Η θρόμβωση του stent συνδέεται με μη κάλυψη και/ή κακή εναπόθεση των stent struts

4/4/2012
Ασθενείς που αναπτύσσουν θρόμβωση του stent μετά από διαδερμική επέμβαση στεφανιαίων, είναι πιο πιθανό να έχουν μη καλυμμένα και / ή κακώς εναποτεθημένα stent struts, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις 9 Νοεμβρίου του 2011, κατά το ετήσιο Transcatheter Cardiovascular Therapeutics επιστημονικό συμπόσιο.
Για την προοπτική, πολυκεντρική, case-control MOST trial, ο Guido Parodi, MD, PhD, of Careggi Hospital (Florence, Italy) και οι συνεργάτες του, αξιολόγησαν την κάλυψη των struts και την κακή εναπόθεσή τους (malapposition), σε 23 ζεύγη των ασθενών με θρόμβωση του stent και των μαρτύρων. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε οπτική συνεκτική τομογραφία (OCT) στο ίδιο εργαστήριο, κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου και στα ίδια χρονικά διαστήματα μετά την εμφύτευση stent.
Μεταξύ αυτών με θρόμβωση του stent, 8 έλαβαν SES, 7 έλαβαν PES, 3 έλαβαν EES, και 5 έλαβαν BMS. Ο τύπος του stent που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο ίδιος και στους μάρτυρες.
Οι ασθενείς με θρόμβωση του stent κατέδειξαν υψηλότερο ποσοστό ακάλυπτων και κακώς εναποτεθημένων (malapposed) stent struts, σε σχέση με τους μάρτυρες, ανεξάρτητα από τον τύπο του stent και το χρονοδιάγραμμα της θρόμβωσης.

Πηγή:
Parodi G. MOST: A prospective, multicenter case-control matched study investigating the causes of stent thrombosis using optical coherence tomography and platelet function testing. Presented at: Transcatheter Cardiovascular Therapeutics 2011; November 9, 2011; San Francisco, CA.

Επιμέλεια άρθρου: Βασίλειος Καρασαββίδης, Καρδιολόγος.