20% φόρος στα ζαχαρούχα ποτά, στην Ινδία, θα περιόριζε την παχυσαρκία

Η φορολόγηση των ζαχαρούχων ποτών (SSB), σε ποσοστό 20%, θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά την αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, των Ινδών καταναλωτών, σύμφωνα με μια νέα οικονομικό - επιδημιολογική μελέτη.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά, στις 7 Ιανουαρίου στο PLoS Medicine, οι ερευνητές εκτιμούν ότι, σύμφωνα με την παρούσα κατάσταση της αύξησης των πωλήσεων των ζαχαρούχων ποτών  στην Ινδία, 11,2 εκατομμύρια περιστατικά αυξημένου βάρους/παχυσαρκίας και 400.000 περιστατικά διαβήτη τύπου 2 μπορεί να προληφθούν από το 2014 έως και το 2023,  αν εφαρμοζόταν μια   φορολογία 20%  στα εν λόγω ποτά.

Επιπλέον, όταν η προσδοκώμενη αύξηση των πωλήσεων των SSB συνυπολογιστεί στο μοντέλο, εκτιμάται ότι τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τη φορολογία του 20% θα αποτρέψει 15,8 εκατομμύρια περιπτώσεις αυξημένου βάρους/παχυσαρκίας και 600.000 περιπτώσεις εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στην ίδια χρονική περίοδο.

Ο συγγραφέας της μελέτης Shah Ebrahim, BMBC, FRCP, από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, United Kingdom, ανέφερε, ότι η διαπίστωση ότι ένας φορολογικός συντελεστής της τάξης του 20% θα είναι  το πιο  αποτελεσματικό μέτρο στη μείωση της παχυσαρκίας και του διαβήτη και αντιπροσωπεύει φόρο που αντιστοιχεί σε ¨ένα σεντ ανά γραμμάριο¨, ο οποίος έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός  στη μείωση της κατανάλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

¨ Ένας φόρος σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και ως εκ τούτου να επιφέρει μείωση της παχυσαρκίας και του διαβήτη σε στατιστικά μοντέλα. Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές είναι λιγότερο πιθανό να είναι αποτελεσματικοί¨ είπε ο Dr. Shah Ebrahim.

Η προωθητική στρατηγική, ¨Marketing¨, στρέφεται στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Παλαιότερα, η φορολογία στα SSB είχε προταθεί ως ένας τρόπος για τη μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όμως όχι σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος.

Στην συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές βάσισαν το μοντέλο τους στους καταναλωτές στην Ινδία, μια χώρα μεσαίου εισοδήματος, όπου η κατανάλωση των SSB και οι χρόνιες παθήσεις αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, όπου όμως ο κίνδυνος διαφέρει σημαντικά μεταξύ των υποομάδων του πληθυσμού, και όπου οι άνθρωποι είναι πιθανό να στραφούν σε άλλα πλούσια σε ζάχαρη ποτά - για παράδειγμα, φρέσκους χυμούς φρούτων, αν φορολογηθούν τα SSB.

Η κατανάλωση SSB στην Ινδία έχει αρχίσει να αυξάνεται με ρυθμό 10% ετησίως από το 1998. ¨Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τις στρατηγικές μάρκετινγκ των κατασκευαστών των SSB προς χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθώς η κατανάλωση έχει μειωθεί στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη¨, τόνισε ο Dr Ebrahim.

Υπολογίζεται ότι 101.200.000 άνθρωποι στην Ινδία θα έχουν διαβήτη μέχρι το 2030, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από τον υφιστάμενο.

¨Στους αστούς και πιο εύπορους Ινδούς, η παχυσαρκία και ο διαβήτης είναι ένα πρόβλημα που αυξάνεται. Η μείωση της κατανάλωσης των SSB θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τη μείωση αυτής της σύγχρονης τάσης¨, είπε  σε συνέντευξη του στο Medscape.

Το μέτρο θα είχε μεγαλύτερο αποτέλεσμα σε αγροτικούς πληθυσμούς και στους νέους άντρες.

Η μελέτη συνδύασε δεδομένα σχετικά με το πώς οι μεταβολές στην τιμή  επηρεάζουν τη ζήτηση για SSBs με ιστορικά στοιχεία για την τάση των πωλήσεων των SSB, το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), καθώς και νέες περιπτώσεις διαβήτη. Τα ευρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να εκτιμηθεί η επίδραση που θα έχει ένας φόρος 20% στα SSB στη θερμιδική πρόσληψη, στην επίπτωση της παχυσαρκίας, καθώς και στον επιπολασμό εμφάνισης του διαβήτη μεταξύ των διαφόρων ινδικών υποπληθυσμών.

Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις της φορολογίας στα SSB σχετικά με την παχυσαρκία και το διαβήτη θα φανούν στους αγροτικούς πληθυσμούς νέων Ινδών ανδρών, λένε οι συγγραφείς.

¨Το μέγεθος της επίδρασης του φόρου μεταβάλλεται κυρίως μεταξύ διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων ... Οι μεγαλύτερες μειώσεις στην επίπτωση του βάρους και της παχυσαρκίας παρατηρήθηκαν μεταξύ των νέων ανδρών σε αγροτικές περιοχές, καθώς αυτή η ομάδα είχε από την αρχή χαμηλότερο BMI και μπορούσε να διατηρήσει το ίδιο εύκολα έναν χαμηλό BMI, κάτω από το όριο των 25 kg/m2, σε σενάρια με  φορολογία στα SSB, απ’ ό,τι χωρίς αυτή τη φορολόγηση, γράφουν οι ερευνητές.

Οι φόροι στα SSB σε όλο τον κόσμο και άλλες παρεμβάσεις για την παχυσαρκία.

Η Ουγγαρία, η Φινλανδία και η Γαλλία, καθώς και σχεδόν οι μισές από τις πολιτείες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έχουν εισαγάγει ή έχουν αυξήσει τους φόρους στα SSBs, σημειώνουν οι ερευνητές.

¨Φόροι της τάξης του 20% φαίνεται ότι θα μειώσουν την κατανάλωση των SSB, αλλά ένα θέμα είναι η αντικατάσταση τους από άλλα θερμιδικά ποτά που δεν φορολογούνται¨, τόνισε ο Dr. Ebrahim. ¨Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι οι φόροι στα SSB έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για υπηρεσίες πρόληψης υγείας και υγειονομικής περίθαλψης γενικότερα.

Επίσης, σχολιάζοντας τους φόρους στα SSB, σε ένα σχετικό άρθρο, ο Tony Blakely, MBChB, από το τμήμα της public health, University of Otago, New Zealand, και οι συνεργάτες του συζητούν για τις πραγματικές επιπτώσεις αυτού του τύπου ανάλυσης μαθηματικών μοντέλων.

Επισημαίνουν ότι, σε πραγματικές συνθήκες ζωής, όπως στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, οι φόροι για τα SSB φαίνεται να είναι πολύ μικροί για να επιτευχθεί ένα μετρήσιμο αντίκτυπο. ¨Νεοεισαχθέντες φόροι στα SSB, όπως αυτοί στη Γαλλία και την Ουγγαρία, δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί για τις επιπτώσεις στην υγεία σε δημοσιευμένες μελέτες, αν και οι μειώσεις στην κατανάλωση των SSB έχουν αναφερθεί μετά τέτοιους φόρους¨.

Στη συζήτησή τους, οι συντάκτες του άρθρου, με επικεφαλής τον Sanjay Basu, MD, από το Stanford Prevention Research Center, Stanford University, California, σημείωσαν ότι τα νέα ευρήματά τους συγκρίνονται ευνοϊκά με άλλες παρεμβάσεις για την παχυσαρκία σε πληθυσμιακό  επίπεδο - για παράδειγμα, οι ετικέτες διατροφικής αξίας και η εκπαίδευση των καταναλωτών που έχουν μελετηθεί στο παρελθόν.

 Αυτές οι άλλες παρεμβάσεις ¨συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερο από 1% μείωση του αυξημένου βάρους και της παχυσαρκίας και μη στατιστικά σημαντικές αλλαγές στη συχνότητα του διαβήτη. Αυτό συνεπάγεται συγκριτικά ότι η φορολογία στα SSB έχει μεγάλο αντίκτυπο σε πληθυσμιακό επίπεδο.

"Επισημαίνουν επίσης, ότι μέχρι σήμερα, η σειρά των παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη που εφαρμόζονται στις χώρες χαμηλού και  μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει σε διατήρηση της μείωσης του BMI.

Η ζάχαρη είναι ο νέος καπνός.

Ο Dr. Blakely, και οι συνεργάτες του, επισημαίνουν επίσης ότι ¨ένα χαρακτηριστικό των SSB είναι το πόσο  ξεχωρίζουν  ως περιττός κίνδυνος για την υγεία¨. Έχουν κενές θερμίδες και μικρή ή καμία θρεπτική αξία. Προσθέτουν, ότι η κατάλληλη αντιμετώπιση τέτοιων μελλοντικών προκλήσεων θα απαιτεί διαφορετικές πολιτικές από σήμερα¨. ¨Μια πιθανή τακτική είναι η φορολόγηση στα  τρόφιμα (όπως τα SSB) που παράγουν κόστος για τα συστήματα δημόσιας υγείας και τα οποία δεν είναι απαραίτητα για τις διατροφικές ανάγκες¨.

Ξεχωριστά, σε αναφορές σε βρετανικές εφημερίδες αυτή την εβδομάδα, η ζάχαρη χαιρετίζεται ως το νέο προϊόν καπνού, από μια νέα οργάνωση δράσης στις Ηνωμένες Πολιτείες - Ηνωμένο Βασίλειο, που ονομάζεται Action on Sugar, και έχει ως στόχο να μειώσουν οι κατασκευαστές τροφίμων την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα προϊόντα τους κατά περίπου 30%. Μια μελέτη, της νέας ομάδας δράσης, έδειξε υψηλά επίπεδα σακχάρου σε ορισμένα από τα λιγότερο ύποπτα τρόφιμα, για παράδειγμα, αλμυρές και υγιεινές επιλογές, όπως στο γιαούρτι με 0% - 2% λιπαρά.

 

1. Averting Obesity and Type 2 Diabetes in India through Sugar-Sweetened Beverage Taxation: An Economic-Epidemiologic Modeling Study

Sanjay Basu, Sukumar Vellakkal, Sutapa Agrawal, David Stuckler, Barry Popkin,Shah Ebrahim

Published: January 07, 2014

http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001582

2. Taxes on Sugar-Sweetened Beverages to Curb Future Obesity and Diabetes Epidemics

Tony Blakely, Nick Wilson, Bill Kaye-Blake

Published: January 07, 2014

http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001583