Ύψος σώματος και καρδιαγγειακά οφέλη: Ο ρόλος του ασβεστίου

10/1/2014

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν ένα νέο στοιχείο που εξηγεί της αντίστροφη σχέση που έχει παρατηρηθεί εδώ και καιρό ανάμεσα στο ύψος ενηλίκων και την στεφανιαία καρδιακή νόσο. Σε μια ανάλυση πάνω από 2700 συμμετεχόντων στο National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) Family Heart Study , ο Dr Michael Miedema (του Καρδιολογικού Ινστιτούτου της Μινεάπολις) και οι συνεργάτες βρήκαν ότι τα ψηλότερα άτομα στη μελέτη είχαν το λιγότερο ασβέστιο στεφανιαίων αγγείων(CAC).

Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στις 11 Δεκεμβρίου 2013 στο Circulation: Cardiovascular Imaging.

Ο Dr Michael Miedema τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι το εύρημα πρέπει μα ενταχθεί στους υπολογισμούς παραγόντων κινδύνου, παρότι ο συσχετισμός άντεχε μετά την στάθμιση για όλους τους άλλους συνήθεις παράγοντες στεφανιαίας καρδιακής νόσου.

«Δεν θα πούμε, ω είσαι κοντός, καλύτερα να σου ξεκινήσουμε στατίνες», χαριτολόγησε. Αντίθετα, το εύρημα είναι πιθανό να ενισχύει την θεωρία ότι ο υψηλότερος κίνδυνος που αναφέρθηκε στα πιο κοντά άτομα, πιθανά διαμεσολαβείται από την συσσώρευση πλακών.

Για την ανάλυσή τους οι Miedema και συν., στάθμισαν για ηλικία, φυλή, ερευνητικό κέντρο, περιφέρεια μέσης, κάπνισμα, αλκοόλ, φυσική δραστηριότητα, συστολική αρτηριακή πίεση, αντιυπερτασική αγωγή, διαβήτης, αντιδιαβητική αγωγή, LDL χοληστερόλη, HDL χοληστερόλη, υπολιπιδαιμική αγωγή και εισόδημα. Όταν τα άτομα χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το ύψος, τα ψηλότερα άτομα βρέθηκε ότι είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να έχουν έντονο ασβέστιο στεφανιαίων σε σύγκριση με τα άτομα του χαμηλότερου τετάρτου ύψους.

Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι το ύψος είναι πιθανά ένας δείκτης περιβαλλοντικών και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία περιλαμβανομένης της καλύτερης διατροφής. Άλλοι υποθέτουν ότι η φυσική της αρτηριακής πίεσης και η αιμοδυναμική μπορεί τουλάχιστον εν μέρη να εξηγήσουν τα οφέλη του υψηλότερου αναστήματος. Η παρούσα μελέτη προτείνει ότι συμμετέχουν και άλλοι παράγοντες.

«Εάν έπρεπε να μαντέψω, θα έλεγα ότι πιθανότατα είναι περιβαλλοντικό θέμα, που εμφανίστηκε κατά πάσα πιθανότητα κατά την «ανάπτυξη», και επηρεάζει και το ύψος του ενήλικα και τον μελλοντικό κίνδυνο στεφανιαίας αρτηριακής νόσου,» είπε.

Σημειώστε ότι η ανάστροφη σχέση ύψους και ΣΝ δεν παρατηρήθηκε στην υποομάδα 528 Αφρο-Αμερικανών , ένα εύρημα που υποστηρίζει η έρευνα σε άλλες μη λευκές εθνικές ομάδες στην Κορέα, Ιαπωνία και Ιράν που απέτυχαν μα παρουσιάσουν σχέση ανάμεσα στο ύψος ενηλίκων και την στεφανιαία καρδιακή νόσο.

Miedema MC, Petrone AB, Arnett DK, et al. Adult height and prevalence of coronary artery calcium: The NHLBI Family Heart Study.Circ Cardiovasc Imaging 2013;

http://circimaging.ahajournals.org/content/early/2013/12/10/CIRCIMAGING.113.000681.abstract