Οι άντρες αθλητές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν την ώρα του αθλήματος, σε σχέση με τις γυναίκες

1/11/2013

Τα ποσοστά αιφνίδιου θανάτου μεταξύ αθλητών στη Γαλλία ήταν 20 φορές υψηλότερα στους άντρες απ΄ότι στις γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στοιχεία από περιστατικά που αντιμετώπισαν διασώστες σε 60 από 96 διοικητικές περιφέρειες της Γαλλίας, που καλύπτουν ένα συνολικό πληθυσμό 35 εκατομμυρίων ανθρώπων και κατ 'εκτίμηση 5,45 εκατομμυρίων συμμετεχόντων σε αθλήματα, έδειξαν ότι περιστατικά αιφνιδίων θανάτων που συνδέονταν με τον αθλητισμό, συνέβησαν σε άνδρες σε ποσοστό 10,07 ανά εκατομμύριο συμμετέχοντες ετησίως (95% CI 9,34 - 10,80), ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό ήταν 0,51 ανά εκατομμύριο (95% CI 0,34 έως 0,68, P < 0,001), σύμφωνα με τον Eloi Marijon, MD, of the University of Paris Descartes in Paris, και τους συνεργάτες του.

Το μοντέλο ήταν ίδιο και στα τρία πιο δημοφιλή αθλήματα για τις γυναίκες στη Γαλλία- ποδηλασία, jogging και κολύμπι, αναφέρουν οι ερευνητές στο Journal of the American Medical Association.

Τα ποσοστά Αιφνίδιων θανάτων ανά εκατομμύριο συμμετέχοντες ετησίως σε αυτά τα αθλήματα ήταν ως εξής:

  • Ποδηλασία: Άντρες 6,6 / Γυναίκες 0,3

  • Jogging: Άντρες 4,8/ Γυναίκες 0,7

  • Κολύμπι: Άντρες 1,0/ Γυναίκες 0,2

Ο Dr Marijon και οι συνεργάτες του δεν είχε καμία εξήγηση για αυτές τις διαφορές μεταξύ των φύλων. Επειδή τα αποτελέσματα εκφράζονται σε ποσοστά επιπολασμού ανά εκατομμύριο συμμετέχοντες σε αθλήματα, οι διαφορές δεν οφείλονται στα ποσοστά συμμετοχής. Είναι πιο πιθανό, πρότειναν, ¨Η διάρκεια ή η ένταση της άσκησης, κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας να διαφέρουν μεταξύ αντρών και γυναικών¨.

Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι οι εγγενείς διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, επισημαίνουν ο Dr. Marijon και οι συνεργάτες του. ¨Ο επιπολασμός της στεφανιαίας νόσου σε συγκεκριμένη ηλικία είναι γνωστό ότι είναι χαμηλότερος σε νεαρές και μέσης ηλικίας γυναίκες με αιφνίδιο θάνατο¨, έγραψαν.

Η προοπτική μελέτη ξεκίνησε το 2005 με αιτήσεις σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας για την παροχή στοιχείων σχετικά με περιστατικά αιφνιδίων θανάτων, που σχετίζονται με τον αθλητισμό, από διασώστες. Ως τέτοιοι θάνατοι ορίστηκε οποιοσδήποτε θάνατος που συνέβη κατά τη διάρκεια ή εντός 1 ώρας από τη διακοπή της αθλητικής δραστηριότητας σε άτομα 15 έως 75 ετών, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων μετά από αρχικά επιτυχή ανάνηψη.
Οι διασώστες στις συμμετέχουσες περιφέρειες, κλήθηκαν να καθορίσουν αν η αθλητική δραστηριότητα που προηγήθηκε κάθε θανάτου ήταν ελαφριά (λιγότερο από 4 μεταβολικά ισοδύναμα), μέτρια (4-8 μεταβολικά ισοδύναμα), ή έντονη (μεγαλύτερη από 8 μεταβολικά ισοδύναμα). Οι θάνατοι μετά από ήπια κόπωση, εξαιρέθηκαν από την ανάλυση.

Συνολικά 775 θάνατοι που πληρούν τα κριτήρια αυτά καταγράφηκαν το 2005-2010, εκ των οποίων 35 ήταν γυναίκες. Οι εκτιμήσεις για την αθλητική συμμετοχή (ο παρονομαστής στους υπολογισμούς συχνότητας εμφάνισης) εξήλθαν από μια έρευνα για 6.526 άτομα, που πραγματοποιήθηκε το 2000 από τη γαλλική κυβέρνηση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν κάποια μεταβολή στα ποσοστά επιπολασμού ανά ηλικία, ειδικά στους άνδρες. Μεταξύ των συμμετεχόντων 15-34 ετών, τα ποσοστά αιφνίδιων θανάτων ανά εκατομμύριο συμμετέχοντες ανά έτος ήταν 5,23 στους άνδρες (95% CI 4,39 - 6,07) - το μισό του συνολικού μέσου όρου των ανδρών - ενώ στις γυναίκες 15 έως 34 ετών το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 0,43 ανά εκατομμύριο ετησίως (95% CI 0,18 - 0,69), δεν διαφέρει σημαντικά από τους μέσους όρους σε μεγαλύτερους συμμετέχοντες.

Μεταξύ των ανδρών στα 35 έως 54 και 55 έως 75 ετών, τα ποσοστά θανάτου ήταν 12,47 (95% CI 11,15 - 13,79) και 14.19 (95% CI 12,42 - 15,96) ανά εκατομμύριο ετησίως, αντιστοίχως. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες ήταν 0,49 (95% CI 0,27 – 1,03) αντιστοίχως.

Ο Dr. Marijon και οι συνεργάτες του συνέστησαν, ότι οι στρατηγικές ελέγχου των κοινοτήτων, για τον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους σε αθλητική δραστηριότητα, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τόσο τον τύπο των αθλημάτων, όσο και το φύλο των συμμετεχόντων.

Όταν αυτή η μελέτη ήταν σε εξέλιξη, διεθνείς αθλητικές αρχές έδειχναν όλο και περισσότερο ανησυχία για το πρόβλημα του αιφνίδιου θανάτου, καθώς και άλλες σοβαρές ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αφορούν αθλητές.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια ιατρική επιτροπή που συγκλήθηκε από τη FIFA (Fédération Internationale de Football Association), η κυβερνούσα αρχή του διεθνούς ποδοσφαίρου, ανακοίνωσε ένα πρωτόκολλο σε 11 βήματα για την πρόληψη των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων μεταξύ των παικτών, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Τα τρία πρώτα βήματα περιλαμβάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα και άλλες εξετάσεις. Το 4ο βήμα καλύπτει την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού στον πάγκο. Τα βήματα 5 έως 7 αφορούν την ετοιμότητα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Και οι τελικές τέσσερις διαδικασίες στη λίστα αφορούν την αξιολόγηση και τη θεραπεία των παίκτων που καταρέουν στο γήπεδο.

Η επιτροπή της FIFA, με επικεφαλής τον Jiri Dvorak, MD, της Schulthess Clinic, Zurich, παρουσίασε επίσης μια τυποποιημένη "ιατρική τσάντα" που το προσωπικό θα πρέπει να έχει σε ετοιμότητα σε κάθε παιχνίδι ποδοσφαίρου σε κάθε κατηγορία. Περιλαμβάνει προστατευτικό εξοπλισμό, επιδέσμους τραυμάτων, υλικό για τη διαχείριση των αεραγωγών και υποστήριξη της αναπνοής, απινιδωτές και άλλες συσκευές για τη διαχείριση του κυκλοφορικού, φάρμακα, από επινεφρίνη έως παυσίπονα, και γενικά ιατρικά εφόδια.

Marijon E, et al "Incidence of sports-related sudden death in France by specific sports and sex" JAMA 2013; 310: 642-643.

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1728703