Η ακρόαση την αγαπημένης μουσικής βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου σε ασθενείς με στεφανιαία αρτηριακή νόσο

11/9/2013
Άμστερνταμ , Ολλανδία- Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013 / Η ακρόαση της αγαπημένης τους μουσικής βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία σε ασθενείς με στεφανιαία αρτηριακή νόσο (ΣΝ), σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της ESC 2013 σήμερα από την καθηγήτρια Marina Deljanin Ilic από την Σερβία. Η μουσική σε συνδυασμό με την άθληση είχαν τα μεγαλύτερα οφέλη.

Στο πλαίσιο των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου και της καρδιαγγειακής νόσου το ενδοθήλιο χάνει την φυσιολογική λειτουργία του. Αφού το μονοξείδιο του αζώτου που παράγεται στο ενδοθήλιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση επαρκούς αγγειακής αντίδρασης, η αποκατάσταση της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας έχει γίνει θεραπευτικός στόχος.

 

Η άθληση έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία και αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ενός πολύπλευρου προγράμματος καρδιαγγειακής αποκατάστασης. Όμως λίγα είναι γνωστά για τον ρόλο της μουσικής στην καρδιαγγειακή αποκατάσταση ή για την επίδραση του ακούσματος της αγαπημένης μουσικής στην ενδοθηλιακή λειτουργία.

Η παρούσα μελέτη αξιολόγησε την επίδραση του ακούσματος της αγαπημένης μουσικής στην ενδοθηλιακή λειτουργία  με μεταβολές σε δείκτες ενδοθηλιακής λειτουργίας στο αίμα της κυκλοφορίας: τα σταθερά τελικά προϊόντα του νιτρικού οξειδίου  (NOx), η ασύμμετρη διμεθυλαργινίνη (ADMA), η συμμετρική διμεθυλαργινίνη  (SDMA)και η οξειδάση της ξανθίνης (XO) σε 74 ασθενείς με σταθερή Στεφανιαία Αρτηριακή Νόσο.

 

Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε  ομάδες με άθληση (Α, n=33), μουσική και άθληση (MΑ, n=31) και μουσική (M, n=10). Οι ασθενείς στις ομάδες Α και MΑ υποβλήθηκαν σε 3 εβδομάδες ελεγχόμενης αεροβικής άθλησης σε ένα κέντρο αποκατάστασης. Επιπλέον της άθλησης ,οι ασθενείς της ομάδας MΑ άκουγαν την αγαπημένη τους μουσική για 30 λεπτά κάθε μέρα.

Οι ασθενείς της ομάδας M ελάμβαναν τη συνηθισμένη φροντίδα του κέντρου και άκουγαν την αγαπημένη τους μουσική για 30 λεπτά κάθε μέρα. Στην έναρξη και στις 3 εβδομάδες μετριόνταν οι δείκτες και γινότανε δοκιμασία κόπωσης. 

Μετά 3 εβδομάδες η τιμή του NOx αυξήθηκε στις ομάδες Α (από 33.0±13.0 σε 42.8±11.0 µmol/l, p< 0.005) και MΑ (από 34.5±7.1 σε 49.6±12.6 µmol/l, p<0.0005). Η αύξηση του NOx  ήταν μεγαλύτερη στην ομάδα MΑ από ότι στις ομάδες Α και M (p=0.0246 και p<0.005) και στην Α παρά στην ομάδα M (p<0.05).
 

Η XO , μειώθηκε σημαντικά σε όλες τις ομάδες μετά από 3 εβδομάδες (p<0.0005 για όλες τις ομάδες), αλλά στο τέλος της μελέτης η XO ήταν σημαντικά χαμηλότερη στην MΑ από ότι στις ομάδες Α και M (p<0.005 και p<0.0005) και στην Α περισσότερο από την ομάδα M (p<0.001). Μετά από 3 εβδομάδες η ικανότητα άσκησης αυξήθηκε κατά 39% στην MΑ, 29% στην Α και 19% στην  M σε σύγκριση με τις αρχικές ρυθμίσεις.  Οι ADMA και SDMA μειώθηκαν και στις 3 ομάδες (πιο έντονα στην MΑ) μετά από 3 εβδομάδες αλλά τα ευρήματα δεν ήταν σημαντικά.

 

Η καθηγήτρια Deljanin Ilic είπε: « ο συνδυασμός μουσικής και άθλησης εμφάνισε τη μεγαλύτερη βελτίωσης της ενδοθηλιακής λειτουργίας. Η βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας σχετιζόταν με σημαντική βελτίωση στην ικανότητα άσκησης

 

Προσέθεσε: « το άκουσμα χαρούμενης μουσικής για 30 λεπτά σχετίζεται με βελτιωμένη ενδοθηλιακή λειτουργία , πιθανά με την ενεργοποίηση της παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου από το ενδοθήλιο, με τη  διαμεσολάβηση της β- ενδορφίνης. Τα οφέλη της μουσικής στην υγεία των αγγείων μπορεί να οφείλεται στην απελευθέρωση ενδορφινών ή συμπλόκων ομοιάζοντα τις ενδορφίνες από τον εγκέφαλο όταν ακούμε μουσική που μας αρέσει».

 

Η καθηγήτρια Deljanin Ilic κατέληξε : « Το άκουσμα της αγαπημένης μουσικής από μόνο του ή σε συνδυασμό με τη συστηματική άθληση βελτιώνει την λειτουργία του ενδοθηλίου και άρα μπορεί να είναι μια επιπλέον μέθοδος στην αποκατάσταση των ασθενών με ΣΝ. Δεν υπάρχει «ιδανική» μουσική για όλους και οι ασθενείς πρέπει να διαλέγουν μουσική που αυξάνει τα θετικά συναισθήματα και τους κάνει χαρούμενους ή χαλαρούς

Effects of music therapy on endothelial function in patients with coronary artery disease participating in rehabilitation 

http://www.escardio.org/about/press/esc-congress-2013/press-conferences/Documents/slides/deljanin.pdf