Αντιπηκτικά Φάρμακα

Οδηγίες μετά από αγγειοπλαστική;

Μετά την τοποθέτηση της ενδοστεφανιαίας πρόθεσης (stent) είναι απαραίτητη η συνεπής λήψη κάποιων φαρμάκων που έχουν σαν σκοπό να ελαττώσουν την πιθανότητα σχηματισμού πήγματος αίματος μέσα στην πρόθεση. Τα φάρμακα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των αντιπηκτικών. Η δράση των αντιπηκτικών είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή μελλοντικής απόφραξης της πρόθεσης για αυτό και πρέπει να λαμβάνονται σε καθημερινή βάση με πιστή τήρηση του δοσολογικού σχήματος που πρότεινε ο γιατρός κατά την έξοδο από την κλινική.


Ποια είναι τα αντιπηκτικά φάρμακα;

Το κύριο φάρμακα που λειτουργεί ως αντιπηκτικό είναι η ασπιρίνη η οποία συνήθως συνδυάζεται με δεύτερο αντιπηκτικό φάρμακο (κλοπιδογρέλη – Plavix ® / Iscover ® ή τικλοπιδίνη – Ticlid ® / Ticlodone ® ). Η ασπιρίνη χορηγείται για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ το δεύτερο αντιπηκτικό για διάστημα που καθορίζεται από τον καρδιολόγο με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς. Η ασπιρίνη δρα τελείως διαφορετικά από τα άλλα αντιπηκτικά και έχει αποδειχθεί ότι ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων πετυχαίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το καθένα ξεχωριστά.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα αντιπηκτικά φάρμακα χορηγούνται για να προλάβουν προβλήματα σχετικά με τη σωστή λειτουργία των προθέσεων κι όχι για να διορθώσουν υπάρχοντα συμπτώματα. Συνεπώς, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διακόπτονται χωρίς την συμβουλή του γιατρού σου, ακόμη κι αν αισθάνεσαι ότι είσαι εντελώς καλά.


Μην ξεχνάς: 

  1. Να παίρνεις όλες τις δόσεις των φαρμάκων σου καθημερινά, όπως ακριβώς σου τις συνταγογράφησε ο γιατρός. 
  2. Μην διακόψεις κανένα φάρμακο αν προηγουμένως δεν συμβουλευτείς τον γιατρό σου. 
  3. Αν άλλος γιατρός σου υποδείξει να κόψεις κάποιο από τα φάρμακα που παίρνεις, ενημέρωσε οπωσδήποτε τον καρδιολόγο σου. 
  4. Τα αντιπηκτικά χάπια εμποδίζουν την γρήγορη πήξη του αίματος και έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης κάποιας αιμορραγίας. Ενημέρωσε τον γιατρό σου για οποιοδήποτε μικρή ή μεγάλη αιμορραγία, αν τυχόν σου συμβεί. 
  5. Πρέπει κάθε φορά να αναφέρεις σε κάθε άλλο γιατρό, χειρουργό και οδοντίατρο ότι παίρνεις αντιπηκτικά φάρμακα.
  6. Είναι καλό να παίρνεις τα χάπια σου την ίδια ώρα της ημέρας ώστε να σου γίνει αυτόματη συνήθεια. Κάποια εβδομαδιαία κουτιά φαρμάκων είναι πολύ βοηθητικά στο να μην παραλείπεις από λάθος κάποια δόση φαρμάκου.

Κατεβάστε όλο το άρθρο σε μορφή PDF (61 KB)