Περισσότερη καφεΐνη μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

9/2/2014
Η συνήθης κατανάλωση καφεΐνης και άλλων ποτών και τροφίμων μπορεί να προστατεύει από την κολπική μαρμαρυγή, δείχνει μια μετά- ανάλυση.

Σε δεξαμενή δεδομένων άλλων μελετών με διόρθωση για πιθανά συνοδά νοσήματα, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ήταν μικρότερος με κατανάλωση τόσο χαμηλών δόσεων καφεΐνης (RR 0,89, 95% CI 0,80-0,99) όσο και υψηλών δόσεων (RR 0,84, 95% CI 0,75-0,94), σύμφωνα με τον Dongfeng Gu, MD, PhD, του Νοσοκομείου Fu Wai στο Πεκίνο και τους συνεργάτες του.

Σε μια ανάλυση απάντησης σε δοσολογία, ο κίνδυνος επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής ήταν χαμηλότερος με μια σχετική αύξηση 6% στην συνήθη κατανάλωση καφεΐνης 300 mg/ημέρα (RR 0,94, 95% CI 0,90-0,99),παρουσίασαν διαδικτυακά στο Canadian Journal of Cardiology.

«Δεν είναι πιθανό η συνήθης κατανάλωση καφεΐνης να αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής» έγραψαν. «Η συνήθης κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προσφέρει μια ήπια προστατευτική δράση απέναντι στην κολπική μαρμαρυγή».

Οι ερευνητές προειδοποιούν, όμως, ότι  «υπάρχει ιστορικό παραπλανητικών μεγάλων σειρών στην καρδιαγγειακή βιβλιογραφία, περιλαμβανομένων των διαψευσμένων τελικά ελπίδων για «καρδιοπροστατευτική δράση» των οιστρογόνων, βιταμίνης Ε, και βιταμίνης C μεταξύ άλλων.»

Αν και υπάρχουν ανησυχίες για την πιθανότητα πυροδότησης κολπικής μαρμαρυγής από την διεγερτική επίδραση της καφεΐνης, προηγούμενες μελέτες που διερεύνησαν το θέμα κατέληξαν σε ανάμικτα αποτελέσματα, με κάποιες έρευνες μα δείχνουν σύνδεση της μεγαλύτερης πρόσληψης καφεΐνης και αυξημένου κινδύνου και κάποιες έρευνες να μη δείχνουν ούτε σχέση ούτε πιθανή προστατευτική δράση.

Η παρούσα μετά- ανάλυση περιέλαβε 6 προοπτικές μελέτες σειράς με συνολικά 228.465 συμμετέχοντες. Τρεις διεξείχθησαν στις Η.Π.Α, δυο στη Σουηδία, και μια στη Δανία. Η κατανάλωση καφεΐνης καθορίστηκε με βάση την ημερήσια κατανάλωση καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών κόλας, κακάου ή σοκολάτας στις άλλες τρεις.

Η ποσότητα καφεΐνης σε ένα φλυτζάνι καφέ διαφέρει ανά γεωγραφική περιοχή: 140 mg για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Βόρεια Ευρώπη, 50 mg για την Νότια Ευρώπη, και  85 mg για τις Η.Π.Α.

 Χαμηλή θεωρήται η πρόσληψη καφεΐνης λιγότερο από 500 mg/ημέρα και υψηλότερη μεγαλύτερη από αυτό.

Κατά την διάρκεια μια μέσης παρακολούθησης που κυμαίνονταν από 4 έως 25,2 ετών στις διάφορες μελέτες, 1,9% των συμμετεχόντων εμφάνισε κολπική μαρμαρυγή ή την κατέγραψε (οι συμμετέχοντες ήταν επιβεβαιωμένα ελεύθεροι αρρυθμιών στην ένταξή τους μόνο σε 4 από τις μελέτες).

Στην πρωτογενή μετά- ανάλυση, η κατανάλωση της καφεΐνης δεν σχετίστηκε σημαντικά με την καφεΐνη (RR 0,90, 95%CI 0,81-1,01), αν και η αντίστροφη συσχέτιση ήταν στατιστικά σημαντική σε μια ανάλυση μελετών με ελάχιστη συγκριτική μεροληψία (μεγαλύτερη στάθμιση για πιθανά συνοδά νοσήματα).

Αν και μια σχέση αιτίου – αποτελέσματος δεν μπορεί να τεκμηριωθεί οι Gu και συνεργάτες υποθέτουν ότι η καφεΐνη μπορεί να προστατεύει από την κολπική μαρμαρυγή με την αντι-ινωτική της δράσης. 

«Πολλές μελέτες έδειξαν ότι η καφεΐνη μείωνε την ηπατική ίνωση… παρεμβαίνοντας στην σηματοδότηση του μετασχηματιστικού αυξητικού παράγοντα- Β (TGF-B)» έγραψαν. «Αν και υπάρχουν κάποιες μελέτες που αξιολογούν την αντι-ινωτική δράση της καφεΐνης στην καρδιά, είναι επίσης πιθανό η καφεΐνη να προλαμβάνει την καρδιακή ίνωση». 

Η προστασία « μπορεί επίσης να σχετίζεται με τα συνυπάρχοντα φυτοχημικά επειδή η καφεΐνη παραδοσιακά καταναλώνεται με τη μορφή φυτικής προέλευσης προϊόντων και εκχυλισμάτων που οπωσδήποτε περιλαμβάνουν και άλλα πιθανώς βιοενεργά φυτοχημικά».   

Οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι η ανάλυση ήταν περιορισμένη από την πιθανή υποτίμηση των επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής , την χρήση των ποσοτήτων καφεΐνης όπως τις ανέφεραν οι ασθενείς , την αδυναμία στάθμισης για πιθανά συνυπάρχοντα νοσήματα, όπως η υπνική άπνοια, και ο σχετικά μικρός αριθμός επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής στις μελέτες που συμπεριελήφθησαν.

«Το αποτέλεσμα πρέπει τελικά να επιβεβαιωθεί ιδανικά σε τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη», έγραψαν. «Αλλά λόγω της μεγάλης περιόδου παρακολούθησης και του μεγάλου απαιτούμενου δείγματος για να ανιχνευθεί μια ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης καφεΐνης, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διεξαχθεί τέτοια τυχαιοποιημένη μελέτη ελεγχόμενη με ψευδοφάρμακο».

Cheng M, et al. "Caffeine intake and atrial fibrillation incidence: Dose-response meta-analysis of prospective cohort studies" Can J Cardiol 2014

http://www.onlinecjc.ca/article/S0828-282X(13)01761-3/abstract