Η βελτίωση της υγείας των ούλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζουν ότι αν φροντίσετε τα ούλα σας, θα μπορούσατε να μειώσετε  τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Ισχυρίζονται ότι η βελτίωση της οδοντιατρικής φροντίδας επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποία συσσωρεύεται η αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες.

Σε πρόσφατη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού της American Heart Association, παρουσιάζουν μία προοπτική μελέτη που δείχνει πώς η βελτίωση της υγείας των ούλων συνδέεται με κλινικά σημαντική επιβράδυνση της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης, όπου η πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Moïse Desvarieux, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Columbia's Mailman School of Health, λέει:

¨Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, επειδή η αθηροσκλήρωση εξελίσσεται παράλληλα και με την κλινική περιοδοντική νόσο, και με  το βακτηριακό προφίλ των ούλων. Αυτή είναι η πιο σαφής απόδειξη, ότι η αλλαγή του περιοδοντικού βακτηριακού προφίλ θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ή την επιβράδυνση των δύο νόσων.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 420 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 60 και 76 ετών, από το βόρειο Μανχάταν, που συμμετείχαν στην Oral Infections and Vascular Disease Epidemiology Study (INVEST).

Μέτρηση του πάχους των αρτηριών.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για οδοντική λοίμωξη και το πάχους των αρτηριών τους κατά την έναρξη της μελέτης και στο τέλος της παρακολούθησης, η οποία διήρκησε περίπου 3 έτη.

Οι εξετάσεις για τη στοματική κατάσταση των ασθενών συνολικά αντιστοιχούν σε πάνω από 5.000 δείγματα πλάκας. Για κάθε συμμετέχοντα, τα δείγματα προέρχονταν από διάφορα δόντια και κάτω από τα ούλα.

Τα δείγματα της πλάκας του στόματος αναλύθηκαν για την παρουσία 11 στελεχών  βακτηρίων, που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στη περιοδοντική νόσο και επτά βακτήρια ελέγχου.

Δείγματα υγρού γύρω από τα ούλα ελήφθησαν επίσης και αξιολογήθηκαν για τα επίπεδα της Interleukin-1β, ενός δείκτη φλεγμονής.

Η έκταση της αθηροσκλήρωσης, αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας υψηλής ανάλυσης υπερήχους για μέτρηση του πάχους του έσω χιτώνα (ΙΜΤ) και στις δύο καρωτίδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι τόσο η βελτίωση της υγείας των ούλων, όσο και η  μείωση του ποσοστού των βακτηρίων που συνδέονται με την περιοδοντική νόσο, συσχετίζεται με μία πιο αργή εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης, σύμφωνα με τις μετρήσεις με IMT.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν αλλάζουν σημαντικά όταν σταθμίζονται για παράγοντες που θα μπορούσαν να τα επηρεάσουν, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα χοληστερόλης, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει μια αύξηση του πάχους των καρωτίδων κατά  0.033 mm, με μετρήσεις ΙΜΤ, ανά έτος (περίπου 0,1 mm σε 3 χρόνια), με μια υπερδιπλάσια αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες, των οποίων η υγεία των ούλων επιδεινώθηκε στη διάρκεια των 3 ετών, παρουσίασαν μια αύξηση του 0,1 mm, του πάχους των καρωτίδων, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες, των οποίων η στοματική υγεία βελτιώθηκε.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Πάνος Ν. Παπαπάνου, καθηγητής στο Columbia's College of Dental Medicine, δήλωσε:

¨Τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια σαφή σχέση μεταξύ του τι συμβαίνει στο στόμα και στη πάχυνση των καρωτίδων, ακόμη και πριν από την εδραίωση μιας πλήρους περιοδοντικής νόσου. Αυτό υποδηλώνει ότι η υποκλινική περιοδοντική νόσος δεν πρέπει να αγνοείται.

Αθηροσκλήρωση και περιοδοντική νόσος.

Αν και οι ερευνητές δεν εξέτασαν πώς τα βακτήρια στο στόμα μπορεί να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρωση, μια θεωρία που βασίζεται σε μελέτες σε πειραματόζωα, προτείνει, ότι  οι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής, μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση.

Σε μια παλαιότερη μελέτη, η ομάδα είχε ήδη διαπιστώσει ότι τα υψηλότερα επίπεδα των νοσογόνων βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες συνδέονταν με παχύτερες καρωτίδες. Αυτή η νέα μελέτη βασίζεται σε αυτά τα αποτελέσματα παρακολουθώντας τους συμμετέχοντες σε βάθος χρόνου.

Ο καθηγητής προσθέτει:

¨Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτούς τους ασθενείς, για να δούμε αν η σχέση μεταξύ της περιοδοντικής λοίμωξης και της αθηροσκλήρωση μεταφράζεται σε κλινικά συμβάντα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο και να εξετάσουμε αν η προσπάθεια αλλαγής της περιοδοντικής χλωρίδας θα επιβραδύνει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης¨.

Χορηγίες από τα National Institutes of Health (NIH), το National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS), το Institut National de la Santé et de la Recherche Medicale (INSER), μεταξύ άλλων, βοήθησαν στη χρηματοδότηση της μελέτης.

Changes in Clinical and Microbiological Periodontal Profiles Relate to Progression of Carotid Intima‐Media Thickness: The Oral Infections and Vascular Disease Epidemiology Study; Moïse Desvarieux, Ryan T. Demmer, David R. Jacobs, Panos N. Papapanou, Ralph L. Sacco, and Tatjana Rundek; J Am Heart Assoc. Published online 28 October 2013;

http://jaha.ahajournals.org/content/2/6/e000254.abstract