Ευρωπαϊκές Στατιστικές για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα: 2012 

6/3/2013
Δόθηκε στη δημοσιότητα η τέταρτη έκδοση των ευρωπαϊκών στατιστικών για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που εκδίδεται από κοινού από την European Society of Cardiology και European Heart Network British Heart Foundation Health Promotion Research Group, Department of Public Health, University of Oxford. 


Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος European Heart Health Strategy II (EuroHeart II) και συν-χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος για την υγεία. Οι πιο σημαντικές καταγραφγές της έκθεσης συνοψίζονται στα εξής:

 - Κάθε χρόνο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα (ΚΝ) προκαλούν πάνω από 4 εκατομμύρια θανάτους στην Ευρώπη και 1,9 εκατομμύρια θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

- Τα ΚΝ είναι υπεύθυνα για το 47% όλων των θανάτων στην Ευρώπη και το 40% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Τα ΚΝ είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και είναι η κύρια αιτία θανάτου στους άνδρες, εκτός από 6 χώρες

- Τα ποσοστά θανάτου από στεφανιαία νόσο είναι γενικά υψηλότερα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από ό, τι στη Βόρεια, Νότια και Δυτική Ευρώπη.

- Τα ποσοστά θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σημαντικά υψηλότερα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από ό, τι στη Βόρεια, Νότια και Δυτική Ευρώπη.

- Η θνητότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παρουσιάζει σήμερα πτωτική τάση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που είδαν μεγάλες αυξήσεις μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα.

- Το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα έχει μειωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο ρυθμός μείωσης είναι πλέον αργός και τα ποσοστά παραμένουν σταθερά ή και αυξάνονται σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών.

- Οι γυναίκες καπνίζουν πλέον σχεδόν τόσο όσο και οι άνδρες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τα κορίτσια συχνά καπνίζουν περισσότερο από τα αγόρια.

- Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει αυξηθεί συνολικά σε όλη την Ευρώπη κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η συνολική κατανάλωση λίπους έχει παραμείνει σταθερή

- Λίγοι ενήλικες σε ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν σε επαρκή επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, με την αδράνεια πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες.

- Τα επίπεδα της παχυσαρκίας είναι υψηλά σε όλη την Ευρώπη τόσο σε ενήλικες όσο και τα παιδιά, αν και τα ποσοστά διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών.

- Η συχνότητα του διαβήτη στην Ευρώπη είναι υψηλή και έχει αυξηθεί γρήγορα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, αυξάνοντας κατά περισσότερο από 50% σε πολλές χώρες.

- Συνολικά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, εκτιμάται ότι κοστίζουν στην οικονομία της ΕΕ σχεδόν 196 δισεκατομμύρια € το χρόνο.

- Από το συνολικό κόστος περίπου το 54% οφείλεται στο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, το 24% οφείλεται σε απώλεια παραγωγικότητας και 22%, λόγω της άτυπης φροντίδας των ατόμων με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πηγή: European Heart Network