Η διαδερμική σύγκλειση του ελλείμματος του μεσοκολπικού διαφράγματος είναι ευεργετική ανεξάρτητα της ηλικίας του ασθενούς

20/11/2010
Η σύγκλειση του ελλείμματος του μεσοκολπικού διαφράγματος διαδερμικά , σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι εφικτή χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές και βελτιώνει τα συμπτώματα και την λειτουργική κατάσταση του ασθενούς.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal (Οκτώβριος 2010), 236 ασθενείς υποβλήθηκαν σε διαδερμική σύγκλειση του μεσοκολπικού διαφράγματος. Εμφάνιζαν σημεία υπερφόρτισης της δεξιάς κοιλίας και υποβλήθηκαν σε διοισοφάγειο υπερηχογράφημα για την εκτίμηση του ελλείμματος και την ύπαρξη ή όχι ανατομικών ανωμαλιών των πνευμονικών φλεβών. Συγκρίθηκε η ηλικία τους σε σχέση με την λειτουργική τους κατάσταση, την ύπαρξη ή όχι αρρυθμίας, το μέγεθος της δεξιάς κοιλίας και την συστολική πίεση της πνευμονικής αρτηρίας. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 49 ± 18 έτη (22-82 ετών).
Η συμπτωματολογία των ασθενών πριν την σύγκλειση περιελάμβανε μειωμένη αντοχή στην άσκηση και δύσπνοια. Οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας εμφάνιζαν επίσης πνευμονική υπέρταση και διάταση της δεξιάς κοιλίας.
Μετά την σύγκλειση του ελλείμματος, βελτιώθηκαν οι διαστάσεις της δεξιάς κοιλίας και η πνευμονική υπέρταση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η ομάδα των ασθενών με ηλικία άνω των 60 ετών εμφάνιζε συνήθως τη μικρότερη βελτίωση της πνευμονικής υπέρτασης.
Δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες επιπλοκές κατά την διάρκεια της διαδικασίας. 2 ασθενείς εμφάνισαν αιμάτωμα στο σημείο της παρακέντησης και 1 ασθενής με ψευδοανεύρυσμα της μηριαίας αρτηρίας. Κατά την μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών παρατηρήθηκαν 5 θάνατοι που δεν σχετίζονταν με την επέμβαση και αναφέρθηκαν 3 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Διαταραχές του ρυθμού με την μορφή κολπικής μαρμαρυγής αναφέρθηκαν σε 11 ασθενείς οι οποίοι ανατάχθηκαν εύκολα σε φλεβοκομβικό ρυθμό. 26 ασθενείς με υπάρχουσα προ της σύγκλεισης κολπική μαρμαρυγή , παρέμειναν σε κολπική μαρμαρυγή .
Οι μελετητές πιστεύουν ότι η σύγκλειση του ελλείμματος του μεσοκολπικού διαφράγματος διαδερμικά, πρέπει να γίνεται σε όλες τις ηλικίες ανεξάρτητα από την συμπτωματολογία του ασθενούς. Επίσης η διαδερμική σύγκλειση βελτιώνει την λειτουργική ικανότητα, την πνευμονική υπέρταση και τις διαστάσεις της δεξιάς κοιλίας.
Η πρώιμη διάγνωση είναι το σημείο κλειδί για την θεραπεία ενός νοσήματος που εξελίσσεται χωρίς εμφανή κλινική εικόνα στα αρχικά στάδια. Όσο νωρίτερα γίνει η σύγκλειση τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα και σε οποιαδήποτε ηλικία.


Πηγές:
1. Humenberger M, Rosenhek R, Gabriel H, et al. Benefit of atrial septal defect closure in adults: Impact of age. Eur Heart J. 2010; Σύνδεσμος άρθρου
2. Berger F, Ewert P. Atrial septal defect: Waiting for symptoms remains an unsolved medical anachronism. Eur Heart J. 2010;Σύνδεσμος άρθρου

Επιμέλεια άρθρου:
Βασίλειος Κων. Ψήφος
Ειδ/μενος Καρδιολόγος