Η απώλεια εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης αργότερα

7/4/2013

Σε μια μελέτη από τη Δανία που δημοσιεύτηκε online στο Circulation  στις 27 Μαρτίου 2013, οι έγκυες γυναίκες που έχουν μια αποβολή ή γέννηση νεκρού εμβρύου είχαν στη συνέχεια σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης.

Σε μια μελέτη πάνω από ένα εκατομμύριο γυναικών  που έμειναν έγκυες μεταξύ του 1977 και του 2008,οι  αποβολές αύξησαν  τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και των εγκεφαλικών επεισοδίων  κατά 13% και 16%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς αποβολές.

Ο κίνδυνος της νεφραγγειακής  υπέρτασης αυξήθηκε κατά 20% μεταξύ εκείνων που είχαν μια αποβολή, ενώ για τις γυναίκες που είχαν γέννηση νεκρού εμβρύου  , ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου, αγγειακού εγκεφαλικού , και νεφραγγειακής  υπέρτασης ήταν ακόμη υψηλότερος. Πιο συγκεκριμένα  κατά 169% αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, 74% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, και 142% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν νεφραγγειακή υπέρταση.

Για τις γυναίκες που είχαν μια αποβολή, η επίπτωση στα δυσμενή αποτελέσματα φαίνεται να είναι αθροιστική. Για παράδειγμα, κάθε πρόσθετη αποβολή αύξησε την αναλογία ποσοστό επίπτωσης του ΜΙ, εγκεφαλικού επεισοδίου  και νεφραγγειακής υπέρτασης κατά 9%, 13%, και 19%, αντιστοίχως.

 Η αναλογία της συχνότητα για νεφραγγειακή υπέρταση σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών αυξήθηκε 55% σε σύγκριση με μόλις το 6% σε γυναίκες 35 ετών και άνω (σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν αποβολή). Ομοίως, το ποσοστό του ΜΙ και το εγκεφαλικού  αυξήθηκε κατά 35% και 42%, αντίστοιχα, σε νεαρές γυναίκες και 6% και 7%, αντίστοιχα, σε γυναίκες 35 ετών και άνω.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παρά το ότι το γυναικείο φύλο  θεωρείται γενικά ως  προστατευτικό  έναντι της αθηροσκλήρυνσης, η υποκείμενη συστηματική φλεγμονή και αγγειακή παθολογία θα μπορούσε να συνδέσει ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες της εγκυμοσύνης με καταστάσεις που  προκαλούν αθηρωματικές αλλαγές στο αγγειακό δίκτυο.

ΠΗΓΗ
Ranthe MF, Andersen EA, Wohlfarht J, et al. Pregnancy loss and later risk of atherosclerotic disease. Circulation 2013; DOI:10.1161/circulationaha.112.000285.