Ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα μπορούσε να «υποδιπλασιάσει» τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε άτομα αυξημένου καρδιακού κινδύνου

9/9/2013

Οι επιστήμονες λένε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί «να υποδιπλασιάσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε μεσήλικες με αποφραγμένες αρτηρίες».

Η γρίπη είναι σημαντικό αίτιο νοσηρότητας και θνητότητας, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους , κατά τις εποχιακές επιδημίες. Οι ερευνητές προσέθεσαν: «Οι μελέτες δείχνουν αύξηση στη συχνότητα οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου (ΟΕΜ) και θανάτων κατά την ετήσια περίοδο της γρίπης. Οι οξείες λοιμώξεις γενικά έχει αποδειχτεί ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ΟΕΜ σε επιδημιολογικές μελέτες παρατήρησης .»

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής στην Αυστραλία δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο Heart. Ο στόχος τους ήταν να ανακαλύψουν εάν η γρίπη μπορεί να είναι παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η μελέτη ανέλυσε 559 ασθενείς άνω των 40 ετών. Από αυτούς τους ασθενείς, 275 είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή , ενώ οι 284 όχι. Όλοι οι ασθενείς παραπέμπονταν σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο σε συνεχείς περιόδους από το 2008 έως το 2010.

Ελήφθησαν ρινικά και φαρυγγικά επιχρίσματα , και έγιναν αιμοληψίες από ασθενείς στο ξεκίνημα της μελέτης, και ξανά 4-6 εβδομάδες αργότερα. Περίπου 50% όλων των ασθενών έκαναν αντιγριπικά εμβόλια εντός του έτους.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι περίπου 1 στους 8 (12.4%) των αρρώστων με καρδιακή προσβολή είχαν πρόσφατα νοσήσει από γρίπη. Σε σύγκριση με 7% των ασθενών που δεν είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.

«Προστατευτική δράση» απέναντι στην ισχαιμική καρδιακή νόσο.

Οι ασθενείς με καρδιακή προσβολή είχαν διπλάσιο να εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα. Αλλά οι ερευνητές προσθέτουν ότι εάν ληφθούν υπόψιν άλλοι παράγοντες –όπως η ηλικία, το κάπνισμα και η υψηλή χοληστερόλη , δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι η γρίπη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Όμως, λένε ο αντιγριπικός εμβολιασμός φαίνεται να έχει προστατευτική δράση έναντι των καρδιακών προσβολών μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 45%.

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε:

«Η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου έναντι του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου ήταν 45%, που υποδηλώνει πιθανά οφέλη για τον πληθυσμό από τον εμβολιασμό των ενηλίκων υψηλού κινδύνου για ισχαιμική καρδιακή νόσο.»

«Ενώ άλλες μελέτες εξέτασαν την συσχέτιση της γρίπης, του αντιγριπικού εμβολιασμού και του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, καμία δεν αξιολόγησε την δράση του αντιγριπικού εμβολίου έναντι του ΟΕΜ».

Κλήση για εγρήγορση όσον αφορά τα οφέλη της ανοσοποίησης

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, τα άτομα από 50 έως 64 δεν περιλαμβάνονται στα εθνικά προγράμματα αντιγριπικού εμβολιασμού.

Το Βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμών στοχεύει να ενθαρρύνει άτομα με μεγαλύτερη ευπάθεια στην γρίπη να εμβολιαστούν. Όσοι είναι άνω των 65 εμβολιάζονται ετησίως, καθώς και οι κάτω των 65 που είναι ευάλωτοι για λόγους «κλινικού κινδύνου» όπως χρόνια νόσος.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι απαιτείται περαιτέρω διεύρυνση του προγράμματος.

 

«Δεν έχει συζητηθεί επαρκώς διεθνώς η στρατηγική αντιγριπικού εμβολιασμού για την πρόληψη νοσηρότητας ισχαιμικής καρδιακής νόσου σε άτομα κάτω των 65 ετών» λένε οι ερευνητές.

«Ο ρόλος ενός διευρυμένου προγράμματος εμβολιασμού ενηλίκων άνω των 50 ετών, που θα κάλυπτε μια σημαντική μερίδα των ατόμων υψηλού κινδύνου για ΟΕΜ , θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω».

Στις Η.Π.Α. οι οδηγίες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων(CDC) προτείνουν να εμβολιάζονται όσοι είναι άνω των 6 μηνών.

Σε κάποιες ομάδες συνιστάται ιδιαίτερα ο εμβολιασμός από το CDC.

Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Άτομα με νοσήματα όπως Άσθμα, Διαβήτης και Χρόνιες Πνευμονικές Νόσους.

  • Οι έγκυες

  • Άτομα άνω των 65 ετών.

  • Όσοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρότερη νόσο όπως η πνευμονία, σαν αποτέλεσμα της γρίπης

  • Όσοι φροντίζουν και όσοι έρχονται σε στενή επαφή με ασθενείς με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών από γρίπη.

Οι ερευνητές καλούν τους κλινικούς ιατρούς σε μεγαλύτερη εγρήγορση για την γρίπη σαν υποκείμενη και ελλιπώς διαγνωσμένη νόσο στους νοσηλευόμενους ασθενείς. Ζητούν επίσης να εκτιμηθούν τα δυνητικά προληπτικά οφέλη του αντιγριπικού εμβολίου στους ασθενείς με υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι συγγραφείς λένε ότι η γρίπη δεν διαγνώσθηκε σε 10% των ασθενών στη μελέτη που βρέθηκαν να έχουν τη λοίμωξη , προσθέτοντας ότι η λοίμωξη από γρίπη μπορεί να παραβλεφθεί όταν οι ασθενείς είναι στο νοσοκομείο για άλλα νοσήματα.

C. R. MacIntyre, A. E. Heywood, P. Kovoor, I. Ridda, H. Seale, T. Tan, Z. Gao, A. L. Katelaris, H. W. D. Siu, V. Lo, R. Lindley, D. E. Dwyer. Ischaemic heart disease, influenza and influenza vaccination: a prospective case control studyHeart, 2013;

http://heart.bmj.com/content/early/2013/08/06/heartjnl-2013-304320