Ο υγιεινός τρόπος ζωής χαρίζει μακροζωία και καθυστερεί την εξέλιξη της επασβέστωσης των στεφανιαίων αγγείων

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο υγιεινός τρόπος ζωής, που συμπεριλαμβάνει σωστή διατροφή, διακοπή του τσιγάρου, συστηματική σωματική δραστηριότητα και υγιές βάρος, σχετίζεται με την χαμηλή συγκέντρωση ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες, όπως και την καθυστέρηση της εξέλιξης της επασβέστωσης των στεφανιαίων αγγείων.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο, αναφέρουν οι ερευνητές στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουνίου 2013 στο American Journal of Epidemiology.
Όλοι γνωρίζουν ότι υιοθετώντας συνήθειες που αντανακλούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποτελεί σημαντικό παράγοντα προστασίας από καρδιαγγειακές παθήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Haitham Ahmed (Johns Hopkins Hospital, Baltimore, MD) σε συνέντευξή του στο heartwire. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ποια συνήθεια είναι πιο σημαντική και με πιο τρόπο αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου ανατρέποντας την βιολογική προδιάθεση με το πέρασμα των χρόνων. Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που παρακολούθησε τις βιολογικές μεταβολές σε κάθε βήμα του σχεδιασμού της κατά μήκος του χρόνου.
Στην έρευνα αυτή (Multi Ethnic Study of Atherosclerosis) συμμετείχαν 6229 Αμερικανοί ενήλικες, ηλικίας από 44 έως 84 ετών. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν ένα αποτέλεσμα για τον τρόπο ζωής που ακολούθησαν, που κυμαίνονται από το 0 έως το 4, ανάλογα με το αν είχαν ή όχι ακολουθήσει μεσογειακή διατροφή, τις συνήθειες άσκησης τους (επίτευξη μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητας για 150 λεπτά την εβδομάδα), δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ ), και κάπνισμα. Για κάθε συμπεριφορά υγιεινού τρόπου ζωής ο κάθε ασθενείς έπαιρνε ένα βαθμό. Οι ασθενείς επίσης υποβλήθηκαν σε αξονική στεφανιογραφία για να εκτιμηθεί το φορτίο ασβεστίου των στεφανιαίων αγγείων τους κατά την έναρξη της έρευνας και σε ακόμα μία μετά από 3 χρόνια.
Συνολικά μόνο το 2% των συμμετεχόντων συγκέντρωσαν βαθμούς και από τα 4 κριτήρια αξιολόγησης. Η μέση ετήσια εξέλιξη της νόσου της επασβέτωσης των στεφανιαίων για τα άτομα με βαθμολογία 0, 1, 2, 3, και 4 ήταν 25 μονάδες Agatston ανά έτος, 20 μονάδες ανά έτος, 18 μονάδες ανά έτος, 18 μονάδες ανά έτος, και 14 μονάδες ανά έτος αντίστοιχα. Μετά από την αξιολόγηση και την προσμέτρηση όλων των μεταβλητών αναφοράς, με την παρακολούθηση κατά διαστήματα για 3 χρόνια, τα άτομα που είχαν συγκεντρώσει 1, 2, 3 και 4 βαθμούς είχαν μείωση της εξέλιξης της επασβέστωσης των στεφανιαίων αγγείων κατά 3,5 μονάδες το χρόνο, 4,2 μονάδες το χρόνο, 6,8 μονάδες το χρόνο και 11,1 μονάδες το χρόνο αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν συγκεντρώσει 0 βαθμούς.

Μείωση του κινδύνου θνησιμότητας
Κλινικά, ένας υγιεινός τρόπος ζωής, επίσης, μεταφράζεται σε σημαντική μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία και μια τάση για χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά τη διάρκεια μιας επταετούς περιόδου παρακολούθησης. Τα άτομα που υιοθέτησαν και τις τέσσερις υγιεινές συμπεριφορές είχαν περίπου κατά 80% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που δεν έχουν υγιεινές συμπεριφορές.
¨Τα οφέλη είναι σωρευτικά, δηλαδή όσο πιο υγιεινές συμπεριφορές υιοθετούμε, τόσο το καλύτερο¨, σχολίασε ο Dr Ahmed. ¨Έτσι, αν διατηρηθεί ένα φυσιολογικό βάρος και υγιεινή διατροφή, αλλά δεν υπάρχει άσκηση, έχουμε καλά αποτελέσματα. Εάν προσθέσουμε και την άσκηση θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο όφελος¨.
Από τις συμπεριφορές που ερευνήθηκαν, ωστόσο, το κάπνισμα ήταν η πιο καταστροφική. ¨Στην πραγματικότητα, αν ασκηθείτε, τρώτε υγιεινά, και διατηρείτε φυσιολογικό βάρος, αλλά καπνίζετε, βρίσκεστε σε χειρότερη θέση από ό, τι κάποιο άλλο άτομο που δεν έκανε τίποτα άλλο, εκτός από το να κόψει το τσιγάρο. Αυτό πραγματικά τονίζει το πόσο σημαντικό είναι να μείνετε μακριά από το κάπνισμα. Είναι ίσως το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία της καρδιάς σας και για τη γενική σας υγεία¨.
Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον Dr Ahmed είναι ότι οι αλλαγή τρόπου ζωής που αξιολογήθηκε στην συγκεκριμένη έρευνα είναι κάτι που έχει πολύ μικρό κόστος τόσο για το άτομο, όσο και για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. "Δεν μπορείτε να αλλάξετε το οικογενειακό ιστορικό σας ή την ηλικία σας, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε την άσκηση σήμερα, και μπορείτε να ξεκινήσετε την αλλαγή της διατροφής σας σήμερα," δήλωσε ο Dr Ahmed στο heartwire. "Όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι κάτι που μας κόστισε πολύ λίγο ή και τίποτα και είναι 100% στα χέρια μας. Οι ασθενείς μας έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ευεξία και την υγεία τους."

Πηγή: 
http://www.theheart.org/article/1546829.do