Μόλις 7% η επιβίωση μετά από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή

13/9/2013

Άμστερνταμ, Ολλανδία - Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013 (ESC congress 2013) / Η επιβίωση μετά από εξωνοκομειακή καρδιακή ανακοπή είναι μόλις 7%, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ESC Congress 2013 από τον καθηγητή Xavier Jouven και τον Δρ Wulfran Bougouin από τη Γαλλία.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος (ΑΚΘ) είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, που ευθύνεται για περισσότερο από 400.000 θανάτους κάθε χρόνο. Η κύρια αιτία είναι κοιλιακές ταχυαρρυθμίες οι οποίες συχνά προκαλούνται από οξεία ισχαιμικά επεισόδια, που μπορούν να συμβούν σε άτομα με ή χωρίς γνωστή καρδιακή νόσο. Το ποσοστό επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή παραμένει χαμηλό κατά τα τελευταία 40 χρόνια παρά τις μεγάλες επενδύσεις και η επιδημιολογία του ΑΚΘ στη Δυτική Ευρώπη είναι ασαφής.

Το Paris Sudden Death Expertise Centre (SDEC) Registry είναι μια καταγραφή ,με τη χρήση πολλαπλών πηγών για τη συλλογή, κάθε περίπτωσης καρδιακής ανακοπής στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού (πληθυσμός 6,6 εκατ.).

Τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν σήμερα, αποκαλύπτουν την εμπειρία 2 ετών του μητρώου SDEC . Την χρονική περίοδο από Μάιος 2011-Δεκέμβριος 2012 ,συνέβησαν 3.670 αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές , με απόπειρα ανάνηψης . Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στο σπίτι ( 72 % ), με παρευρισκομένους στο 81% των περιπτώσεων ,ωστόσο διενέργεια καρδιοπνευμονική αναζωογόνησης ( ΚΑΡΠΑ) υπήρχε μόνο στο 42 % των περιπτώσεων . Ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο το 34 % των ασθενών είχαν εισαχθεί ζωντανοί στο νοσοκομείο και τελικά μόνο το 7 % των ασθενών πήραν εξιτήριο ζωντανοί .

Προγνωστικοί παράγοντες ήταν :

  • Αρχικός ρυθμός κατάλληλος για απινίδωση (OR=15.7, 95% CI=9.0-27.3)

  • εμφάνιση της ανακοπής στο σπίτι (OR=0.5, 95%CI=0.3-0.8)

  • ηλικία  (OR=0.96, 95%CI=0.95-0.98)και

  • επινεφρίνη ( αδρεναλίνη) δόση > 3mg (OR = 0,07 , 95 % CI = 0,04-0,1)

Ο καθηγητής Jouven τόνισε : «Η εμφάνιση μιας καρδιακής ανακοπής στο σπίτι μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά το ήμισυ . Οι άνθρωποι των οποίων ο αρχικός καρδιακός ρυθμός είναι κατάλληλος για απινίδωση έχουν σχεδόν 16 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης, επειδή μπορούν να λάβουν άμεση απινίδωση .»

Η θεραπευτική υποθερμία και η πρώιμη στεφανιαία επαναιμάτωση συσχετίζονται σημαντικά και οι δύο με την επιβίωση (p< 0,001), αλλά αυτές οι διαδικασίες χρησιμοποιήθηκαν σε μόλις 58% των ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Είναι αναγκαίο περισσότεροι ασθενείς να λαμβάνουν και τις δύο αυτές παρεμβάσεις .

Ο καθηγητής Jouven κατέληξε: " Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο το οποίο περιλαμβάνει την καρδιολογία , την επείγουσα ιατρική , μονάδες εντατικής θεραπείας , την ψυχολογία , την ηθική, τη δημόσια υγεία και ιατρο - οικονομικά θέματα. Στο SDEC όλες αυτές τις αρμοδιότητες εργάζονται από κοινού για την κατανόηση και την πρόληψη αιφνίδιου καρδιακού θανάτου . Η βελτίωση των αποτελεσμάτων απαιτεί την αντιμετώπιση όλου του φάσματος του αιφνιδίου θανάτου μέσα από την εκπαίδευση του πληθυσμού στην βασική υποστήριξη της ζωής , τη βελτιστοποίηση της φροντίδας , της πρόληψης και ελέγχου των συγγενών πρώτου βαθμού ."

Incidence, characteristics and outcome of sudden cardiac death in France

W. Bougouin, L. Lamhaut, E. Marijon, D. Jost, E. Chazelle, H. Mustafic, F. Dumas, N. Deye, X. Jouven, A. Cariou,

http://www.escardio.org/about/press/esc-congress-2013/press-conferences/Documents/slides/jouven-2.pdf