Ο θόρυβος από τα αεροσκάφη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

20/10/2013

Μελέτες σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική δείχνουν ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα θορύβου από αεροσκάφη έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με το BMJ.

 

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε αεροδρόμια έχουν φυσιολογικές και ψυχολογικές αντιδράσεις στα υψηλά επίπεδα θορύβου. Αυτά περιλαμβάνουν διαταραχές ύπνου, άγχος, ανησυχία και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

 

Η έκταση στην οποία ο θόρυβος από τα αεροσκάφη επηρεάζει αρνητικά την υγεία δεν έχει πλήρως μελετηθεί –μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την Εθνικό Σύλλογο Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, πάνω από 87.000 πτήσεις διασχίζουν τις Η.Π.Α. κάθε μέρα, Και όλες πρέπει από κάπου να απογειωθούν και κάπου να προσγειωθούν.

 

Ερευνητές από τη Βοστόνη, Μασαχουσέτη, χρησιμοποίησαν σε μια αναδρομική μελέτη σε πολλά αεροδρόμια, περίπου 6 εκατομμύρια ηλικιωμένα άτομα (ηλικίας 65 και άνω) που ζουν κοντά σε 89 αεροδρόμια , ενώ ερευνητές από το Λονδίνο εστίασαν στο Αεροδρόμιο Heathrow και στα 3,6 εκατομμύρια άτομα που ζουν κοντά του.

Αμερικανικά ευρήματα

Δύο μελέτες βρήκαν σχέση ανάμεσα στην έκθεση στον θόρυβο των αεροσκαφών και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, και η μία βρήκε σχέση ανάμεσα στον θόρυβο των αεροσκαφών και τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Στη μελέτη της Βοστόνης, ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χαρβαρντ και την Πανεπιστημιακή Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα από το εθνικό σύστημα ιατρικής ασφάλειας (Medicare) και αντιπαρέβαλλαν μετρήσεις επιπέδων θορύβου αεροσκαφών από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας σε 2.218 ταχυδρομικούς κώδικες γύρω από αεροδρόμια. Για καλύτερη στάθμιση των αποτελεσμάτων , όλοι οι συμμετέχοντες στην μελέτη , έμεναν εντός ζωνών θορύβου 45 decibel (dB) από τα αεροδρόμια.

 

Αλλά ακόμα και μετά την στάθμιση των μετρήσεων για άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, δημογραφικών, ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εγγύτητας σε μείζονες οδικές αρτηρίες, βρήκαν ότι , κατά μέσο όρο, οι ταχ. κώδικες με 10 dB μεγαλύτερο θόρυβο από αεροσκάφη είχαν 3.5% μεγαλύτερη συχνότητα νοσηλειών στα νοσοκομεία για καρδιαγγειακές νόσους.

 

Οι συμμετέχοντες που εκτίθενται στα υψηλότερα επίπεδα θορύβου – πάνω από 55 dB –είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών στο νοσοκομείο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ερευνητές κατέληξαν:

«Τα αποτελέσματα μας αποδεικνύουν στατιστικά σημαντική σχέση ανάμεσα στην έκθεση στον θόρυβο των αεροσκαφών και την καρδιαγγειακή υγεία, ιδιαίτερα όσο αυξάνονται τα επίπεδα της έκθεσης. Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να αναλύσει αυτές τις σχέσεις και να ενισχύσει την αιτιακή συσχέτιση ερευνώντας τους παράγοντες που τροποποιούν το αποτέλεσμα ανά αεροδρόμιο ή σε ατομικό επίπεδο».  

 


Βρετανικά Ευρήματα

 

Στη μελέτη του Λονδίνου, οι ερευνητές επίσης χρησιμοποίησαν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και την θνητότητα από καρδιαγγειακή νόσο, αλλά διεύρυναν την μελέτη ώστε να περιλάβει εγκεφαλικά και στεφανιαία νόσο.

Το Αεροδρόμιο Heathrow είναι από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου και βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή του Δυτικού Λονδίνου. Η έρευνα εστίασε σε 12 προάστια και εννέα περιοχές όλες στη ζώνη θορύβου 50 dB, όπως αυτή ορίζεται από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA).

 

Οι ερευνητές συνέκριναν τους ταχυδρομικούς κώδικες ατόμων που ζουν εντός της προκαθορισμένης περιοχής έρευνας με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία , χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής και το Υπουργείο Υγείας. 

 

Λαμβάνοντας υπόψιν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η κοινωνική απομόνωση, ατμοσφαιρική ρύπανση και θόρυβο από την κίνηση στους δρόμους, οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα υψηλά επίπεδα θορύβου από τα αεροσκάφη σχετιζόταν επίσης με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, στεφανιαίας καρδιακής νόσου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 Ενώ η σχέση ανάμεσα στον θόρυβο των αεροσκαφών και το εγκεφαλικό είναι καινούργια, ταιριάζει με τη σχέση ανάμεσα στον θόρυβο και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Δύο μελέτες, ένα συμπέρασμα.

Λαμβάνοντας υπόψιν και τις δύο έρευνες, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο θόρυβος από τα αεροσκάφη έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων.

Οι ερευνητές από τις δύο ομάδες συμφωνούν ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για να κατανοηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από τον θόρυβο των αεροσκαφών, και ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να ξεκαθαρίσουν τη σχετική σημασία του νυχτερινού , σε σύγκριση με τον ημερήσιο θόρυβο.

 

Ερευνητές από τη μελέτη του Heathrow τονίζουν τη σημασία της μελέτης

στην κατασκευή ή την επέκταση αεροδρομίων:

« Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπισθεί η ανάγκη για εμπορικά αεροσκάφη για το Λονδίνο και άλλες μεγάλες πόλεις είναι θέμα ενεργού διαλόγου, καθώς αυτό μπορεί να φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Όμως , οι αποφάσεις για την μελλοντική πολιτική πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις πιθανές επιδράσεις του περιβαλλοντικού θορύβου στην καρδιαγγειακή υγεία».

 

Ο Stephen Stansfeld, καθηγητής φυσιατρικής στο Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής Wolfson έγραψε στο BMJ:

·       Αυτές οι μελέτες παρέχουν πρώτα στοιχεία ότι η έκθεση στον  θόρυβο από τα αεροσκάφη δεν είναι μόνο αιτία ενόχλησης, διαταραχών ύπνου, και κακής ποιότητας ζωής αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την θνητότητα και τη νοσηρότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.

  • Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η θέση των αεροδρομίων και η συνεχής έκθεση στον θόρυβο των αεροσκαφών μπορεί να έχει απευθείας επιδράσεις στην υγεία του γύρω πληθυσμού. Οι σχεδιαστές πρέπει να το λαμβάνουν υπόψιν όταν σχεδιάζονται νέα αεροδρόμια ή επεκτάσεις αεροδρομίων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Aircraft noise and cardiovascular disease near Heathrow airport in London: small area study, Anna L. Hansell et.al.; BMJ Published October 2013.

 

Residential exposure to aircraft noise and hospital admissions for cardiovascular diseases: multi-airport retrospective study ; Andrew W. Correia et al. BMJ Published October 2013.

 

Editorial:Airport noise and cardiovascular disease; Stephen Stansfeld BMJ Published October 2013.