Μελέτη προτείνει υψηλότερο όριο Τροπονίνης για τη διάγνωση περιεπεμβατικού εμφράγματος μυοκαρδίου

18/3/2012

Μια νέα μελέτη εγείρει ερωτηματικά για το πώς να διαγνωσθεί καλύτερα το περιεπεμβατικό έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΜΙ) μετά από εκλεκτική τοποθέτηση stent. Για την ανίχνευση των συχνοτήτων εκδήλωσης και για την πρόβλεψη του ετήσιου κινδύνου θνησιμότητας σε παρόμοια επίπεδα, το κατώτατο όριο για την αύξηση της τροπονίνης θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερο από ό, τι για την κρεατινοκινάση-MB (CK-MB), σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε online στις 27 Φεβρουαρίου 2012, πριν από την εκτύπωσή του στο Archives of Internal Medicine .

Επί του παρόντος, ο καθολικός ορισμός του (ΜΙ) θέτει τον πήχη στις 3 φορές από το 99ο εκατοστημόριο του ανώτερου ορίου αναφοράς, ή ανώτερο του φυσιολογικού ορίου (ULN) και για τους δύο βιοδείκτες.

Ο Donald E. Cutlip, MD, of Beth Israel Deaconess Medical Center (Boston, MA), και οι συνεργάτες του μελέτησαν 4.930 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εκλεκτικό στεφανιαίο stenting μεταξύ Ιουλίου 2004 και Σεπτεμβρίου 2007, ως μέρος του Ischemic Events Registry (EVENT).

Όταν το κατώτατο όριο ήταν 3 φορές το ULN, τότε σημαντικά περισσότεροι ασθενείς είχαν περιεπεμβατικό (ΜΙ) από τα κριτήρια της τροπονίνης έναντι της CK-MB. Ο κίνδυνος θνησιμότητας, αυξήθηκε, στο 1 έτος και με τους δύο βιοδείκτες που χρησιμοποιούν αυτό το όριο, αλλά ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για CK-MB, απ' ό,τι για την τροπονίνη. Αλλά όταν το όριο για την τροπονίνη ήταν 20 φορές το ULN, ο βιοδείκτης ανίχνευσε μια συχνότητα περιεπεμβατικού (ΜΙ) και 1-ετούς κινδύνου θνησιμότητας, που αντιστοιχούσαν σε εκείνα που φάνηκαν χρησιμοποιώντας τα κριτήρια του προτύπου της CK-MB.

Πηγή:
1. Novack V, Pencina M, Cohen DJ, et al. Troponin criteria for myocardial infarction after percutaneous coronary intervention. Arch Intern Med. 2012;Epub ahead of print.

2. Alpert JS, Jaffe AS. Interpreting biomarkers during percutaneous coronary intervention: The need to reevaluate our approach.Arch Intern Med. 2012;Epub ahead of print.

Επιμέλεια άρθρου: Βασίλειος Καρασαββίδης, Καρδιολόγος.