Η συνήθως αδιάγνωστη στεφανιαία νόσος είναι το κύριο αίτιο θανάτου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

24/11/2013

Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, είναι τυπικά νέες και υγιείς, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο περίεργο το ότι οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου γυναικών που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Και όμως, μια έρευνα για τα αιτία θανάτου μεταξύ 732 γυναικών στην Καλιφόρνια, οι οποίες πέθαναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ή μέσα στον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό) σε μία τριετία, έδειξε ότι 209 θάνατοι σχετίζονταν με την εγκυμοσύνη, και από αυτούς, περισσότεροι από το ένα τέταρτο  ήταν καρδιαγγειακοί θάνατοι, και τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

¨Αυτό είναι σημαντικό, δήλωσε η Dr. Afshan Β Hameed (University of California, Irvine) στο American Heart Association 2013 Scientific Sessions, επειδή οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη στην Καλιφόρνια αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, τριπλασιάστηκαν σε αριθμό από το 1996  έως το 2006, μολονότι η συχνότητα της θνησιμότητας βελτιώθηκε ελαφρώς τα τελευταία χρόνια.

 ¨Οι καρδιακές παθήσεις δεν θα πρέπει να είναι η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, αλλά είναι, σχολίασε η Dr. Hameed.

Ενώ η Dr. Hameed και οι συνεργάτες της ασχολήθηκαν μόνο με τους θανάτους εγκύων στην Καλιφόρνια, πιστεύουν ότι ο αριθμός τους αντικατοπτρίζει πιθανότατα τους αριθμούς των ΗΠΑ σε εθνικό επίπεδο.

Πράγματι, μια μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, το περασμένο έτος, έδειξε παρόμοια συμπεράσματα.

Αδιάγνωστη CVD στις περισσότερες γυναίκες

Πάνω από τα δύο τρίτα των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο στις γυναίκες που πέθαναν κατά τα έτη παρακολούθησης, οφείλονταν σε υποκείμενη καρδιομυοπάθεια, όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν διαγνώστηκε πριν από τον θάνατο της ασθενούς. Πράγματι, στους 52 θανάτους, μόνο το 6% είχαν διαγνωστεί πριν την εγκυμοσύνη. Ένα άλλο 16% είχαν διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, αλλά ένα ολόκληρο 37% δεν είχε διαγνωστεί παρά μόνο μετά τον τοκετό. Το υπόλοιπο 41%, δυστυχώς, διαγνώστηκε κατά την νεκροψία.

Προγνωστικοί παράγοντες θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο των εγκύων γυναικών περιλαμβάνουν την αφροαμερικανική καταγωγή, την παχυσαρκία και την κατάχρηση ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες που πεθαίνουν από καρδιαγγειακή νόσο, επίσης τείνουν να είναι νεότερες, με υπέρταση ή προεκλαμψία. Παρόμοιοι προγνωστικοί δείκτες παρατηρήθηκαν και στους θανάτους από  καρδιομυοπάθεια, δήλωσε η Dr. Hameed.

Συνολικά, είπε η Dr. Hameed, ¨Σχεδόν το 30% όλων των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο, που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, δυνητικά θα μπορούσαν να προληφθούν¨ κάτι που θα πρέπει να λειτουργήσει ως αφύπνιση για  τους ιατρούς.

¨ Το συμπέρασμα είναι, ότι αν ξέρουμε από πριν τη διάγνωση ... οι γυναίκες μπορούν να έχουν πολύ στενή παρακολούθηση, και τα αποτελέσματά τους να είναι πολύ καλύτερα, σε σχέση με μία κατάσταση που δεν έχει διαγνωστεί από πριν, παρά μόνο μετά την εμφάνιση του προβλήματος ¨.

Αυτό που περιπλέκει τη διάγνωση είναι το γεγονός ότι πολλά από τα συμπτώματα μιας υποκείμενης καρδιομυοπάθειας ή άλλη μορφή καρδιαγγειακής νόσου είναι παρόμοια με κοινά συμπτώματα των εγκύων γυναικών: δύσπνοια, κόπωση, μεταβολή της ψυχολογικής κατάστασης που εκδηλώνεται ως άγχος, ταχυκαρδία, και μεταβολές της αρτηριακής πίεσης.

Το κλειδί, είπε η Dr. Hameed, είναι να είστε σε θέση να ξεχωρίσετε τη διαφορά μεταξύ μιας ήπιας δύσπνοιας και κόπωσης και  των συμπτωμάτων  που περιορίζουν στην πράξη ¨τις συνήθεις δραστηριότητες της καθημερινότητας¨.

Μερικές από τις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους στη συνέχεια σε αυτή τη μελέτη είχαν όντως παρουσιαστεί στα επείγοντα δύο, τρεις, ακόμα και τέσσερις φορές και στάλθηκαν στο σπίτι με τη διάγνωση της λοίμωξης του αναπνευστικού, μόνο για να επιστρέψουν μια εβδομάδα αργότερα, διαμαρτυρόμενες για τα ίδια συμπτώματα και να σταλούν πάλι στο σπίτι.

¨Το μήνυμα είναι ότι αν υπάρχει κάποια αμφιβολία, ενδείκνυται περαιτέρω έλεγχος και παρακολούθηση¨, είπε η Dr. Hameed. Για κάθε θάνατο που ανιχνεύθηκε σε αυτή τη μελέτη, πρόσθεσε, υπάρχει μια πλειάδα - άνω από 50 έως 100 φορές περισσότερες έγκυες γυναίκες που δεν πεθαίνουν, αλλά που μπορεί να έχουν αδιάγνωστη καρδιαγγειακή νόσο.