Δήλωση AHA/ASA: Για ένα σύγχρονο σύστημα αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων 

3/11/2013

 

Σε μια δήλωση πολιτικής που δημοσιεύθηκε διαδυκτιακά στις 29 Αυγούστου και επίσης στο τεύχος Οκτωβρίου του Stroke, οι the American Heart Association/American Stroke Association (AHA/ASA) ορίζουν τα βασικά σημεία και στοιχεία ενός σύγχρονου  συστήματος φροντίδας εγκεφαλικών στις Η.Π.Α.

«Στις Η.Π.Α. και σε κάποιες Ευρωπαϊκές και του κόσμου, διάφορες πόλεις , νομούς και περιοχές σχεδιάζονται πολυεπίπεδα συστήματα φροντίδας ασθενών με οξέα εγκεφαλικά», είπε ο  Higashida, MD,πρόεδρος της συγγραφικής ομάδας, στο Medscape Medical News.

 «Το έγγραφο συμβάλει στην προώθηση στοιχείων και εννοιών που βελτιστοποιούν την περίθαλψη των ασθενών και τη διαχείριση των επεμβάσεων. Είναι πρακτικές στην εφαρμογή τους, στηρίζονται στα υπάρχοντα κλινικά δεδομένα και τις δηλώσεις ομοφωνίας ειδικών, τα πάντα για τη βελτίωση της συνολικής έκβασης των ασθενών» είπε. 

Ο Dr. Higashida είναι διευθυντής του τμήματος νευροεπεμβατικής ακτινολογίας και καθηγητής κλινικής ακτινολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, και αναισθησιολογίας, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Σαν Φρανσίσκο.

Η δήλωση  δημοσιεύθηκε

 

Φτιάχνοντας ένα σύγχρονο σύστημα εγκεφαλικών

« Καθώς διεθνώς αυξάνεται η ενημέρωση για τα εγκεφαλικά, περισσότεροι ασθενείς αξιολογούνται ταχύτερα και παραπέμπονται στα νοσοκομεία για επείγουσες θεραπείες. Όμως, λίγα νοσοκομεία είναι πιστοποιημένα για παροχή ταχείας αξιολόγησης, και άμεσης εξειδικευμένης χορήγησης ενδοφλέβιων θρομβολυτικών παραγόντων για οξέα ισχαιμικά εγκεφαλικά εντός 3-4,5 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων , ή για τη θεραπεία οξέων περιστατικών εγκεφαλικής αιμορραγίας» είπε ο Dr. Higashida.

«Ένα πλήρως λειτουργικό «σύστημα φροντίδας εγκεφαλικών» που μειώνει τους θανάτους που οφείλονται σε εγκεφαλικά κατά μόλις 2-3% ετησίως θα μεταφραζόταν σε 20.000 λιγότερους θανάτους στις Η.Π.Α. και περίπου 400.000 παγκοσμίως» παρατήρησε.

«Οι αναπηρίες μετά από εγκεφαλικό θα μειωνόταν επίσης , κάτι που θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής, θα είχε σαν αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη χρήση ιατρικών πόρων, και θα μείωνε το οικονομικό φορτίο στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, σε τρίτους και στις κυβερνήσεις» εξήγησε ο Dr. Higashida.

Το έγγραφο «Αλληλεπιδράσεις του συστήματος φροντίδας εγκεφαλικών» περιλαμβάνει πολλές προτάσεις κλειδιά:

  • Διαμόρφωση προγραμμάτων επιμόρφωσης  του κοινού για να βελτιωθεί η εγρήγορση των συμπτωμάτων εγκεφαλικού και η ανάγκη κλήσης ασθενοφόρου για άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο για θεραπεία.
  • Διασφάλιση ότι το πλήρωμα του ασθενοφόρου μπορεί άμεσα να αξιολογήσει ασθενείς με εγκεφαλικό και να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο με την κατάλληλη θεραπεία εντός 15 με 20 λεπτών.
  • Εφαρμογή πρωτοκόλλων που βελτιστοποιούν την μεταφορά ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο παρέχοντας διαφορετικά επίπεδα φροντίδας και εντός διαφορετικών τμημάτων ενός νοσοκομείου.
  • Υποστήριξη των πιστοποιημένων κέντρων για εγκεφαλικό που ακολουθούν τις θεραπευτικές κατευθυντήριες οδηγίες που σχεδιάστηκαν ώστε να βελτιώνεται η περίθαλψη και η έκβαση των ασθενών, και
  • Η χρήση τηλεϊατρικής, ειδικά σε αγροτικές περιοχές, για να εξασφαλίζεται ότι οι ασθενείς έχουν 24ωρη πρόσβαση σε εξέταση και φροντίδα.

 

Επιπλέον, οι AHA/ASA λένε ότι οι ασθενείς πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φροντίδα μετά το εγκεφαλικό, συμπεριλαμβανομένης αποκατάστασης και νοσηλευτικής φροντίδας, ανεξαρτήτως οικονομικού ή κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου. Η δήλωση επίσης ασχολείται με θέματα επαρκούς αποζημίωσης για την θεραπεία και τη  φροντίδα των εγκεφαλικών και την ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης και τη δημόσια προβολή πρωτοβουλιών.

Στις Η.Π.Α., υπάρχουν τώρα πάνω από 1000 πρωτογενή κέντρα εγκεφαλικών και 40 με 50 πλήρως εξοπλισμένα κέντρα εγκεφαλικών και άγνωστος αριθμός νοσοκομείων με δυνατότητα αντιμετώπισης οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

 «Καθώς συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των κέντρων εγκεφαλικών στις Η.Π.Α. , υπάρχει πιεστική ανάγκη ενσωμάτωσης και συντονισμού ασθενοφόρων και νοσοκομειακής φροντίδας, και διαφόρων ομάδων.

 

Οι νέες συστάσεις  παρέχουν κατευθυντήριες αρχές και προσεγγίσεις για να συνδράμουν τους παρόχους και αυτούς που σχεδιάζουν την πολιτική σε κάθε περιοχή στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. «Ενώ αυτά τα θέματα έχουν σε μεγάλο μέρος επιλυθεί για τα διάφορα επίπεδα κέντρων αντιμετώπισης πολυτραυματιών, τώρα ξεκινάμε να ασχολούμαστε με αντίστοιχα θέματα για τους ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό. Αντιμετωπίζοντας τα εγκεφαλικά σαν πρόβλημα δημόσιας υγείας (η Π.Ο.Υ,- Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας πρόσφατα ανακοίνωσε ότι το εγκεφαλικό είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως) τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να αρχίσουμε να οργανώνουμε τέτοια συστήματα φροντίδας.

 

Ώρα να περάσουμε τον φράκτη

 

Ο Shyam Prabhakaran, MD, MS, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Feinberg, του Πανεπιστημίου του Northwestern Σικάγο. Ιλλινόις , δεν συμμετείχε στην δήλωση πολιτικής αλλά την ανέλυσε και δήλωσε «Πιστεύω ότι αυτή είναι μια σημαντική δήλωση που θα βοηθήσει τις περιοχές και τις χώρες που εφαρμόζουν ή σχεδιάζουν οργανωμένο σύστημα φροντίδας για τα εγκεφαλικά» . «Όπως με τις μονάδες για πολυτραυματίες , υπάρχουν ενδείξεις ότι η φροντίδα σε κέντρα αντιμετώπισης εγκεφαλικών βελτιώνει την έκβαση. Άρα , είναι σημαντικό όλες οι περιοχές να οργανώσουν πρωτόκολλα διαλογής και μεταφοράς ασθενών συμβατά με αυτές τις κατευθυντήριες οδηγίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε πληθυσμού» προσέθεσε ο Dr. Prabhakaran.  

Είπε ότι εφαρμόστηκε πρόσφατα επιτυχώς στο Σικάγο ένα σύστημα όπου περιλαμβανόταν διαλογή ασθενών ύποπτων για εγκεφαλικό σε πρωτοβάθμια κέντρα εγκεφαλικών σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο  JAMA Neurology  τον Ιούλιο και στο Medscape Medical News .

«Ελπίζω ότι αυτά τα αποτελέσματα και οι δηλώσεις θα ενθαρρύνουν τα συστήματα να διασχίσουν τους φράκτες και να κάνουν αλλαγές στα πρωτόκολλά τους» είπε ο Dr. Prabhakaran.

 

 

Higashida R, Alberts MJ, Alexander DN, et al. Interactions within stroke systems of care: A policy statement from the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke 2013

http://stroke.ahajournals.org/content/early/2013/08/29/STR.0b013e3182a6d2b2.full.pdf+html