Ατμοσφαιρική ρύπανση: Συσχέτιση ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα με το καρκίνο του πνεύμονος

2/8/2013

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μετά-ανάλυσης ,η παρατεταμένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται έντονα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονος. Οι συγγραφείς υπό τον Ole Raaschou-Nielsen, PhD του Δανικού Κέντρου Ερευνών της Αντικαρκινικής Εταιρίας της Κοπεγχάγης λένε ότι η μελέτη προσθέτει σημαντικά στο βάρος των επιδημιολογικών δεδομένων που συνδέει τα 2 φαινόμενα.

Οι ερευνητές που συνέλεξαν δεδομένα από 17 μελέτες σειρών ασθενών σε 9 Ευρωπαϊκές χώρες ,βρήκαν ότι εξακολουθούσε να υπάρχει κίνδυνος ακόμα και όταν οι τιμές των επιπέδων σωματιδιακής ύλης (PM) ήταν κάτω από τα ισχύοντα Ευρωπαϊκά όρια. Δεν υπάρχει όριο κάτω από το οποίο δεν υπάρχει κίνδυνος .Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσο περισσότερο τόσο χειρότερο και όσο λιγότερο ,τόσο καλύτερα.

Η μελέτη, από τις μεγαλύτερες του είδους, συμπεριλαμβάνει στοιχεία από περισσότερα από 300.000 άτομα και 2095 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονος, και είχε διάρκεια παρακολούθησης κατά μέσο όρο μέχρι 12,8 χρόνων. Δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στις 10 Ιουλίου στο Lancet Oncology.

 

Αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης Αδενοκαρκινωμάτων

 

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές εκτίμησαν τις επιπτώσεις μακροχρόνιας έκθεσης σε μονοξείδιο του αζώτου και σε σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2.5 micrometers (PM2.5) και μικρότερα από 10 micrometers (PM10) στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονος.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στις διευθύνσεις των ατόμων εκτιμήθηκαν χρησιμοποιώντας μοντέλα αναγωγής χρήσης γης. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν για νέα διάγνωση καρκίνου του πνεύμονος σε μητρώα καρκινοπαθών. Οι ερευνητές έκαναν στατιστική στάθμιση του δείγματος για να ελέγξουν την επίδραση άλλων παραγόντων όπως το κάπνισμα, η δίαιτα και το επάγγελμα.

Η ανάλυση έδειξε ότι για κάθε αύξηση 5 micrograms ανά κυβικό μέτρο ρύπανσης με PM2.5 , ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονος αυξανόταν κατά 18%, και για κάθε αύξηση 10 micrograms ανά κυβικό μέτρο στην ρύπανση PM10 , ο κίνδυνος ανάβαινε κατά 22%.

 

Ο κίνδυνος/HR ήταν ακόμα μεγαλύτερος για εμφάνιση αδενοκαρκινώματος. Η ίδια αύξηση PM10 and PM2.5  σχετίζονταν με HR για αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονος 1,51 και 1,55 αντίστοιχα.

  • Δεν παρατηρήθηκε συσχετισμός καρκίνου του πνεύμονος και μονοξειδίου του αζώτου.

  • Το HR για καρκίνο για καρκίνο με ή χωρίς περιορισμούς στους συμμετέχοντες στη μελέτη κάτω από τις προκαθορισθέντα όρια ασφαλείας, λένε οι ερευνητές. Αυτό σημαίνει ότι η έκθεση του πληθυσμού συγκεκριμένα σε σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση ακόμα και σε συγκεντρώσεις κάτω από τα ισχύοντα Ευρωπαϊκά όρια ασφαλείας για PM10 (40 ug/m³) και PM2.5 (25 ug/m³) μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονος.

 

Παρόλα αυτά ,οι ερευνητές τονίζουν ότι άλλες μελέτες δεν παρατήρησαν τέτοια έντονη σχέση ανάμεσα σε ατμοσφαιρική ρύπανση και κάποιο συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Ωστόσο τονίζουν ότι παλαιότερες μελέτες εξέταζαν την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον καρκίνο του πνεύμονος εκτιμώντας τη γεωγραφική συσχέτιση ανάμεσα στις τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε κοινότητες και την άθροιση δεδομένων για τον καρκίνο του πνεύμονος. Εντούτοις η μέθοδος αυτή είναι ευάλωτη σε παρανοήσεις και εσφαλμένες ταξινομήσεις ιδιαίτερα στη περίπτωση του καπνίσματος καπνού. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η νέα μελέτη επωφελήθηκε από τον υψηλή συχνότητα επανελέγχων και την διόρθωση των δυναμικών παραμέτρων, συμπεριλαμβανομένων μεταβλητών που αφορούν το κάπνισμα.

 

Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να προσθέσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση , ακόμα και σε αυτές τις συγκεντρώσεις στον κατάλογο των αιτίων του καρκίνου" γράφουν ο Takashi Yorifuji MD, PhD από την Σχολή Περιβαλλοντικών Επιστημών και Επιστημών Ζωής το Πανεπιστημίου της Οκαυάμα και ο Saori Kashima, PhD του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα στη Ιαπωνία σε κοινό τους άρθρο.

Οι δύο ερευνητές λένε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αναγνωρίζεται από τους κλινικούς ιατρούς σαν αίτιο του καρκίνου του πνεύμονος. Για παράδειγμα δεν συγκαταλέγεται στο εμβληματικό Αρχές Εσωτερικής Παθολογίας του Harrison σαν αίτιο.

Ίσως πια είναι καιρός " να αναγνωρίσουμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία" λένε οι Ιάπωνες ερευνητές.

Οι αποδείξεις του συσχετισμού της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και του καρκίνου του πνεύμονος "συσσωρεύονται" λένε. Ακόμα όμως ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονος που συσχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πολύ μικρότερος από αυτόν του καπνίσματος.

Για παράδειγμα, στη παρούσα μελέτη, υπάρχει ένα πηλίκο κίνδυνου [HR] 1.22 (στα 10 μg/m³ εις την PM10).Αντιθέτως, άλλη μελέτη δείχνει ότι ο σχετικός κίνδυνος [RR] ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονος είναι 23.3 για τους καπνιστές άντρες και 12.7 για της καπνίστριες σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Εντούτοις οι ερευνητές τονίζουν ότι όλοι εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Επομένως "οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία είναι μεγάλες".

Οι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι το κάπνισμα ευθύνεται για 5,1 εκατομμύρια θανάτους και το 71% των καρκίνων του πνεύμονος παγκοσμίως το 2004, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε 1,2 εκατομμύρια θανάτους και 8% των καρκίνων του πνεύμονος παγκοσμίως την ίδια χρονιά.

 

Air pollution and lung cancer incidence in 17 European cohorts: prospective analyses from the European Study of Cohorts for Air Pollution Effects (ESCAPE)

 

The Lancet Oncology, Volume 14, Issue 9, Pages 813 - 822, August 2013

.

http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(13)70279-1/abstract