Η αύξηση στο φόρο ειδών καπνού προλαμβάνει την πρώιμη θνησιμότητα

13/1/2014

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε 1 Ιανουαρίου 2014 στο New England Journal of Medicine, γίνεται έκκληση στις κυβερνήσεις παγκοσμίως, να τριπλασιάσουν τον φόρο στα είδη καπνού, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωροι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα και άλλες νόσους.

 ¨Τα δύο πράγματα που δεν μπορεί να αποφύγει κανείς  στη ζωή είναι ο θάνατος και οι φόροι. Θέλουμε υψηλότερους φόρους καπνού και λιγότερους θανάτους από το κάπνισμα¨, σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας Sir Richard Peto, FRS, από το University of Oxford, United Kingdom, ο οποίος συμμετείχε σε μία από τις πρώτες επιδημιολογικές μελέτες, που επιβεβαίωσε τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος για την υγεία.

Μαζί με τον Prabhat Jha​​, MD, από το University of Toronto, Ontario, Canada, σημειώνει ότι, ¨Το κόστος είναι ο καθοριστικός παράγοντας της έναρξης και της διακοπής του καπνίσματος¨.

Οι συγγραφείς εξηγούν, ότι ο προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό τριπλασιασμός των ειδικών φόρων της κατανάλωσης καπνού, σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, θα διπλασίαζε σχεδόν τη μέση τιμή των τσιγάρων (θα υπερδιπλασίαζε την τιμή στις φθηνότερες μάρκες). Αυτό θα ενθαρρύνει τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα ή να μειώσουν την κατανάλωσή του αριθμού των τσιγάρων, και θα αποτρέψει άλλους από την έναρξη του καπνίσματος.

Το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων στο ένα τρίτο, σύμφωνα με τους ερευνητές. (Αυτό ήταν ο στόχος που έχει θέσει το 2013 η  World Health Assembly για τη μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος στο ένα τρίτο έως το 2050).

 ¨Θέλουμε υψηλότερους φόρους καπνού και λιγότερους θανάτους από το κάπνισμα¨, δήλωσε ο Sir Richard Peto.

Αυτό ¨Θα αποτρέψει πολλούς εφήβους από δεκάδες εκατομμύρια θανάτους που αποδίδονται στο κάπνισμα, στις επόμενες δεκαετίες¨, γράφουν, ¨... και κυρίως βοηθώντας τους καπνιστές που είναι ακόμα ζωντανοί, να σταματήσουν το κάπνισμα και τους εφήβους να μην το  ξεκινήσουν.

Εκτιμούν ότι ¨Περίπου 200 εκατομμύρια θάνατοι που αποδίδονται στο κάπνισμα θα αποτραπούν έως το 2100.

Αυτό το σχήμα έχει ήδη αποδώσει.

Οι συγγραφείς αναφέρουν την περίπτωση της Γαλλίας και της Νότιας Αφρικής για να δείξουν ότι οι προτάσεις τους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.

Από το 1990 έως το 2005, η Γαλλία τριπλασίασε  βάσει του πληθωρισμού τις τιμές των τσιγάρων αυξάνοντας τους φόρους κατά 5% ή περισσότερο, κάθε χρόνο, πάνω από τον πληθωρισμό. Κατά την ίδια περίοδο, η κατανάλωση τσιγάρων στη Γαλλία είχε μειωθεί στο μισό.

¨Σήμερα, η αναλογία των πρώην καπνιστών προς ενεργών καπνιστών στη Γαλλία υπερβαίνει το μέσο όρο στην Ευρώπη¨.

Η Νότια Αφρική επίσης, είχε μειώσει στο μισό την κατανάλωση των τσιγάρων σε ανάλογη χρονική περίοδο 15 ετών, με τη χρήση μεγάλων φορολογικών αυξήσεων, σημειώνουν οι συγγραφείς.

Πολλές άλλες χώρες έχουν επίσης πετύχει μείωση του καπνίσματος, χρησιμοποιώντας μεγάλες αυξήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης στον καπνό, συμπεριλαμβανομένου του Μαυρίκιου, του Μεξικό, των Φιλιππίνων, της Πολωνίας και της Τουρκίας.

Άλλες παρεμβάσεις για τη μείωση του καπνίσματος ήταν επίσης αποτελεσματικές, σχολιάζουν οι συγγραφείς. Αναφέρονται στην απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού, στην απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, καθώς και στις εμφανείς εικονογραφημένες προειδοποιήσεις για την υγεία πάνω στα πακέτα των τσιγάρων (μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί μόνο στην Αυστραλία, αν και προγραμματίζεται τώρα και στη Νέα Ζηλανδία και θα επανεξεταστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Ωστόσο, οι συγγραφείς υποστηρίζουν, ότι χωρίς μεγάλες αυξήσεις των τιμών των τσιγάρων, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί μείωση του καπνίσματος στο ένα τρίτο.

Η αύξηση των φόρων, θα είχε επίσης ένα επιπλέον όφελος, αυτό της αύξησης των πόρων – χρημάτων  που εισπράττουν οι κυβερνήσεις, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ελέγχου του καπνού ή ευρύτερων προσπαθειών βελτίωσης της υγείας, σχολιάζουν. ¨Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του 2009 στις ΗΠΑ, που προήλθε από την αύξηση της φορολογίας κατά 53 σεντ ανά πακέτο των 20 τσιγάρων, διατέθηκε σε διεύρυνση προγραμμάτων για την ασφάλιση υγείας παιδιών¨, σημειώνουν.

Global Effects of Smoking, of Quitting, and of Taxing Tobacco

Prabhat Jha.and Richard Peto,.

N Engl J Med 2014; 370:60-68

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra1308383