Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι απρόσμενος, γρήγορος και συνήθως ανώδυνος. Πολλές περιπτώσεις μπορούν να αποτραπούν, ή τουλάχιστον να αναβληθούν, και πολλές άλλες μπορούν να θεραπευθούν με επιτυχία.
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι απρόσμενος, γρήγορος και συνήθως ανώδυνος. Πολλές περιπτώσεις μπορούν να αποτραπούν, ή τουλάχιστον να αναβληθούν, και πολλές άλλες μπορούν να θεραπευθούν με επιτυχία.
Σε ένα σύνολο 460,000 θανάτων ετησίως, οι καρδιακές νόσοι ευθύνονται για το 90% όλων των αιφνιδίων θανάτων. Οι υπόλοιπες παθήσεις, εγκεφαλικά, παροξυσμοί, θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες και αναπνευστικές ανακοπές, μένουν πολύ πίσω. Το 90% περίπου των θυμάτων ηλικίας 45 μέχρι 65 ετών είναι άντρες.
Για τη συντριπτική πλειοψηφία των αιφνιδίων καρδιακών θανάτων ευθύνεται η στεφανιαία νόσος. Η νόσος προκαλείται από πλούσιες σε χοληστερόλη πλάκες που αναπτύσσονται στις αρτηρίες, οι οποίες μεταφέρουν αίμα στον καρδιακό μυ.
Η στεφανιαία νόσος προκαλεί αιφνίδιο θάνατο στερώντας το οξυγόνο από τον καρδιακό μυ. Αυτό βγάζει τον καρδιακό μυ από το φυσιολογικό ρυθμό άντλησης (αρρυθμία).
Οι περισσότεροι αιφνίδιοι θάνατοι προκαλούνται από καρδιακή παύση ( δεν υπάρχει καθόλου ρυθμός) ή από κοιλιακή μαρμαρυγή (ακανόνιστες συστολές του κοιλιακού μυοκαρδίου, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μηδενική παροχή αίματος στο σώμα). Από αυτές τις δύο, η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι μακράν η πιο συνήθης.
Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν ανωμαλίες των χημικών ουσιών του αίματος που επηρεάζουν το ρυθμό άντλησης (κάλιο, αδρεναλίνη, επίπεδα οξέος στο αίμα και άλλα), ανωμαλίες των καρδιακών βαλβίδων ( και ιδιαίτερα η αορτική στένωση), διαταραχές του ίδιου του καρδιακού μυός (συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης του μυοκαρδίου, που συχνά οφείλεται σε κάποιον ιό, και της καρδιομυοπάθειας, που έχει άλλες αιτίες). Οι ναρκωτικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη μπορούν επίσης να προκαλέσουν κοιλιακή μαρμαρυγή.
Όταν η καρδιά ενός ατόμου σταματάει να αντλεί αίμα, τότε το άτομο χάνει τις αισθήσεις του και καταρρέει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ωστόσο, οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορούν να ανακάμψουν. Το 50% των ασθενών που παθαίνουν καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους επιβιώνουν, αλλά μόνο το 1% – 5% εξωτερικών ασθενών τα καταφέρνουν, ακόμα και αν δεν είναι μόνοι τους τη στιγμή της κατάρρευσης.
Πολλοί από τους ανθρώπους που σώζονται από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο υφίστανται μόνιμες νευρολογικές βλάβες. Τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν άνθρωποι με στεφανιαία νόσο, ιδιαίτερα άντρες. Αυτό όμως σημαίνει ότι στο 25% των αιφνιδίων καρδιακών θανάτων, η καταπληξία είναι η αρχική ένδειξη καρδιακής νόσου. Γι’αυτόν τον λόγο πρέπει όλοι οι άντρες να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για να ελέγξουν τους παράγοντες κινδύνου.
Επιπλέον, κάθε ασθενής με διαγνωσμένη στεφανιαία νόσο θα πρέπει να λαμβάνει τις θεραπείες που θα μειώσουν τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου και της καρδιακής προσβολής.
Τέλος αιφνίδιος καρδιακός θάνατος μπορεί να προκληθεί και από ψυχικούς παράγοντες. Συναίσθημα όπως ο τρόμος μπορεί στα αλήθεια να σταματήσει την καρδιά μας.