Μελέτη GRAVID: Η θεραπεία γονιμότητας δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων

30/8/2013

Οι θεραπείες γονιμότητας χορηγούνται για να διεγείρουν τα ενδογενή οιστρογόνα και να ρυθμίσουν ή να προκαλέσουν την παραγωγή ωαρίων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά ή είτε με ενδομήτρια σπερματέγχυση ή με εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτή τη στιγμή περίπου 1% όλων των παιδιών που γεννιούνται στη Βόρεια Αμερική έχει συλληφθεί με τη βοήθεια φαρμάκων που διεγείρουν την ωορρηξία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι κλινικοί γιατροί επικεντρώνονται στην επίτευξη επιτυχούς εγκυμοσύνης, αλλά η θεραπείες γονιμότητας είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης και υπέρτασης, και μπορεί να προκαλέσει ενδοθηλιακή δυσλειτουργία σε γυναίκες με υπερδιέγερση των ωοθηκών. Αυτό μπορεί να εκθέτουν αυτές τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ΣΝ μελλοντικά , χωρίς αυτό να έχει μελετηθεί αποτελεσματικά.

Είναι όλο και πιο σημαντικό να εξετάσουμε να εξεταστεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων , καθώς ο ρυθμός αύξησης των θεραπειών γονιμότητας και πιο ηλικιωμένες γυναίκες με αυξημένη αρχική πιθανότητα καρδιακής νόσου, μένουν έγκυες.

Στη μελέτη General Reproductive Assistance and Vascular Illness Study (GRAVID),την πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που αξιολογεί τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων μετά από θεραπεία γονιμότητας, και η οποία δημοσιεύτηκε 31 Ιουλίου 2013 στο Journal of the American College of Cardiology, φάνηκε ότι οι γυναίκες που αποκτούν παιδί μετά από θεραπεία γονιμότητας είχαν περίπου τον μισό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ή θανάτου την επόμενη δεκαετία , σε σύγκριση με γυναίκες που απέκτησαν παιδί χωρίς ορμονική θεραπεία, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από μια ομάδα όλων των γυναικών που γέννησαν στο Οντάριο μεταξύ 1ης Ιουλίου 1993 και 31 Μάρτη 2010. Από τις 1.186.753 γυναίκες που γέννησαν κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, ​​6979 (6%) είχαν λάβει θεραπεία γονιμότητας κατά τα δύο προηγούμενα έτη.

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν ο συνδυασμός θανάτου ή νοσηλείας για ένα μείζον ανεπιθύμητο καρδιαγγειακό σύμβαμα (μη θανατηφόρο στεφανιαία ισχαιμία, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, θρομβοεμβολή, ή καρδιακή ανεπάρκεια). Κατά τη διάρκεια του 17 ετών της μελέτης, η χρήση της γονιμότητας θεραπείας πενταπλασιάστηκε (από 1 προς 400 σε ένα 1 προς 80), ως επί το πλείστον σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Μετά από μια μέση περίοδο παρακολούθησης 9,7 ετών, οι γυναίκες που γέννησαν μετά από θεραπεία γονιμότητας είχαν λιγότερους θανάτους ή καρδιαγγειακά επεισόδια, από τις γυναίκες που δεν είχαν λάβει αυτή τη θεραπεία (103 έναντι 117 περιστατικά ανά 100 000 άτομα-έτη). Η αναλογία κινδύνου ήταν 0,55 (95% CI 0,41 - 0,74), μετά από προσαρμογή για την ηλικία, οι δημογραφικοί παράγοντες, ιατρικό ιστορικό, και παράγοντες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Ο χαμηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εισόδηματα.

Οι γυναίκες που έλαβαν θεραπεία γονιμότητας δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν υπέρταση, διαβήτη ή υπερλιπιδαιμία κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, ούτε να έχουν μια σημαντική αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών. Αντιμετώπισαν επίσης λιγότερα προβλήματα ψυχικής υγείας , περιλαμβανομένου το ένα τρίτο του ποσοστού εμφάνισης μετέπειτα κατάθλιψης.

Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία βραχυπρόθεσμου κινδύνου. Οι γυναίκες που είχαν λάβει θεραπεία γονιμότητας είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών της κύησης, συμπεριλαμβανομένου ενός 29% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης, ένα 16% αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές του πλακούντα, και 10% αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας. Οι γυναίκες που αναζητούν θεραπεία γονιμότητας ή σχεδιάζουν εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών κύησης.

Παρά το γεγονός ότι τα τρέχοντα ευρήματα παρέχουν κάποια διαβεβαίωση ότι η θεραπεία γονιμότητας δεν φαίνεται να αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο των καρδιαγγειακών επεισοδίων μετά την επιτυχή εγκυμοσύνη, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να συμβάλει στην ενημέρωση, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων γύρω από την αναπαραγωγική τεχνολογία και να παρακινήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Udell JA, Lu H, Redelmeier DA. Long term cardiovascular risk in women prescribed fertility therapy. J Am Coll Cardiol 2013; DOI: 10.1016/j.jacc.2013.05.085.

 http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1723267