Μια πιθανή εξήγηση γιατί τόσες καρδιακές ανακοπές συμβαίνουν το πρωί

29/9/2013

 

Στοιχεία από άτομα με καρδιοπάθειες υποστηρίζουν την ύπαρξη μοριακού παράγοντα που πρωτοανακαλύφθηκε εργαστηριακά στα ποντίκια και φαίνεται να συνδέει τους φυσιολογικούς κιρκαδιανούς ρυθμούς του ατόμου με την καρδιακή ανακοπή και τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο (Sudden Cardiac Death - SCD) - το Νο 1 αίτιο θανάτου στις καρδιακές προσβολές.

 

Η έρευνα, που προσφέρει την πιο εστιασμένη εξήγηση για την αυξημένη συχννότητα των SCD  τις πρωινές ώρες, ήταν μέρος της 246ης Εθνικής Συνάντησης και Έκθεσης της Αμερικανικής Εταιρίας Χημικών(ACS), στην Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Ο Mukesh Jain, M.D., που παρουσίασε την έρευνα, είπε ότι εντοπίζει έναν παραμελημένο παράγοντα στον ηλεκτρικό καταρράκτη που κάνει την καρδιά ξαφνικά να χτυπά ακανόνιστα και με τέτοιο τρόπο ώστε να διακόπτεται η ροή προς τον εγκέφαλο και το σώμα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή και προκαλεί τον SCD, όπου το θύμα άμεσα χάνει τις αισθήσεις του και πεθαίνει αν δεν του παρασχεθεί ΚΑΡΠΑ ή απινίδωση της καρδιάς με διαθέσιμο απινιδωτή, ώστε να επιστρέψει σε φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.  

 

« Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος από αυτή την ηλεκτρική αστάθεια προκαλεί περίπου 325.000 θανάτους ετησίως μόνο στις Η.Π.Α.» εξήγησε ο Jain του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Κλίβελαντ. «Αυτό περιλαμβάνει τους 3 από τους 4 θανάτους από καρδιοπάθειες σε άτομα ηλικίας 35-44. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Το πρώτο συμβάν είναι και το τελευταίο. Η έρευνά μας δείχνει τον τρόπο για να βελτιωθεί αυτό – για παράδειγμα καινούργια φάρμακα που θα μειώσουν τον κίνδυνο».

 

Από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τον SCD είναι ο συντονισμός. Οι ειδικοί υγείας γνωρίζουν εδώ και πάνω από 30 χρόνια ότι ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός που είναι υπεύθυνος για τον SCD χτυπά συχνότερα συγκεκριμένες ώρες την ημέρα. Οι κύριες ώρες αιχμής είναι 6πμ με 10πμ με μια ακόμα μικρότερη αιχμή αργά το απόγευμα. Οι ερευνητές εδώ και πολύ καιρό υποπτεύονταν την ύπαρξη σχέσης του SCDκαι του 24ωρου βιολογικού ρολογιού, που εντοπίζεται στον εγκέφαλο. Καθορίζει τον 24ωρο κύκλο ύπνου και εγρήγορσης που καλείται κιρκαδιανός ρυθμός και συντονίζει ένα εύρος σωματικών λειτουργιών με το εξωτερικό περιβάλλον.

 

Η ομάδα του Jain ανακάλυψε μια πρωτεΐνη που καλείται KLF15 που βοηθά στη ρύθμιση της καρδιακής ηλεκτρικής δραστηριότητας, και εμφανίζεται στο σώμα σε επίπεδα που μεταβάλλονται σαν ρολόι κατά την διάρκεια της ημέρας. Η KLF15 βοηθά στο σχηματισμό δίαυλων που επιτρέπουν σε ουσίες να εισέρθουν και  να εξέλθουν από τα καρδιακά κύτταρα με τρόπο σημαντικότατο για τη διατήρηση σταθερού, φυσιολογικού , καρδιακού ρυθμού.   

 

Πρώτα ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είχαν χαμηλότερα επίπεδα KLF15. Μετά εντόπισαν σε ποντίκια ότι η KLF15 ήταν ο μοριακός σύνδεσμος ανάμεσα στο SCD και τον κιρκαδιανό ρυθμό. Και τα ποντίκια με χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης είχαν τα ίδια καρδιακά προβλήματα με τα άτομα με SCD. «Προκύπτει ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα KLF15 είναι αυτά που είναι πιο επιρρεπή σε τέτοια επεισόδια αιφνίδιου καρδιακού θανάτου που συμβαίνουν νωρίς τις πρωινές ώρες» είπε ο Jain. «Άρα πιστεύουμε ότι εάν μπορούσαμε κάπως να ενισχύσουμε τα επίπεδα της KLF15 στους ασθενείς με καρδιακά προβλήματα , ίσως να καταφέρναμε να μειώσουμε αυτές τις αρρυθμίες και τον SCD».

 

Η ομάδα του Jain τώρα μελετά φάρμακα που ενισχύουν τα επίπεδα της KLF15. Η πρωτεΐνη όμως επίσης επηρεάζει και άλλες διεργασίες στο σώμα. «Εάν μπορέσουμε να βρούμε πως αυτά τα συστατικά ενισχύουν τα επίπεδα της KLF15, τότε ίσως μπορέσουμε να σχεδιάσουμε στοχευμένες και ειδικές θεραπείες για την καρδιά που θα προλαμβάνουν τον SCD, αλλά δεν επηρεάζουν τις λοιπές διεργασίες που σχετίζονται με την KLF15» εξήγησε. Άλλες ομάδες εργάζονται στην ανάπτυξη γενετικών εξετάσεων που εντοπίζουν άτομα με μεταλλάξεις του γονιδίου της  KLF15και άρα θα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο SCD, σημείωσε.