Η συνολική και ειδική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και ο κινδύνος εγκεφαλικού επεισοδίου: Μια προοπτική μελέτη

25/2/2013
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια ετερογενής ομάδα τροφίμων με διαφορετικό περιεχόμενο από φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, καροτενοειδή, καθώς και βιοενεργά φυτοχημικά. Ο στόχος ήταν να εξεταστεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ειδικών υποομάδων φρούτων και λαχανικών και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σε μια ομάδα Σουηδών ανδρών και γυναικών.
Παρακολουθήθηκαν προοπτικά 74.961 συμμετέχοντες (34.670 γυναίκες και 40.291 άνδρες), οι οποίοι είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων το φθινόπωρο του 1997 και ήταν ελεύθεροι από εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο, και τον καρκίνο κατά την έναρξη. Η διάγνωση του εγκεφαλικού επεισοδίου στην ομάδα, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, εξακριβώθηκε από το σουηδικό μητρώο εξιτηρίων του νοσοκομείου. Συνολικά 4089 εγκεφαλικά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων των 3159 εγκεφαλικών εμφράκτων, 435 εγκεφαλικών αιμορραγιών, 148 υπαραχνοειδών αιμορραγιών, και 347 ακαθόριστων εγκεφαλικών επεισοδιών, διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια 10,2 ετών παρακολούθησης.
Αυτή η μελέτη έδειξε μια αντίστροφη συσχέτιση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών με τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ιδιαίτερα η κατανάλωση των μήλων και των αχλαδιών και των πράσινων φυλλωδών λαχανικών, ήταν αντιστρόφως σχετική με το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγή:
Division of Nutritional Epidemiology, National Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet, Box 210, SE-17177 Stockholm, Sweden. Electronic address: [email protected] Atherosclerosis. 2013 Mar;227(1):147-52. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2012.12.022. Epub 2012