Η αναισθησία και το χειρουργείο διπλασιάζουν τον κίνδυνο για άνοια

24/11/2013

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς που υποβάλλονται σε αναισθησία και χειρουργική επέμβαση έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για άνοια, σύμφωνα με μεγάλη  πληθυσμιακή μελέτη.

Οι ερευνητές στο Taipei Veterans General Hospital in Taiwan, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αναισθησία για πρώτη φορά είχαν σχεδόν διπλάσια αύξηση του κινδύνου για άνοια, κυρίως για τη νόσο του Alzheimer, σε σχέση με άτομα που δεν υποβλήθηκαν σε αναισθησία.

"Τα αποτελέσματα της πληθυσμιακής, σε εθνικό επίπεδο, μελέτης μας δείχνουν ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αναισθησία και χειρουργική επέμβαση μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια. Η αναισθησία και η χειρουργική επέμβαση είναι αλληλένδετες στην κλινική πράξη. Έτσι, είναι δύσκολο να διαπιστωθεί κατά πόσον η αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση άνοιας, που παρατηρήσαμε, οφείλεται στην αναισθησία αυτή καθ εαυτή, στη χειρουργική διαδικασία, ή και τα δύο, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Jong - Ling Fuh , MD σε άρθρο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε  διαδικτυακά στις 25 Ιουλ στο British Journal of Psychiatry.

Αν και γενικά η αναισθησία θεωρείται ασφαλής, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία, ότι τα αναισθητικά φάρμακα μπορεί να έχουν νευροεκφυλιστικές επιπλοκές.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι εργαστηριακές μελέτες και οι απεικονιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αναπνευστικοί αναισθητικοί παράγοντες μπορεί να προάγουν τον ολιγομερισμό του αμυλοειδούς β πεπτιδίου (Αβ) και την ενίσχυση του Αβ πεπτιδίου που προκαλείται από  νευροτοξικότητα.

Άλλοι πιθανοί μηχανισμοί του αναισθητικού που προκαλεί νευροτοξικότητα περιλαμβάνουν την αποσταθεροποίηση του ασβεστίου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μετεγχειρητική σύγχυση / μείωση γενικά πιστεύεται ότι είναι βραχύβια, και ότι η φυσιολογική γνωστική λειτουργία να  επιστρέφει μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, προσθέτουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την βάση δεδομένων της Taiwan National Health Insurance Research, οι ερευνητές αναδρομικά εξέτασαν κατά πόσον ο κίνδυνος για άνοια αυξήθηκε μετά την επέμβαση με αναισθησία. Επίσης, εξέτασαν πιθανές συσχετίσεις μεταξύ ηλικίας, του τύπου της αναισθησίας, το είδος της χειρουργικής επέμβασης, και τον κίνδυνο για άνοια.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 24.901 ασθενείς ηλικίας 50 ετών και άνω που έλαβαν αναισθησία για πρώτη φορά από το 1995, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2004 και 31ης Δεκεμβρίου 2007, και μια ομάδα ελέγχου 110 972 τυχαία επιλεγμένων ατόμων  για ηλικία και φύλο. Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, για τον προσδιορισμό της εμφάνισης της άνοιας.

Κατά τη διάρκεια της 2 - 7ετούς περιόδου παρακολούθησης, 661 από τους 24.901 ασθενείς έλαβαν αναισθησία (2,65%) και 1530 από τους 110.972 ασθενείς που δεν έλαβαν αναισθησία (1,39%) είχαν διαγνωστεί με άνοια, που αντιστοιχεί σε διπλάσια αύξηση του κίνδυνου για άνοια στην ομάδα με αναισθησία / χειρουργείο (hazard ratio, 1.99; 95% confidence interval, 1.81 - 2.17).

¨Παρά το γεγονός ότι η αναισθησία και η χειρουργική επέμβαση παρείχαν ανυπολόγιστο όφελος στην υγεία και την κοινωνία, οι παρατηρήσεις μας σε αυτό το κομμάτι της έρευνας τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε τη σχέση της αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της αναισθησίας με τη χειρουργική επέμβαση και την επακόλουθη άνοια ¨, είπε ο Δρ Fuh.