Τα ποσοστά του σιωπηρού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι παρόμοια στην κερκιδική και μηριαία προσπέλαση σε ασθενείς με αορτική νόσο

7/7/2012

Σε ασθενείς με σοβαρή αορτική στένωση που υποβάλλονται σε καρδιακό καθετηριασμό, το ποσοστό του μετεπεμβατικού σιωπηλού ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι υψηλό, αλλά δεν διαφέρει μεταξύ κερκιδικής και μηριαίας προσπέλασης, σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε online στις 15 Ιουνίου 2012, πριν από την εκτύπωσή της στο επιστημονικό έντυπο American Heart Journal.

Για την προοπτική, πολυκεντρική μελέτη, ο Martial Hamon, MD, of University Hospital of Caen (Caen, France), και οι συνεργάτες του τυχαιοποίησαν 160 ασθενείς με σοβαρή αορτική στένωση, που είχαν προγραμματιστεί για καρδιακό καθετηριασμό πριν από τη χειρουργική επέμβαση, είτε με κερκιδική (n = 83) είτε με μηριαία ( n = 77) προσπέλαση. 24 ώρες πριν και 48 ώρες μετά από τον καθετηριασμό, διενεργήθηκε μαγνητική τομογραφία για να παρατηρηθεί η ύπαρξη των νέων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδείων που συνέβησαν. Τα χαρακτηριστικά των ασθενών και του καθετηριασμού, συμπεριλαμβανομένης και της διάρκειας της διαδικασίας, ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες. Ωστόσο, 3 ασθενείς πέρασαν από την κερκιδική στη μηριαία ομάδα, λόγω αποτυχίας στην κερκιδική πρόσβαση.

Μετεπεμβατικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια εμφανίστηκαν σε 24 ασθενείς (15 με κερκιδική και 9 με μηριαία πρόσβαση). Μεταξύ αυτών, 22 ασθενείς παρέμειναν ασυμπτωματικοί (91,6%), χωρίς διαφορά μεταξύ της συχνότητας του εγκεφαλικού επεισοδίου που παρατηρήθηκε στους ασθενείς με κερκιδική ή μηριαία προσπέλαση (12,5% έναντι 17,5%, P = 0,51 για τη σύγκριση του πρωτόκολλου).

Πηγή: Hamon M, Lipiecki J, Carrié D, et al. Silent cerebral infarcts after cardiac catheterization: A randomized comparison of radial and femoral approaches. Am Heart J. 2012;Epub ahead of print.

Επιμέλειαάρθρου:ΒασίλειοςΚαρασαββίδης, Καρδιολόγος.