Η Μεσογειακή Διατροφή βοηθά σημαντικά περιορισμό της επίπτωσης και του κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών συμβαμάτων

7/3/2013
Μια τυχαιοποιημένη, πολυκεντρική μελέτη η οποία διεξήχθη στην Ισπανία διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της επίπτωσης μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων (CV) και κατά 30% τη μείωση του σχετικού κινδύνου για μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 4,8 ετών.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου στο New England Journal of Medicine . Η PREDIMED (Preventión con Dieta Mediterránea) συνέκρινε τη μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένης είτε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή καρύδια έναντι μιας δίαιτας ελέγχου μεταξύ 7.447 άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), αλλά χωρίς καρδιαγγειακή νόσο κατά την εγγραφή. Τα άτομα είτε είχαν διαβήτη τύπου 2 ή τουλάχιστον τρείς από επτά μείζονες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου - κάπνισμα, υπέρταση, αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης, χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης, ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ή είχαν οικογενειακό ιστορικό της πρόωρης στεφανιαίας νόσου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα των συμμετεχόντων στη μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με ελαιόλαδο είχαν 96 πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία (σύνθετο καταληκτικό σημείο εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια), αυτοί που συμμετείχαν σε μια μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια) είχε 83 συμβάντα ενώ η ομάδα ελέγχου είχε 109 συμβάντα (p = 0,015). Οι μεσογειακές δίαιτες οδήγησαν στην απόλυτη μείωση του κινδύνου τριών μεγάλων καρδιαγγειακών επεισοδίων ανά 1.000 άτομα-έτη.
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες από ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά; μέτριες ποσότητες ψαριών και πουλερικών; και χαμηλές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, γλυκά, κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένων κρεάτων. Στους συμμετέχοντες στις μεσογειακές ομάδες διατροφής αυξήθηκε σημαντικά σε εβδομαδιαία βάση οι μερίδες με ψάρι και όσπρια, καθώς και το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, ανάλογα με την ομάδα που ήταν μέσα
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να εξηγήσουν , τουλάχιστον εν μέρει, το τη διαφορά ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου σε σύγκριση με τα ποσοστά θνησιμότητας στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και των ΗΠΑ. Σημειώνουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής (έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο και ξηροί καρποί) ήταν πιθανώς υπεύθυνα για τα περισσότερα παρατηρημένα οφέλη των μεσογειακών διατροφών.

Πηγή
NEJM, 2/2013