Η υψηλή δόση στατινών μειώνει τη φλεγμονή των ούλων σε ασθενείς με καρδιακή νόσο

Οι στατίνες είναι φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη μείωση της χοληστερόλης. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology οι στατίνες μειώνουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με νόσο των ούλων. Η μελέτη δείχνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη μείωση νόσου των ούλων μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή στις αρτηρίες και αντιστρόφως.

¨Η περιοδοντίτιδα χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή των ούλων και επηρεάζει περίπου το 50% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ¨, δήλωσε ο Ahmed Tawkol, MD, συν- διευθυντής του Cardiac Imaging Trials Program at Massachusetts General Hospital and Harvard Medical School και συγγραφέας της μελέτης. ¨Η περιοδοντίτιδα και η αθηροσκλήρωση καθορίζονται κυρίως από φλεγμονή. Οι φλεγμονώδεις συνθήκες τείνουν να συνυπάρχουν σε άτομα και οι  βιολογία τους μπορεί να είναι αλληλένδετη¨.

Στην διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη, στους ασθενείς με καρδιακή νόσο ή υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου ορίστηκε να λαμβάνουν είτε 80 mg στατίνη ή 10 mg στατίνη ημερησίως για 12 εβδομάδες. Οι αξονικές τομογραφίες, PET / CT, που έγιναν μετά από 4 και μετά από 12 εβδομάδες, συγκρίθηκαν με αξονικές τομογραφίες που είχαν ληφθεί πριν τη θεραπεία. Σε 59 ασθενείς που περιλαμβάνονται στην τελική ανάλυση υπήρχε μια σημαντική μείωση της φλεγμονής των ούλων μετά από μόλις τέσσερις εβδομάδες θεραπείας με την υψηλή δόση στατίνης. Είναι ενδιαφέρον ότι τη βελτίωση στην φλεγμονή των ούλων ακολουθούσε στενά και βελτίωση στην αθηρωμάτωση.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έρευνα παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τη σχέση μεταξύ περιοδοντικής νόσου και αθηροσκλήρωσης και αποδεικνύει ότι οι θεραπείες που στοχεύουν στη μείωση της φλεγμονής σε μία από αυτές τις νόσους μπορούν να πετύχουν βελτιώσεις και στην άλλη. Οι συγγραφείς επίσης επισημαίνουν την πιθανότητα ότι η βελτίωση της στοματικής υγιεινής, για να μειωθεί η φλεγμονή των ούλων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της  φλεγμονής των αρτηριών.

¨Οι στατίνες έχουν ευεργετική επίδραση πέραν από τις ιδιότητες τους για μείωση των λιπιδίων¨, είπε ο Dr. Tawakol. ¨Οι γιατροί θα πρέπει να το λαμβάνουν αυτό υπόψη όταν προτείνουν αντιυπερλιπιδαιμικές θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς τους¨.

Ο Dr.Tawakol πρόσθεσε ότι οι ασθενείς με καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους για οποιαδήποτε σημαντική νόσο των ούλων και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθήσουν τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τις νόσους των ούλων.

Ahmed Tawakol, Zahi A. Fayad, Robin Mogg, Achilles Alon, Michael T. Klimas, Hayes Dansky, Sharath S. Subramanian, Amr Abdelbaky, James H.F. Rudd, Michael E. Farkouh, Irene O. Nunes, Chan R. Beals, Sudha S. Shankar.Intensification of Statin Therapy Results in a Rapid Reduction in Atherosclerotic InflammationJournal of the American College of Cardiology, 2013

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109713020822