Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ο ίδιος, για άνδρες και γυναίκες καπνίστριες σε όλο τον κόσμο

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει παρόμοιους κινδύνους για εγκεφαλικό επεισόδιο στους άνδρες και τις γυναίκες, αλλά οι γυναίκες καπνίστριες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πιο θανατηφόρο και ασυνήθιστο τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα έρευνα του American Heart Association journal  Stroke. Σε σύγκριση με τους μη καπνιστές του ίδιου φύλου, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο που διατρέχουν άντρες και γυναίκες καπνίστριες, για οποιοδήποτε τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά 60 έως 80% .

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους είναι ενδιαφέροντα, διότι άλλες μελέτες έχουν βρει ισχυρές ενδείξεις ότι το κάπνισμα σχετίζεται με ένα πολύ υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο - που μοιράζεται μια κοινή διαδικασία της νόσου με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο - για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα από περισσότερες από 80 διεθνείς μελέτες, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1966 και 2013. Διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα συνδέεται με περισσότερο από 50% μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου το πιο κοινό εγκεφαλικό επεισόδιο - που προκαλείται από έναν θρόμβο αίματος, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Εντούτοις, για το πιο θανατηφόρο τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου - που προκαλείται από αιμορραγία του εγκεφάλου, που είναι γνωστή ως αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο – το κάπνισμα αυξάνει 17% τον κίνδυνο στις γυναίκες παρά στους άντρες.

Επιπλέον, σε σύγκριση με τους άνδρες που καπνίζουν, ο κίνδυνος για τις γυναίκες που καπνίζουν ήταν περίπου 10% υψηλότερος στις δυτικές χώρες - ενδεχομένως αντικατοπτρίζει μια μεγαλύτερη αθροιστική έκθεση στο κάπνισμα – από ότι στις χώρες της Ασίας.

Η μελέτη επίσης έδειξε, ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που καπνίζουν, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου με την διακοπή του καπνίσματος.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο μεταξύ των γυναικών, μπορεί να οφείλεται σε ορμόνες και στο πως η νικοτίνη επιδρά στα λιπίδια του αίματος. Φαίνεται ότι τα λίπη, η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια αυξάνονται σε μεγαλύτερο βαθμό στις γυναίκες καπνίστριες σε σύγκριση με τους άνδρες καπνιστές, αυξάνοντας τον κίνδυνο για στεφανιαία καρδιακή νόσο σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ότι στους άντρες καπνιστές.

¨Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο τόσο για τους άνδρες και για τις γυναίκες, αλλά ευτυχώς, η διακοπή του καπνίσματος είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου¨, δήλωσε ο Dr Rachel Huxley, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο School of Population Health, University of Queensland, in Brisbane, Australia. ¨Οι πολιτικές ελέγχου του καπνού θα πρέπει να είναι ένα στήριγμα στα προγράμματα πρόληψης του πρωτογενούς εγκεφαλικού¨.

Smoking as a Risk Factor for Stroke in Women Compared With Men

A Systematic Review and Meta-Analysis of 81 Cohorts, Including 3 980 359 Individuals and 42 401 Strokes

Sanne A.E. Peters,  Rachel R. Huxley and Mark Woodward

Published online before print August 22, 2013

http://stroke.ahajournals.org/content/early/2013/08/22/STROKEAHA.113.002342.abstract