Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να εξηγήσει 180.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο

Μια μεγάλη, διεθνής επιδημιολογική μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζαχαρούχων ποτών συσχετίστηκε με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με θανάτους από διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο (CVD), και του καρκίνου.
Η μελέτη αυτή ανακοινώθηκε από τους Gitanjali Singh και συν. στο EPI | NPAM 2013 (Epidemiology and Prevention/Nutrition, Physical Activity and Metabolism 2013 Scientific Sessions).
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 2010, 132.000 θάνατοι από διαβήτη, 44.000 θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα, και 6000 θάνατοι από καρκίνο στον κόσμο, θα μπορούσε να αποδοθούν στην κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών, χυμών φρούτων, ή αθλητικά ποτά.
Στο πλαίσιο της μελέτης Global Burden of Disease οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 114 εθνικές διατροφικές καταγραφές, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Με βάση τα δεδομένα από τις μεγάλες προοπτικές μελέτες, προσδιόρισαν πώς οι αλλαγές στην κατανάλωση των ζαχαρούχων ποτών επηρέασε το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), και στη συνέχεια πως ο αυξημένος ΔΜΣ επηρέασε την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, η παχυσαρκία και 7 μορφών καρκίνου που συσχετίζονται με την παχυσαρκία (μαστού, της μήτρας, του οισοφάγου, χοληδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, των νεφρών , και καρκίνος του παγκρέατος). Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίστηκε ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον αυξημένο ΔΜΣ από καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και καρκίνο, για τους άνδρες και για τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 44, 45 έως 64, και 65 ετών και άνω.
Ο μέσος όρος κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών κυμαίνεται δραματικά - από λιγότερο από 1 ποτό (8 oz) την ημέρα σε ηλικιωμένες γυναίκες στην Κίνα, σε περισσότερα από 5 ποτά (40 oz) την ημέρα σε νεότερους άνδρες στην Κούβα.
Οι περισσότεροι θάνατοι (78%) από την υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών ήταν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χ.
Στο Μεξικό, το οποίο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών ανά κάτοικο στον κόσμο, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με αυτό το παράγοντα κινδύνου: 318 θανάτους ανά εκατομμύριο ενήλικες. Σε αντίθεση, η Ιαπωνία, με ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά κατανάλωσης, είχε το μικρότερο αριθμό των θανάτων που αποδίδονται σε αυτόν τον παράγοντα κινδύνου: περίπου 10 θάνατοι ανά εκατομμύριο ενήλικες.
Το 2010, η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συσχετίστηκε με περίπου:
38.000 θανάτους από διαβήτη σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
11.000 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα στις Ανατολικές και Κεντρικές-Ευρασιατικές χώρες.
25.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι "η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών είναι μια σημαντική αιτία αποτρέψιμων θανάτων που οφείλονται σε χρόνιες ασθένειες, όχι μόνο σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, αλλά και σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες."