Η εξελιγμένη αξονική απεικόνιση αποδεικνύεται εξίσου ακριβής με τις επεμβατικές εξετάσεις για την ανίχνευση στενώσεων στα στεφανιαία αγγεία

23/12/2013

Η υπερταχεία 320-τομών αξονική τομογραφία (CT) που δείχνει την ανατομία των στεφανιαίων αρτηριών και την ροή του αίματος μπορεί με ακρίβεια να ξεκαθαρίσει ποιοι άνθρωποι χρειάζονται –ή δεν χρειάζονται- μια επεμβατική εξέταση για να εντοπιστούν στεφανιαίες αποφράξεις, σύμφωνα με διεθνή μελέτη. Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους δυνητικά θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια ατόμων παγκοσμίως από περιττούς καρδιακούς καθετηριασμούς.

Η μελέτη , γνωστή ως CORE 320, περιέλαβε 381 ασθενείς από 16 νοσοκομεία σε 8 χώρες. Ένα άρθρο για τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκε διαδικτυακά από το European Heart Journal.

Στην μελέτη, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν με μια 320-τομών CT και συμβατικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα. Οι ερευνητές λένε ότι 91% αυτών που η αξονική τους απέκλεισε τις αποφράξεις δεν θα χρειαζόταν επεμβατική θεραπεία όπως αγγειοπλαστική ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη. Οπότε οι ασθενείς αυτοί, κανένας από τους οποίους δεν είχε ιστορικό στεφανιαίας νόσου, θα μπορούσαν να αποφύγουν τις επεμβατικές εξετάσεις γιατί για αυτούς η αξονική ήταν εξίσου ακριβής στον καθορισμό των κατάλληλων υποψηφίων για επαναιμάτωση όσο και οι συμβατικές εξετάσεις.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη προοπτική, πολυκεντρική μελέτη που εξετάζει την διαγνωστική ακρίβεια της αξονικής για την εκτίμηση αποφράξεων των στεφανιαίων αγγείων και τον καθορισμό των βλαβών που εμποδίζουν την καρδιακή παροχή επαρκούς ροής» λέει ο Joao A. C. Lima, M.D., συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ιατρικής και ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Βρήκαμε ότι υπήρχε εξαιρετική συσχέτιση των αποτελεσμάτων όταν συγκρίναμε την εξέταση με αξονική 320-τομών με τους συμβατικούς τρόπους αξιολόγησης με χρήση δοκιμασίας κόπωσης με απεικόνιση και καρδιακό καθετηριασμό».

Τα ευρήματα της μελέτης, λέει ο Lima, θα έχουν εφαρμογή σε άτομα με θωρακικό άλγος αλλά όχι καρδιακή προσβολή με βάση το ΗΚΓ και άλλα στοιχεία. Πολλοί ασθενείς με αυτήν την εικόνα παραπέμπονται για καρδιακό καθετηριασμό για περαιτέρω διερεύνηση, μια επεμβατική εξέταση ελέγχου στενώσεων στις στεφανιαίες αρτηρίες με χρήση σκιαστικού και ειδικές ακτίνες χ. Περίπου 30% των ατόμων που υποβάλλονται σε στεφανιογραφία βρίσκεται ότι έχουν μικρές ή και καμία στένωση που να απαιτεί παρέμβαση διάνοιξης του αγγείου με αγγειοπλαστική ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη του αγγείου με επέμβαση, λέει ο Lima.

Οι 381 ασθενείς που ολοκλήρωσαν την μελέτη υπεβλήθηκαν σε παραδοσιακές single-photon emission computed tomorgraphy (SPECT) εξετάσεις- σπινθηρογραφήματα καρδιάς και επεμβατική στεφανιογραφία. Ο Lima λέει ότι το SPECT , δοκιμασία κόπωσης με απεικόνιση, δείχνει μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά χωρίς να εντοπίζει τον αριθμό ή την ακριβή θέση των αποφράξεων.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη επίσης υπεβλήθηκαν σε δύο είδη εξετάσεων με μη επεμβατική 320-τομών αξονική. Στην πρώτη αξονική, ο τομογράφος χρησιμοποιήθηκε για την ανίχνευση της ανατομίας των αγγείων για να εκτιμηθεί κατά πόσο και που υπάρχουν αποφράξεις. Η εξέταση είναι γνωστή σαν CTA, όπου το «Α» σημαίνει αγγειογραφία. Μετά, στην δεύτερη CT με το ίδιο φάρμακο, χορηγείται στους ασθενείς αγγειοδιασταλτική αγωγή που αυξάνει την αιματική ροή στην καρδιά με τρόπο παρόμοιο με ότι συμβαίνει σε μια δοκιμασία κόπωσης. Η δεύτερη δοκιμασία καλείται CTP, όπου το «Ρ» σημαίνει άρδευση.

«Βρήκαμε ότι η 320-τομών CT μας επέτρεπε να δούμε την ανατομία των αποφράξεων και να καθορίσουμε εάν οι αποφράξεις προκαλούν μειωμένη άρδευση της καρδιάς» λέει ο συγγραφέας Carlos E. Rochitte, M.D., καρδιολόγος στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο (InCor),της Ιατρικής Σχολής του Σάο Πάολο, στην Βραζιλία, «Επομένως μπορέσαμε να εντοπίσουμε σωστά τους ασθενείς που χρειάζονταν επαναιμάτωση εντός 30 ημερών από την αξιολόγησή τους.»

«Πολλοί ασθενείς παραπέμπονται για αγγειοπλαστική ενώ μπορεί να μην την χρειάζονται. Ο τελικός μας στόχος είναι μα ήμαστε περισσότερο σίγουροι για το ποιοι ασθενείς με στηθάγχη και χωρίς καρδιακή προσβολή – χρειάζονται επεμβατική παρέμβαση διάνοιξης αρτηριακής απόφραξης», λέει ο καρδιολόγος Richard George, M.D., αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή το Πανεπιστημίου του Johns Hopkins και συγγραφέας της μελέτης.

«Η εξέταση CTP προσθέτει σημαντικές πληροφορίες για την νόσο του ασθενούς και αυξάνουν την ικανότητά μας να εντοπίζουμε ποιες αποφράξεις είναι αρκετά σημαντικές για να μειώσουν την αιματική ροή στην καρδιά» προσθέτει ο George, που ανέπτυξε την μέθοδο CTP με τον Lima.

Οι αναλυτές λένε ότι οι δύο εξετάσεις συνδυασμένες οι CTA και CTP εκπέμπουν λιγότερη ακτινοβολία από ότι μια τομογραφία 64-τομών που είναι σε ευρεία χρήση σήμερα.

«Στην μελέτη μας, η ποσότητα ακτινοβολίας στην οποία εκτίθενται οι ασθενείς διαφέρει από τις δύο τομογραφίες 320-τομών ήταν η μισή από την ποσότητα που λαμβάνουν με τις παραδοσιακές μεθόδους αξιολόγησης – την στεφανιογραφία και την δοκιμασία κόπωσης με σπινθηρογράφημα συνδυασμένα» λέει ο Lima.

Οι ερευνητές λένε ότι θα συνεχίσουν με παρακολουθούν τους ασθενείς της μελέτης για 5χρόνια, ψάχνοντας για καρδιακά συμβάματα όπως καρδιακές προσβολές, όπως και νοσηλείες, επεμβάσεις ή παρεμβάσεις.

C. E. Rochitte, R. T. George, M. Y. Chen, A. Arbab-Zadeh, M. Dewey, J. M. Miller, H. Niinuma, K. Yoshioka, K. Kitagawa, S. Nakamori, R. Laham, A. L. Vavere, R. J. Cerci, V. C. Mehra, C. Nomura, K. F. Kofoed, M. Jinzaki, S. Kuribayashi, A. de Roos, M. Laule, S. Y. Tan, J. Hoe, N. Paul, F. J. Rybicki, J. A. Brinker, A. E. Arai, C. Cox, M. E. Clouse, M. F. Di Carli, J. A. C. Lima.

Computed tomography angiography and perfusion to assess coronary artery stenosis causing perfusion defects by single photon emission computed tomography: the CORE320 study.

European Heart Journal, 2013;
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2013/11/19/eurheartj.eht488