Τα καρύδια μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο και στεφανιαία νόσο

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine, τα άτομα που τρώνε καρύδια μειώνουν τον κίνδυνο θνητότητας από καρκίνο και καρδιαγγειακή νόσο.
Στη διατροφική έρευνα, που βασίστηκε σε Ισπανούς, παρακολουθήθηκαν περισσότερα από 7,000 άτομα, ηλικίας 55 έως 90 ετών.
Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση που είχε στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, η Μεσογειακή διατροφή (στους συμμετέχοντες που τέθηκαν σε αυτή τη διατροφή), με επιπλέον ξηρούς καρπούς και παρθένο ελαιόλαδο, σε σύγκριση με μία ομάδα ελέγχου που τέθηκε σε διατροφή με χαμηλά λιπαρά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έτρωγαν περισσότερες από τρεις μερίδες καρύδια (1 μερίδα ή 1 χούφτα = 28γρ) την εβδομάδα είχαν 55% μειωμένο κίνδυνο για θνητότητα από καρδιαγγειακή νόσο και 40% μειωμένο κίνδυνο για θνητότητα από καρκίνο.

Από τα στοιχεία συνολικά φάνηκε ότι, σε σύγκριση με τα άτομα που ακολούθησαν τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά, τα άτομα που ακολούθησαν τη Μεσογειακή διατροφή είχαν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 39%, ενώ αυτοί που έτρωγαν καρύδια είχαν ακόμα περισσότερο μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας, που έφτανε στο 45%.

Ο καθηγητής Jordi Salas-Salvad από το Universitat Rovira i Virgili δήλωσε: ¨ Δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς το ποια είναι η ποσότητα των καρυδιών που μπορεί να αποτρέψει την πρόωρη θνησιμότητα, ούτε το γιατί τα καρύδια είναι καλύτερα από τους άλλους ξηρούς καρπούς. Τα καρύδια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε α-λινολεϊκό οξύ και φυτοχημικά, ιδιαίτερα στη φλούδα τους, που και τα δύο, μαζί με τις φυτικές ίνες και μέταλλα, όπως το ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, συμβάλουν στην υγιή επίδρασή τους ¨.

Άλλες έρευνες έχουν προτείνει ότι τα καρύδια θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος μίας υγιεινής διατροφής, λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων τους. Προηγούμενη έρευνα, που παρουσιάστηκε στο American Chemical Society's National Convention, αποκάλυψε ότι τα καρύδια είναι η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών, καθώς περιέχουν διπλάσια ποσότητα από οποιονδήποτε άλλο καρπό.

Από επιπλέον στοιχεία αυτής της πρόσφατης έρευνας, φάνηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς είχαν μικρότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI), και μικρότερη περιφέρεια μέσης, ενώ φάνηκε ότι είχαν και περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Σε σύγκριση με άτομα που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς ή έτρωγαν σπάνια, είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι καπνιστές.

Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ότι για την Αμερική, η κατανάλωση των ξηρών καρπών είναι τόσο χαμηλή όσο και για χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπου ένα μικρό ποσοστό ατόμων ακολουθεί μια Μεσογειακή διατροφή.

Οι ερευνητές καταλήγουν λέγοντας: ¨ Το ποια είναι συγκεκριμένα τα συστατικά που φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα, η ποσότητα, το διάστημα κατανάλωσης, το είδος των καρπών, είναι πράγματα που πρέπει να διερευνηθούν περεταίρω. Στο μεταξύ, πρέπει να επικεντρώσουμε στο πως θα μπορέσουμε να προωθήσουμε το μήνυμα στον κόσμο να καταναλώνει ξηρούς καρπούς και να τους ενσωματώσει στη καθημερινή του διατροφή¨.

Αρκετές διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν την αντικατάσταση μίας από τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, από μια μερίδα ξηρούς καρπούς. Για αρχή, αυτό φαίνεται να είναι μια απλή και πρακτική σύσταση.

Should we go nuts about nuts?, BMC Medicine, July 16, 2013

http://www.biomedcentral.com/imedia/1183055818101545_article.pdf?random=701904