Η Αϋπνία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

14/3/2013
Οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα για τη διερεύνηση της σύνδεσης αυτής .
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε online στο European Heart Journal, παρακολούθησε 54.279 ανθρώπους μεταξύ των ηλικιών 20-89 κατά μέσο όρο περισσότερα από 11 χρόνια, και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που υπέφεραν από τρία συμπτώματα της αϋπνίας έχουν τρεις φορές πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν συμπτώματα αϋπνίας.
Ο Δρ Lars Laugsand, ένας μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας, Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας, Τρόντχαϊμ, Νορβηγία, δήλωσε: "Συσχετίσαμε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας με τα τρία κύρια συμπτώματα αϋπνίας συμπεριλαμβανομένων πρόβλημα στο να αποκοιμηθούν, να παραμείνουν κοιμισμένοι προβλήματα, και αφύπνιση το πρωί χωρίς να έχουν το αίσθημα ανανέωσης. Στη μελέτη μας, βρήκαμε ότι τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία έχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν καρδιακή ανεπάρκεια. Εκείνοι που πάσχουν και από τα τρία συμπτώματα αϋπνίας ταυτόχρονα, ήταν σε σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι εκείνοι που δεν είχαν συμπτώματα ή είχαν μόνο ένα ή δύο συμπτώματα. "
Ωστόσο, τόνισε ότι αν και η μελέτη δείχνει ότι η αϋπνία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, δεν δείχνουν τι το προκαλεί. "Δεν ξέρουμε αν η καρδιακή ανεπάρκεια πραγματικά προκαλείται πραγματικά από την αϋπνία, αλλά αν είναι έτσι, αϋπνία είναι μια δυνητικά θεραπεύσιμη κατάσταση χρησιμοποιώντας στρατηγικές όπως απλές συστάσεις σχετικά με τις συνήθειες ύπνου (που συχνά αναφέρεται ως να κοιμηθεί υγιεινής), καθώς και πολλές ψυχολογικές και φαρμακολογικές θεραπείες . Η αξιολόγηση των προβλημάτων ύπνου μπορεί να παρέχει πρόσθετες πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας. "
Είπε ότι η περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να εξακριβώσει διαπιστωθεί το κατά πόσον ή όχι η αϋπνία προκάλεσε την κατάσταση. "Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί η αϋπνία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια βιολογική αιτία, και μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι η αϋπνία ενεργοποιεί απαντήσεις στρες στο σώμα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της καρδιάς. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα είναι επίσης αναγκαία για να βρείτε τους πιθανούς μηχανισμούς αυτής της συσχέτισης."
Ο Δρ Laugsand και οι συνεργάτες του συνέλεξαν στοιχεία από τους άνδρες και τις γυναίκες που συμμετείχαν στην Nord-Trondelag Health study (HUNT) μεταξύ των ετών 1995 και 1997 και οι οποίοι ήταν ελεύθεροι από καρδιακή ανεπάρκεια, όταν προσχώρησαν. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη μέχρι το 2008, ημερομηνία κατά την οποία υπήρξαν συνολικά 1412 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας.

Όταν οι συμμετέχοντες εντάχθηκαν στην μελέτη ρωτήθηκαν αν είχαν δυσκολία να κοιμηθούν και να παραμείνουν κοιμισμένοι , με τις πιθανές απαντήσεις είναι «ποτέ», «μερικές φορές», «συχνά» και «σχεδόν κάθε βράδυ". Τους ζητήθηκε επίσης πόσο συχνά ξύπνησα το πρωί χωρίς να αισθάνονται ανανεωμένοι: "ποτέ, μερικές φορές το χρόνο", "μία με δύο φορές το μήνα", "μια φορά την εβδομάδα", "περισσότερες από μία φορές μια εβδομάδα ".
Μετά από προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία, το φύλο, την οικογενειακή κατάσταση, την εκπαίδευση, εργασία σε βάρδιες, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, τον διαβήτη, το δείκτης μάζας σώματος, τη σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, το αλκοόλ, οποιαδήποτε προηγούμενη καρδιακή προσβολή, την κατάθλιψη και το άγχος , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δυσκολίες στον ύπνο και τη διατήρηση του σχεδόν κάθε βράδυ, καθώς και με μη αποκατάστασης που προσφέρει ο ύπνος περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με ανθρώπους που ποτέ ή σπάνια υποφέρει από αυτά τα συμπτώματα. Υπήρχε μια τάση που δείχνει μια σχέση μεταξύ της συχνότητας των συμπτωμάτων και τον αυξημένο κίνδυνο, αν και τα περισσότερα από αυτά τα ευρήματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά.
Όταν εξέτασαν τον αριθμό των συμπτωμάτων, οι ερευνητές βρήκαν μια στατιστικά σημαντική, τριπλάσια αύξηση (353%) του κίνδυνου καρδιακής ανεπάρκειας για τους ανθρώπους που είχαν και τα τρία συμπτώματα αϋπνίας, σε σύγκριση με εκείνους με κανένα, μετά από προσαρμογή για παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν εκτός από την κατάθλιψη και το άγχος. Όταν συμπεριέλαβαν την κατάθλιψη και το άγχος, ο κίνδυνος ήταν ακόμη σημαντικός, με ένα ελαφρώς περισσότερο από τετραπλάσια αύξηση του κινδύνου(425%) της καρδιακής ανεπάρκειας.

Πηγή:
“Insomnia and the risk of incident heart failure: a population study”, by Lars E. Laugsand, Linn B. Strand, Carl Platou, Lars J. Vatten, and Imre Janszky. European Heart Journal. (3/3/2013)