Μεγάλο εύρος στην ποιότητα της ΚΑΡΠΑ

3/9/2013

Η ποιότητα της ΚΑΡΠΑ (ΚΑΡδιο Πνευμονική Αναζωογόνηση) στην οποία υποβάλλεται κάποιος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τους διασώστες, ή το νοσοκομείο σύμφωνα με το American Heart Association. 

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στο Circulation, ο σύλλογος προτείνει να επικεντρωθούμε ξανά, στη βελτίωση των τεχνικών και της παρακολούθησης της αναζωογόνησης.

«Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην ΚΑΡΠΑ και είναι αδιαμφισβήτητο ότι η καλής ποιότητας ΚΑΡΠΑ σώζει ζωές» είπε ο Peter Meaney, M.D., M.P.H., βασικός συγγραφέας της δήλωσης και αναπληρωτής καθηγητής αναισθησιολογίας και εντατικής θεραπείας στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας . «Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο εύρος στην ποιότητα της ΚΑΡΠΑ, και αυτό μπορούμε να το βελτιώσουμε».

Κάθε χρόνο στις Η.Π.Α. , πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά και ενήλικες παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, αλλά η συχνότητα επιβίωσης διαφέρει σημαντικά : 3% με 16% των ανακοπών εκτός νοσοκομείου και 12% με 22% εντός νοσοκομείου λένε οι συγγραφείς.

Στην δήλωση , ο σύλλογος παρακινεί τους επαγγελματίες διασώστες να:

  • Ελαχιστοποιήσουν τις διακοπές ανάμεσα στις θωρακικές συμπιέσεις. Οι συμπιέσεις δημιουργούν ροή αίματος και πρέπει να γίνονται 80 % του χρόνου που ο ασθενής δεν έχει παλμό.

  • Να παρέχουν τον σωστό ρυθμό συμπιέσεων, 100 με 120 ανά λεπτό είναι οι βέλτιστες για την επιβίωση του ασθενούς.

  • Να δίνουν αρκετά βαθιές συμπιέσεις- τουλάχιστον 2 ίντσες για ενήλικες και τουλάχιστον 1/3 του βάθους του θώρακα σε παιδιά και βρέφη.

  • Να επιτρέπουν στο στήθος να εκπτύσσετε πλήρως ώστε να μπορεί η καρδιά να ξαναγεμίσει .

Να μη δίνουν πάνω από 12 τεχνητές αναπνοές ανά λεπτό , με το στήθος ίσα που να φουσκώνει ορατά, ώστε πίεση από τις αναπνοές να μην επιβραδύνει την ροή του αίματος.

«Η καρδιακή ανακοπή είναι ένα χαοτικό γεγονός και καμιά φορά μπορεί να ξεχάσουμε ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της αναζωογόνησης είναι η καλής ποιότητας ΚΑΡΠΑ» είπε ο Meaney.

Για να εξασφαλίσουμε ότι οι διασώστες που κάνουν ΚΑΡΠΑ εστιάζουν στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, η δήλωση συμβουλεύει:

  • Οι ιατροί και οι διασώστες να συλλέγουν δεδομένα για την ποιότητα της ΚΑΡΠΑ και την επί τόπου απάντηση του ασθενούς.

  • Εάν είναι δυνατό , πεπειραμένος αρχηγός να επιβλέπει και να αξιολογεί την ποιότητα της ΚΑΡΠΑ ώστε να εξασφαλίσει ότι ακολουθούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες , ότι καλύπτονται οι ανάγκες του ασθενούς και ότι περιορίζονται άλλα προβλήματα (όπως η εξάντληση των διασωστών).

  • Για να εξασφαλίσουμε την ποιοτική βελτίωση οι διασώστες , οι διοικητές , τα ιδρύματα και το σύστημα υγείας θα πρέπει να οργανώνει ενημερωτικές ημερίδες, να ακολουθείται η λίστα παροχής ΚΑΡΠΑ , να συγκεντρώνονται και να αξιολογούνται μετρήσεις της απάντησης των ασθενών , να οργανώνονται σεμινάρια επανεκπαίδευσης και να συμμετέχουν σε μητρώα καταγραφής ΚΑΡΠΑ.

Οι οργανισμοί που παρέχουν ΚΑΡΠΑ χρειάζονται προγράμματα βελτίωσης ποιότητας , και μπορούν να ξεκινήσουν παρακολουθώντας μία μέτρηση ,είπε ο Meaney.

«Αν εστιάσουμε στην βελτίωση της ποιότητας της ΚΑΡΠΑ, μπορεί να σώσουμε ζωές. Πάντα πρέπει να είμαστε καλύτεροι , πάντα να πιέζουμε , γιατί διακυβεύονται ζωές» είπε. 

AHA Consensus Statement

CPR Quality: Improving Cardiac Resuscitation Outcomes Both Inside and Outside the Hospital

A Consensus Statement From the American Heart Association

Published online before print June 25, 2013,doi: 10.1161/​CIR.0b013e31829d8654

http://circ.ahajournals.org/content/early/2013/06/25/CIR.0b013e31829d8654