Μελέτη βρίσκει τις μηχανικές θωρακικές συμπιέσεις εξίσου αποτελεσματικές με την ΚΑΡΠΑ με τα χέρια

3/10/2013

Άμστερνταμ, Ολλανδία -1 Σεπτέμβρη 2013 / « Η μελέτη σχεδιάστηκε για να δείξει ότι η 4-ωρη επιβίωση στην ομάδα που αντιμετωπίσθηκε με μηχανικές συμπιέσεις ήταν καλύτερη, και αυτό δεν επετεύχθη», είπε ο ερευνητής Sten Rubertsson, MD, PhD καθηγητής και ειδικός σύμβουλος στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλας.

« Αλλά τώρα έχουμε την επιστημονική υποστήριξη που μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε μηχανικές θωρακικές συμπιέσεις και να απινιδώνουμε κατά τη διάρκεια των συμπιέσεων», είπε , προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του προσωπικού αντιμετώπισης επειγόντων καθώς θα μπορούν να συνεχίζουν την παροχή φροντίδας στον ασθενή κατά την μεταφορά του.

Η μελέτη LINC συμπεριέλαβε 2.589 ασθενείς από 6 Ευρωπαϊκές μονάδες που υπέστησαν έξω- νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή και χρειάστηκαν ανάνηψη.

Οι θωρακικές συμπιέσεις με τα χέρια ξεκίνησαν σε όλους τους ασθενείς μόλις έφτασαν οι διασώστες των πρώτων βοηθειών στο σημείο της ανακοπής.

Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν στη συνέχεια και είτε συνέχισαν με θωρακικές συμπιέσεις με τα χέρια (n=1289) είτε άλλαξαν και συνέχισαν με μηχανικές συμπιέσεις με απινίδωση κατά τη διάρκεια των συμπιέσεων(n=1300). Οι μηχανικές θωρακικές συμπιέσεις χορηγήθηκαν με το σύστημα θωρακικών συμπιέσεων LUCAS (Physio-Control/Jolife AB, Λουντ, Σουηδία ), μια συσκευή με πιστόνι και βεντούζα σχεδιασμένη να χορηγεί συμπιέσεις σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες αναζωογόνησης.

Και στις δύο ομάδες, ο αερισμός και τα φάρμακα χορηγήθηκαν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες. Η μελέτη έδειξε ότι 4 ώρες μετά την έναρξη της ΚΑΡΠΑ, οι συχνότητα επιβίωσης ήταν παρόμοια στις δύο υποομάδες της μηχανικής και της χειροκίνητης ΚΑΡΠΑ (23.6% αντί 23.7%).

Η απώτερη έκβαση ήταν επίσης παρόμοια , συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας επαναφοράς της αυτόματης κυκλοφορίας (ROSC), του αριθμού των ασθενών που έφτασαν στα επείγοντα με ψηλαφητό παλμό, του αριθμού των ασθενών που πήραν εξιτήριο από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και την νευρολογική έκβαση στον ένα και στους έξι μήνες.

Θεωρητικά, οι μηχανικές θωρακικές συμπιέσεις θα έπρεπε να πλεονεκτούν σε σχέση με τις συμπιέσεις με τα χέρια επειδή οι δεύτερες συχνά έχουν ανεπαρκές βάθος , λάθος συχνότητα και συχνές διακοπές , εξήγησε ο Dr. Rubertsson.

« Η αποτελεσματικότητα των παραδοσιακών θωρακικών συμπιέσεων εξαρτάται κατά πολύ από την επιδεξιότητα και την αντοχή των διασωστών, και σταματά στις φάσεις που δεν αγγίζουμε τον άρρωστο και στις διακοπές λόγω μεταφοράς του ασθενούς» είπε. «Ακόμα και με την βέλτιστη αποτελεσματικότητα αποδίδει περίπου 30% της φυσιολογικής καρδιακής παροχής , και έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη ροή αίματος σε ζωτικά όργανα».

Οι μηχανικές συμπιέσεις θα έπρεπε θεωρητικά να βελτιώσουν την ΚΑΡΠΑ, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις από μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες που να δείχνουν κάτι τέτοιο.

Δύο τυχαιοποιημένες πιλοτικές μελέτες για τους ασθενείς με έξω- νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή συνέκριναν τις μηχανικές θωρακικές συμπιέσεις με μηχανικές συμπιέσεις από τη συσκευή LUCAS (1-2), αλλά καμία μελέτη δεν βρήκε σημαντική διαφορά ανάμεσα στις ομάδες, αλλά όμως οι πληθυσμοί της μελέτης ήταν μικροί.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης είναι ισοζυγισμένα , είπε ο Dr. Rubertsson, αν και, είπε, με μικρές τροποποιήσεις των θεραπευτικών αλγορίθμων μπορεί να έχουμε κλινικά σημαντικές διαφορές στο μέλλον.

« Με τον αλγόριθμο που χρησιμοποιήσαμε για την μηχανική ΚΑΡΠΑ βρήκαμε ότι ο χρόνος για την πρώτη απινίδωση καθυστερούσε σε σύγκριση με τη χειροκίνητη ΚΑΡΠΑ και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί δεν παρουσιάσαμε καλύτερη έκβαση. Άρα στο μέλλον θα προτείνουμε άμεση απινίδωση , πριν την εφαρμογή της συσκευής». Όσον αφορά την ασφάλεια, «Θα έλεγα ότι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ασφαλή την συσκευή, με βάση τον χαμηλό αριθμό σοβαρών συμβαμάτων που αναφέρθηκαν στην μελέτη», είπε.

« Οι επιζήσαντες στους 6 μήνες είχαν καλή νευρολογική εικόνα (99% της μηχανικής ομάδας και 94% της χειροκίνητης)και σε προηγούμενα δημοσιευμένη πιλοτική μελέτη 85 ασθενών δεν βρέθηκε διαφορά στις ομάδες, στις βλάβες τους στην νεκροτομή. Αυτό που μένει να αναλυθεί είναι μια σειρά 200 ασθενών της LINC που υπεβλήθησαν σε νεκροτομή».

Τα στοιχεία που δείχνουν ίση αποτελεσματικότητα στη χειροκίνητη και τη μηχανική ΚΑΡΠΑ δίνουν επιπλέον όφελος στους διασώστες των πρώτων βοηθειών.

« Οι διασώστες μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή που κάνει ΚΑΡΠΑ που σημαίνει ότι έχουν ένα επιπλέον ζευγάρι χέρια διαθέσιμα για άλλες πιθανές παρεμβάσεις» είπε ο Dr. Rubertsson.

« Η ασφάλεια κατά την μεταφορά στο ασθενοφόρο μπορεί να βελτιωθεί καθώς τώρα το πλήρωμα μπορεί να φοράει ζώνες ασφαλείας και να παρέχει πάλι ΚΑΡΠΑ».

Τόνισε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης LINC αφορούν μόνο τη συσκευή LUCAS και δεν μπορούν να γίνουν γενικεύσεις για άλλους μηχανικούς θωρακικούς συμπιεστές.

 LINC - A multicenter randomized trial comparing a mechanical CPR algorithm using LUCAS vs. manual CPR in out-of-hospital cardiac arrest patients