Σεξ και υψηλή αρτηριακή πίεση

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υψηλή πίεση του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική σας ζωή.

Περίπου 78 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υψηλή αρτηριακή υπέρταση, και μερικές φορές γίνεται αναφορά στη νόσο με τον όρο "σιωπηλός δολοφόνος". Η υψηλή αρτηριακή πίεση εξαντλεί την καρδιά και άλλα όργανα του σώματός σας και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο εσωτερικό των αγγείων σας, με την συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας ή την σκλήρυνση των αρτηριών. Επίσης, επηρεάζει τη ροή του αίματος, και μπορεί να παρεμποδίσει ή και να αποτρέψει την επαρκή ροή του αίματος στη λεκάνη, με αποτέλεσμα να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών.

Στους άντρες, είναι λίγο πιο προφανές επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία. Η αποτελεσματική ροή του αίματος μέσω των αρτηριών και των φλεβών είναι απαραίτητη για τη στυτική λειτουργία. Ακόμη και ένας άντρας που βρίσκεται στα 30 του, μπορεί να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση που του προκαλεί προβλήματα με το σεξ. Η στυτική δυσλειτουργία, σε μια νεαρή σχετικά ηλικία, μπορεί να είναι σημάδι για τον γιατρό, προκειμένου να ελέγξει για υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα.

Μερικές φορές στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι η μόνη ένδειξη υποκρυπτόμενης καρδιακής νόσου. Όλοι αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να αξιολογούνται για παράγοντες κινδύνου.

Επηρεάζονται και οι γυναίκες

Οι γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να έχουν μειωμένη λίμπιντο και μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ. Ποια γυναίκα θέλει να κάνει σεξ αν αισθάνεται κουρασμένη  και εξουθενωμένη όλη την ώρα; Οι γιατροί που σας παρακολουθούν, γυναικολόγοι και ενδοκρινολόγοι μπορούν πρωταρχικά να σας προτείνουν θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή υπέρταση. Ακολούθως αυτοί μπορεί να σας παραπέμψουν σε καρδιολόγο με βάση τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα σας.

Άγχος, φάρμακα και άλλοι παράγοντες

Το άγχος σχετίζεται τόσο με την υψηλή αρτηριακή πίεση όσο και με την σεξουαλική δυσλειτουργία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνδρες είναι πιθανό να μην μπορούν να λειτουργήσουν σεξουαλικά ή να έχουν λιγότερη σεξουαλική ικανοποίηση. Οι γυναίκες σε περιόδους που βιώνουν άγχος είναι πιθανό να μην επιθυμούν  το σεξ.

Όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, έτσι και τα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ζωή. Για παράδειγμα, η στυτική δυσλειτουργία είναι μερικές φορές παρενέργεια φαρμάκων, όπως β-αναστολέων και μερικές φορές αναστολέων ΜΕΑ.

Τι πρέπει να κάνετε;

Γενικά είναι ασφαλές οι υπερτασικοί να έχουν σεξουαλική ζωή.

Για να αποτρέψετε ή να αντιμετωπίσετε την υψηλή αρτηριακή υπέρταση πρέπει:

  • Να τρέφεστε υγιεινά
  • Να μειώσετε το αλάτι
  • Να ασκήστε συστηματικά
  • Να έχετε ένα υγειές βάρος
  • Να διαχειρίζεστε το άγχος
  • Να αποφύγετε το κάπνισμα
  • Να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποφύγετε την φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας για την αρτηριακή υπέρταση, από φόβο μήπως επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική σας ζωή. Σε συνεννόηση με τον γιατρό σας μπορείτε να βρείτε την αγωγή που θα ακολουθήσετε, προκειμένου να υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και στους δύο τομείς.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί με φάρμακα. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, η στυτική δυσλειτουργία υποδηλώνει την πιθανότητα ύπαρξης υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας και μάθετε τι σας συμβαίνει.