Κάθε ποδοσφαιρικό γήπεδο πρέπει να έχει δυνατότητες αντιμετώπισης ιατρικού επείγοντος περιστατικού

20/10/2013

Τα τελευταία χρόνια έχουν προβληθεί πολλά περιστατικά αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών, με πιο πρόσφατη αυτών τον Fabrice Muamba, που επέζησε χάρη στην άμεση φροντίδα από τον ιατρό της ομάδας του που συμμετείχε στον πάγκο (παρότι η καρδιά του σταμάτησε για πάνω από μία ώρα). Κάθε ποδοσφαιρικό γήπεδο στον κόσμο πρέπει να έχει έτοιμο εξοπλισμό αντιμετώπισης επείγοντος περιστατικού ώστε να βοηθήσει παίκτες που θα μπορούσαν να εμφανίσουν το ίδιο πρόβλημα όπως ο πρώην ποδοσφαιριστής Fabrice Muamba.

Τα ιατρικά επείγοντα απειλητικά για τη ζωή περιστατικά είναι ασυνήθη αλλά συμβαίνουν στο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Οι κατάλληλες στρατηγικές πρόληψης, σχεδιασμός ιατρικού επείγοντος και ταχεία πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό απαιτούνται για να προληφθούν καταστροφικά αποτελέσματα.

 

Με σταθερή αφοσίωση στην ασφάλεια των παικτών κατά τη διάρκεια του ποδοσφαίρου, το άρθρο παρουσιάζει τα FIFA Τσάντα Ιατρικού Επείγοντος και FIFA 11 Βήματα για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Οι συστάσεις αυτές έχουν στόχο να δημιουργήσουν διεθνείς προδιαγραφές για την ετοιμότητα του ιατρικού επείγοντος και την ιατρική ανταπόκριση σε σοβαρές ή καταστροφικές βλάβες στο ποδοσφαιρικό γήπεδο.

 

Σε ένα στοίχημα να αυξηθεί η ποιότητα της αντίδρασης του πάγκου στο επείγον, και να βοηθηθούν τα ιατρικά επιτελεία στην παροχή σταθερής δυνητικά σωτήριας βοήθειας παντού, το Ερευνητικό Κέντρο Ιατρικής Αξιολόγησης της FIFA, έχει δημιουργήσει μια ιατρική τσάντα επειγόντων (FMEB), με τη βοήθεια διεθνούς πάνελ ειδικών, που αποτελείται από ειδικούς νευρολόγους, καρδιολόγους, χειρούργους ορθοπεδικούς, αθλητίατρους και ειδικούς στην επείγουσα ιατρική.

 

Η FMEB περιλαμβάνει ένα λειτουργικό σύνολο σημαντικού αλλά γενικού εξοπλισμού υλικών και φαρμάκων- από προστατευτικά, επιθέματα τραυμάτων, υλικά για τη διαχείριση αεραγωγού, σανίδα ακινητοποίησης σπονδυλικής στήλης και υποστήριξης αναπνοής, απινιδωτές και άλλες συσκευές για την διαχείριση της κυκλοφορίας, φάρμακα από επινεφρίνη έως αναλγητικά, και γενικές ιατρικές προμήθειες , που μπορούν αν χρησιμοποιηθούν παντού στον κόσμο, σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο, στην προπόνηση και σε διαγωνιστικό επίπεδο. Μετά από απόφαση του συμβουλίου της FIFA το 2012, η FMEB έχει αποσταλεί σε όλες τις ομοσπονδίες μέλη της FIFA τον Ιούνιο φέτος.

Σαν μέρος του προγράμματος πρόληψης, το Ερευνητικό Κέντρο Ιατρικής Αξιολόγησης της FIFA, έχει επίσης δημιουργήσει το FIFA 11 Βήματα για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου (και άλλες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις).

Το πρωτόκολλο των 11 βημάτων εστιάζει σε:

  • Πρόληψη μέσω ελέγχου για να εντοπισθούν οι αθλητές με προϋπάρχουσες νόσους που τους καθιστούν πιο ευάλωτους σε μεγάλους τραυματισμούς ή αιφνίδιο θάνατο.
  • Σχεδιασμός με επαρκή εκπαίδευση και θεωρημένο σχέδιο αντιμετώπισης επείγοντος
  • Προετοιμασία πριν τον αγώνα που περιλαμβάνει την FMEB, και μια ιατρική ομάδα σε επιφυλακή και πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο.
  • Άμεση εφαρμογή του ιατρικού σχεδίου τη στιγμή που καταρρέει παίκτης στο γήπεδο.

 

Τα πρώτα τρία βήματα περιλαμβάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα και άλλες εξετάσεις ελέγχου, το 4 βήμα καλύπτει την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού , τα βήματα 5 έως 7 ασχολούνται με την ετοιμότητα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού , και τα τελευταία 4 βήματα παραθέτουν διαδικασίες αξιολόγησης και θεραπείας παικτών που καταρρέουν στο γήπεδο.

 

Και η FMEB και τα 11 βήματα της FIFA είναι μέρος μιας ευρύτερης προληπτικής φυσιολογίας που προάγει την ασφάλεια των παικτών και το ποδόσφαιρο σαν υγιεινή ψυχαγωγική δραστηριότητα. Η εκπαίδευση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, προπονητών, φυσιοθεραπευτών, διαιτητών και γυμναστών είναι βασικά τμήματα αυτής της διαδικασίας.

   

 

 

The FIFA medical emergency bag and FIFA 11 steps to prevent sudden cardiac death: setting a global standard and promoting consistent football field emergency care

Jiri Dvorak, Efraim B Kramer, Christian M Schmied, Jonathan A Drezner, David Zideman, Jon Patricios, Luis Correia, André Pedrinelli, Bert Mandelbaum

Br J Sports Med

Published Online First 12 August 2013

http://bjsm.bmj.com/content/early/2013/07/24/bjsports-2013-092767