Ο λιγοστός ή ο υπερβολικός ύπνος, σχετίζεται με καρδιαγγειακές νόσους, διαβήτη και παχυσαρκία

Μια νέα μελέτη από τα Centers for Disease Control and Prevention (CDC) συνδέει την έλλειψη ύπνου (έξι ώρες ή λιγότερο) και τον υπερβολικό ύπνο (10 ή περισσότερες ώρες), με χρόνιες νόσους - συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, του διαβήτη, του άγχους, και της παχυσαρκίας - σε ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω. Η American Academy of Sleep Medicine (AASM) ενθαρρύνει ασθενείς που πάσχουν από αυτές τις κοινές χρόνιες νόσους να μιλήσουν με έναν ειδικό γιατρό ύπνου, που μπορεί να αξιολογήσει τις συνήθειες του ύπνου τους.

¨Είναι ζωτικής σημασίας οι ενήλικες να στοχεύουν σε επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ, για να εισπράττουν τα οφέλη του ύπνου στην υγεία, αλλά αυτό ισχύει ιδιαίτερα για αυτούς που παλεύουν με μια χρόνια νόσο¨, είπε ο Dr. M. Safwan Badr, πρόεδρος της AASM. ¨Οι συνήθεις νόσοι του ύπνου, συμπεριλαμβανομένων της υπνικής άπνοιας και της αϋπνίας - συμβαίνουν συχνά σε άτομα με χρόνιες νόσους και μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητά σας να κοιμηθείτε ήσυχοι. Έτσι, εάν ξυπνάτε εξαντλημένοι, θα πρέπει να μιλήσετε με ένα γιατρό ύπνου για να διερευνηθεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εάν διαγνωστεί μια νόσος του ύπνου, η θεραπεία της θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου και την ποιότητα της ζωής σας¨.

¨Ορισμένες σχέσεις μεταξύ της παθολογικής διάρκειας του ύπνου και  χρόνιων παθήσεων, μπορεί να εξηγούνται συχνά, με την ύπαρξη κάποιας ψυχικής νόσου ή παχυσαρκίας¨, δήλωσε μία εκ των συντακτών της μελέτης, η  Janet Β. Croft, PhD, senior chronic disease epidemiologist in CDC's Division of Population Health. ¨Αυτό δείχνει ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν και να παρακολουθούν την ψυχική υγεία και το βάρος του σώματος των ασθενών, εκτός από την ποιότητα του ύπνου των ασθενών με χρόνιες νόσους¨.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 2013 του περιοδικού Sleep, τα άτομα που κοιμούνται λίγο ανέφεραν υψηλότερο επιπολασμό της στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη, επιπρόσθετα με την παχυσαρκία και συχνά ψυχικά νοσήματα, σε σύγκριση με τα άτομα που κοιμούνται καλά, και ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν από επτά έως εννέα ώρες κατά μέσο όρο σε ένα 24ωρο. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που κοιμούνται πολύ, και η συσχέτιση με  στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη, ήταν ακόμη πιο έντονη με τον υπερβολικό ύπνο.

¨Το να κοιμάστε πολύ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κοιμάστε καλά. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι τόσο η ποιότητα, όσο και η ποσότητα του ύπνου, επηρεάζει την υγεία σας¨, είπε ο Dr. M. Safwan Badr. ¨Ένας υγιής, ισορροπημένος τρόπος ζωής δεν περιορίζεται στη διατροφή και την  καλή φυσική κατάσταση. Το πότε και  το πώς κοιμάστε, είναι εξ ίσου σημαντικό με το τι τρώτε και το πώς ασκήστε¨.

Η μελέτη περιέλαβε περισσότερους από 54.000 συμμετέχοντες ηλικίας 45 ετών και άνω, από 14 πολιτείες. Για το ένα τρίτο περίπου των συμμετεχόντων (31%) καθορίστηκε ότι κοιμόταν λίγο, που σημαίνει ότι ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν έξι ώρες ή λιγότερο, κατά μέσο όρο. Για περισσότερο από το 64% καθορίστηκε ότι είχε φυσιολογικό ύπνο, και μόνο για το 4% των συμμετεχόντων καθορίστηκε ότι  κοιμόταν υπερβολικά πολύ.

ΠΗΓΗ
1. Yong Liu, Anne G. Wheaton, Daniel P. Chapman, Janet B. Croft. Sleep Duration and Chronic Diseases among US Adults Age 45 Years and Older: Evidence From the 2010 Behavioral Risk Factor Surveillance SystemSLEEP, 2013

http://www.journalsleep.org/ViewAbstract.aspx?pid=29127