Περιφερική αρτηριακή νόσος: Δραματική αύξηση της συχνότητας παγκοσμίως

16/8/2013

Ο αριθμός ατόμων με περιφερική αγγειακή νόσο (ΠΑΝ) αυξάνεται , σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet.

Η ΠΑΝ αφορά νόσο των αιμοφόρων αγγείων εκτός του εγκεφάλου και της καρδιάς. Η Περιφερική αρτηριακή νόσος προκαλεί στένωση στα αγγεία, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στα χέρια, πόδια , στόμαχο και στους νεφρούς.

Σύμφωνα με το Κέντρο Αναφοράς και Πρόληψης Νοσημάτων , γύρω στα 8 εκατομμύρια άτομα στις Η.Π.Α. πάσχουν από ΠΑΝ , με γύρω το 12-20% αυτών να είναι ηλικίας 60 και άνω.

Ερευνητές όμως από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α. αποκάλυψαν ότι ο αριθμός των ατόμων με περιφερική αρτηριακή νόσο παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 23,5% τη τελευταία δεκαετία , από 164 εκατομμύρια το 2000 , σε 202 εκατομμύρια το 2010.

Οι χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα πλήττονται περισσότερο

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 34 μελέτες κοινότητας παγκοσμίως , που ανίχνευαν την ΠΑΝ χρησιμοποιώντας τον αστράγαλο-βραχιόνιο δείκτη. Αυτός είναι ένας δείκτης που προκύπτει από τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του αστραγάλου προς αυτήν του βραχίονα.

Από αυτές τις μελέτες , οι 22 ήταν από χώρες με υψηλά εισοδήματα και 12 από χώρες με μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα.

Οι μελέτες χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό της επίπτωσης κατά ηλικία και φύλο σε αυτές τις χώρες, καθώς και για τον καθορισμό των κυρίων παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση ΠΑΝ.

Οι εκτιμήσεις της μελέτης δείχνουν ότι η περιφερική αρτηριακή νόσος αυξάνεται παγκοσμίως, αλλά και ότι το 70% των ατόμων με τη νόσο αυτή ζουν σε χώρες με μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα- με τη πλειοψηφία να ζει στη Νοτιανατολική Ασία και τις περιοχές του Δυτικού Ειρηνικού.

Στις χώρες με μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα , ο αριθμός των ατόμων με ΠΑΝ έχει αυξηθεί κατά 28,7% ενώ στις χώρες με υψηλά εισοδήματα έχει αυξηθεί κατά 13,1%.

Επιπλέον , τα αποτελέσματα δείχνουν υψηλότερη συχνότητα στους άντρες στις χώρες με υψηλά εισοδήματα ,ενώ στις χώρες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα η ΠΑΝ είναι συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άντρες, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

Οι ερευνητές λένε ότι η δραματική αύξηση της επίπτωσης της περιφερικής αρτηριακής νόσου τα τελευταία 10 χρόνια μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και στην αλλαγή του τρόπου ζωής.

Προσθέτουν ότι υπάρχει 35% αύξηση της συχνότητας ΠΑΝ στα άτομα άνω των 80 , και ότι η περιφερική αρτηριακή νόσος τώρα προσβάλλει 1 στα 10 άτομα άνω των 70 και 1 στα 6 άνω των 80 ετών.

Οι ερευνητές παρατηρούν ότι η πλειοψηφία των παραγόντων κινδύνου σχετίζεται με άλλες σημαντικές καρδιαγγειακές διαταραχές όπως το κάπνισμα , ο διαβήτης, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερίνη όπως και με την ΠΑΝ, και μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπισθούν.

Ο καθηγητής Gerry Fowkes, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου λέει:

«Η περιφερική αρτηριακή νόσος έχει γίνει ένα παγκόσμιο πρόβλημα τον 21 αιώνα και δε μπορεί πλέον να θεωρείται σαν μια νόσος που αφορά κυρίως τις χώρες με τα υψηλότερα εισοδήματα. Η δραματική αύξηση της ΠΑΝ είναι ήδη μια πρόκληση για τη δημόσια υγεία, γιατί προκαλεί απώλεια κινητικότητας , μειώνει την ποιότητα ζωής, και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού».

Ο καθηγητής Fowkes προσθέτει: «Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά, η περιφερική αρτηριακή νόσος θα γίνει αρκετά πιο συχνή, και επείγει η αξιολόγηση στρατηγικών θεραπείας και πρόληψης και στις χώρες με υψηλά εισοδήματα και σε αυτές με χαμηλά ή μεσαία».