Η αποφρακτική άπνοια του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

21/6/2013

 

Η επίπτωση της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου στις  δυτικές κοινωνίες  είναι υψηλή και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω της επιδημίας της παχυσαρκίας και την άμεση σχέση που υπάρχει μεταξύ της παχυσαρκίας και της άπνοιας του ύπνου.

 

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε 11 Ιουνίου 2013 στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology- JACC) η αποφρακτική άπνοια του ύπνου (Obstructive sleep apnea- OSA) είναι ένας νέος παράγοντας κινδύνου για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο-ΑΚΘ  (sudden cardiac death -SCD).

 

Στη μελέτη  εξετάστηκαν  10.701 ενήλικες που στάλθηκαν για μελέτη ύπνου και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 5,3 έτη για περιστατικά αιφνιδίου θανάτου με ανάνηψη ή όχι. Ο ετήσιος ρυθμός του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ή ανακοπής με ανάνηψη ήταν 0,27%, που είναι υψηλότερο από το εκτιμώμενο ποσοστό 0,1% έως 0,2% που παρατηρείται στο γενικό πληθυσμό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 142 ασθενείς παρουσίασαν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, με  πιο κοινούς προγνωστικούς παράγοντες να είναι

 

  • ηλικία 60 ετών ή μεγαλύτερη  (HR 5.53), 
  • >20 επεισόδια άπνοιας ανά ώρα ύπνου (HR 1.60) και
  • επίπεδο κορεσμού οξυγόνου κάτω από 78%  κατά τη διάρκεια του ύπνου (HR 2.60, όλα τα p <0,0001).

 

Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σοβαρότητα της νυκτερινής υποξαιμίας προβλέπει την εμφάνιση αιφνιδίου καρδιακού θανάτου ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου. Περαιτέρω, μια πτώση νυχτερινού κορεσμού οξυγόνου κάτω από το  78% αυξάνει τον κίνδυνο ενός ασθενούς για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο κατά  81%.

 

Σε προηγούμενη μελέτη τους, οι συγγραφείς είχαν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς με άπνοια στον  ύπνου είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακό πρόβλημα από τις 10 το βράδυ ως τις 6 το πρωί. Στο γενικό πληθυσμό, κατά τις ώρες αυτές υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Η μελέτη διευκρινίζει ότι ο κίνδυνος ΑΚΘ σε ασθενείς με άπνοια ύπνου δεν έχει απλώς μετατοπιστεί από τις ώρες της ημέρας σε νυχτερινές ώρες, αλλά και ότι ο συνολικός κίνδυνος  ΑΚΘ είναι υψηλότερος  από ό, τι σε  ανθρώπους  χωρίς υπνική άπνοια.

Όσον αφορά πιθανούς μηχανισμούς, οι ερευνητές τονίζουν  ότι:

 

-  Η επαναλαμβανόμενη μείωση του κορεσμού οξυγόνου που εμφανίζεται σε ασθενείς με άπνοια στον  ύπνο μπορεί να προκαλέσει έκτοπη κοιλιακή δραστηριότητα .Η υποξαιμία σε συνδυασμό  με την υπερκαπνία, ενεργοποιούν επίσης  χημειοανακλαστικά, που αυξάνουν  την δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος  και την έκκριση κατεχολαμινών.

-  Η ταχυκαρδία και οι εξάρσεις στην πίεση του αίματος στο τέλος των  απνοιών,  οδηγούν  σε αυξημένη μυοκαρδιακή ζήτηση οξυγόνου σε μια στιγμή που ο κορεσμός οξυγόνου είναι στο ναδίρ, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία του μυοκαρδίου και δυνητικά σε αρρυθμικές συνέπειες.

-  Διαταραχές στην  πηκτικότητα του αίματος κατά τη διάρκεια της νύχτας

 

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο για αποφρακτική άπνοια στον  ύπνο  πρέπει να ελέγχονται με μια μελέτη ύπνου, και, ενδεχομένως, στη συνέχεια να υποβάλλονται  σε θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας,  η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού  θανάτου.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι συντάκτες προτείνουν να συνεχιστεί η έρευνα σχετικά με τους μηχανισμούς του  ΑΚΘ σε άτομα με αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, καθώς και την ανάπτυξη των κλινικών δοκιμών θεραπείας σε επιλεγμένους πληθυσμούς με κίνδυνο για ΑΚΘ.

ΠΗΓΗ

 

"Obstructive sleep apnea and the risk of sudden cardiac death: a longitudinal study of 10,701 adults"

Somers V, et al

J Am Coll Cardiol 2013