Highlights από το ESC Congress 2012, 25-29 Αυγούστου, Μόναχο, Γερμανία

4/9/2012
"Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στο συνέδριο της ESC 2012 στο Μόναχο δεν προέρχονταν από χώρες της ESC. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία γίνεται πραγματικά παγκόσμια" δήλωσε ο καθηγητής Komajda, 2010-2012 Πρόεδρος της ESC. Η Ιαπωνία ήταν ο κύριος υποστηρικτής σε abstract, αν και η Γερμανία είχε τις περισσότερες περιλήψεις που επιλέχθηκαν και παρουσιάστηκαν. "Οι αντιπρόσωποι προέρχονται από μακριά και μαθαίνουν για τις τελευταίες έρευνες, οι οποίες θα αλλάξουν την πρακτική τους. Το ESC Congress είναι μια μακρόπνοη και διαδραστική εκδήλωση, φέρνοντας στους συνέδρους τα καλύτερα από την καρδιολογία. Οι καρδιολόγοι που παρακολουθούν το συνέδριο θα φύγουν με χρήσιμες πληροφορίες και νέες επαφές". Αυτό το έτος, κοντά στους 28.000 συμμετέχοντες από 140 χώρες εγγράφηκαν στο συνέδριο της ESC. "Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η ESC έχει γίνει ένα διεθνές φόρουμ. Επιπλέον, το Μόναχο 2012 επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην ιατρική εκπαίδευση. Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε ξεκινήσει εδώ την πλατφόρμα e-learning της ESC. Αυτό είναι ένα μοναδικό εργαλείο για την αυτοαξιολόγηση, που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τους καρδιολόγους και έτυχε θετικής υποδοχής από τις Εθνικές Καρδιολογικές Εταιρίες". "Οι πιο αναμενόμενες συνεδρίες κάθε χρόνο είναι τα Hot Lines", δήλωσε ο καθηγητής Michael Böhm, πρόεδρος της Επιτροπής του Προγράμματος του Συνεδρίου. "

Οι WOEST , TRILOGY-ACS , GARY , IABP-SHOCK , και FAST-ΜΙ προσέλκυσαν την περισσότερη προσοχή στο Μόναχο.

" Η WOEST είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι η παράλειψη της ασπιρίνης σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με από του στόματος αντιπηκτικά και με στεφανιαία στεντ, είναι ασφαλής.

Η IABP-SHOCK II μελέτη που έχει διεξαχθεί σε καρδιογενές σοκ, δεν ήταν σε θέση να δείξει ένα όφελος σήμερα, για το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα μηχανικής υποστήριξης σε καρδιογενές σοκ.

Η FAST-ΜΙ (με στοιχεία από τέσσερα μητρώα STEMI της γαλλικής επικράτειας) παρουσίασε αύξηση της επιτυχίας της διαχείρισης του εμφράγματος του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST, με τα ποσοστά θνησιμότητας να μειώνονται κατά 68%, σε περισσότερα από 15 χρόνια. Ένα ανησυχητικό αποτέλεσμα που έδειξε αυτή η μελέτη ήταν μια σημαντική αύξηση του ποσοστού των νεότερων ασθενών (δηλαδή κάτω των 60 ετών), κυρίως γυναίκες που πάσχουν από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το ποσοστό των γυναικών κάτω των 60 ετών διπλασιάστηκε (από 12% σε 25%) και αυτό των γυναικών κάτω των 50 ετών τριπλασιάστηκε (από 3,7% σε 11,1%). Ένα γρήγορα αυξανόμενο ποσοστό των νεαρών γυναικών ήταν οι καπνίστριες (37% το 1995, 73% το 2012) και / ή παχύσαρκες (18% έως 27%).

Η TRILOGY-ACS μελέτη δεν έδειξε καμία διαφορά σε σοβαρές αιμορραγικές επιπλοκές μεταξύ πρασουγρέλης και κλοπιδογρέλης.

Το Γερμανικό Registry αορτικής βαλβίδας (GARY) επιβεβαίωσε τα θετικά αποτελέσματα των πρόσφατων μελετών, που αντανακλoύν την αυξανόμενη εμπειρία στη θεραπεία και στην περιεγχειρητική διαχείριση της αορτικής βαλβιδικής νόσου. Η μεγάλη επιτυχία των επεμβάσεων, περισσότερο από το 97% και το χαμηλό ποσοστό των επανεπεμβάσεων σχετικά με τη βαλβίδα (λιγότερο από 0,5%), είναι επίσης ενδεικτικά των τελευταίων βελτιώσεων.
Η FRANCE 2 , το Γαλλικό Εθνικό Registry Aορτής επιβεβαίωσε ένα υψηλό ποσοστό επιτυχίας χρησιμοποιώντας τόσο Edwards όσο και CoreValve βιοπρόθεση, με άριστη κλινική βελτίωση.

Η FAME-II έδειξε ότι η κλασματική εφεδρεία ροής (FFR) θα πρέπει να γίνει το πρότυπο για τη θεραπεία περισσότερων ασθενών με σταθερή στεφανιαία νόσο και με σημαντικές στενώσεις των στεφανιαίων.

Η νεφρική απονεύρωση και η TAVI ήταν επίσης καυτά θέματα το 2012. Η δια Καθετήρα Εμφύτευση Αορτικής Βαλβίδας (TAVI) είναι μια νέα τεχνική που οδηγεί σε σημαντική και σταθερή βελτίωση τη σχετική με την υγεία ποιότητα ζωής των ασθενών με σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας. Το registry EORP για TAVI που παρουσιάστηκε, έδειξε ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ασθενείς είναι πολύ ηλικιωμένοι και πολύ ασθενείς, με συννοσηρότητες που κάνουν το ταξίδι τους προς τη χειρουργική επέμβαση έναν εφιάλτη.
Η Νεφρική Απονεύρωση (RDN) είναι μία νέα διαδικασία για ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση. Όταν τα παραδοσιακά φάρμακα αποτύχουν, η Νεφρική Απονεύρωση (RDN) έχει αποδειχθεί επιτυχής στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Οι Νέες ESC κατευθυντήριες οδηγίες κλινικής πρακτικής για τη διαχείριση του Οξέως Εμφράγματος του Μυοκαρδίου σε ασθενείς με ανάσπαση του ST-τμήματος ανακοινώθηκαν στο συνέδριο ESC 2012. Δήλωσαν ότι η πρόληψη των καθυστερήσεων ήταν «κρίσιμη» για την αντιμετώπιση των ασθενών με STEMI, και συνεστήθη ο εξοπλισμός των κέντρων για την εκτέλεση πρωτογενούς PCI και ότι θα πρέπει να πραγματοποιείται σε 24/7 βάση και μέσα σε 60 λεπτά από την αρχική κλήση. Οι ομάδες των ασθενοφόρων, ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένες και να είναι σε θέση να διαχειριστούν την αρχική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της ινωδόλυσης.

Πρόσφατα δεδομένα επίσης προτρέπουν στις ενημερώσεις από δύο ESC κατευθυντήριες οδηγίες κλινικής πρακτικής: τις ESC κατευθυντήριες οδηγίες κλινικής πρακτικής για τη διαχείριση των Βαλβιδοπαθειών και μια εστιασμένη ενημέρωση των Κατευθυντήριων γραμμών κλινικής πρακτικής της ESC για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής συνιστώντας τη χρήση των νέων από του στόματος αντιπηκτικών. "Στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της ESC 2012 ( PURE , Ehra Λευκή Βίβλος ), επεσήμαναν το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες ανισότητες στη θεραπεία σε ολόκληρη την Ευρώπη ", δήλωσε ο καθηγητής Komajda, ο οποίος παρέδωσε την προεδρία της ESC στον καθηγητή Πάνο Βάρδα από την Ελλάδα στο τέλος του ESC Congress 2012. «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε, για να πείσει τους ιθύνοντες να αναλάβουν δράση και να συντονίσει τις προσπάθειες για να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ζουν πιο υγιή ζωή . Οι προσπάθειες πρέπει επίσης να γίνουν για την προώθηση ενός θετικού περιβάλλοντος για την καρδιαγγειακή καινοτομία στην Ευρώπη. Εύχομαι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ESC, επιτυχία στο συνεχή αγώνα για τη μείωση του φορτίου των καρδιαγγειακών παθήσεων".

Πηγή:ESC Press Office

Επιμέλεια άρθρου: Βασίλειος Καρασαββίδης, Καρδιολόγος.