Η αξονική στεφανιογραφία έχει καλύτερα αποτελέσματα στην διάγνωση της αθηροσκλήρυνσης παρά στην εκτίμηση της στένωσης των στεφανιαίων αγγείων

20/11/2010
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2010 στο European Heart Journal, η αξονική στεφανιογραφία είναι πιο ακριβής στην ανίχνευση της αθηρωματικής πλάκας παρά στον προσδιορισμό της σημαντικής στένωσης των στεφανιαίων αγγείων. Στον αντίποδα, η απεικονιστική αυτή μέθοδος, έχει εξίσου πολύ καλά αποτελέσματα στον αποκλεισμό και της αθηρωμάτωσης και της στένωσης των στεφανιαίων.
100 ασθενείς υποβλήθηκαν σε αξονική στεφανιογραφία λόγω πρόσθιου θωρακικού άλγους ή πολλαπλών παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν επίσης σε κλασική στεφανιογραφία και ενδοστεφανιαίο υπέρηχο (IVUS), δοκιμασίες που χρησιμοποιήθηκαν ως σημεία αναφοράς (gold standards) για την διάγνωση της αθηρωσκλήρυνσης και της στένωσης των στεφανιαίων αγγείων. Ο μέσος όρος ηλικίας 57 ± 11 έτη και το 64% ήταν άντρες. Ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο ήταν μικρός στο 24% των ασθενών, 57% ήταν ασθενείς μέσου κινδύνου και 19% ήταν υψηλού κινδύνου.
Ως σημαντική στένωση για την αξονική και την κλασική στεφανιογραφία ορίστηκε στένωση του αυλού των στεφανιαίων αγγείων 50% ή μεγαλύτερη. Για την αξονική στεφανιογραφία ορίστηκε ως ύπαρξη αθηρωμάτωσης κάθε δομή που διαχωρίζεται από τον αυλό του αγγείου με εμβαδό μεγαλύτερο από 1mm2 , ενώ για τον ενδοστεφανιαίο υπέρηχο αθηρωματικό φορτίο μεγαλύτερο ή ίσο του 40% στην υπό εξέταση περιοχή.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα, η αξονική στεφανιογραφία απέκλεισε την σημαντική στένωση σε 435 από τις 452 ύποπτες περιοχές των στεφανιαίων, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την κλασική στεφανιογραφία. Στον αντίποδα, υπερεκτίμησε 17 βλάβες που δεν ήταν τελικά σημαντικές.
Όσον αφορά την αθηρωσκλήρυνση, η αξονική στεφανιογραφία διέγνωσε σωστά 326 από τις 329 περιοχές με αθηρωματικό φορτίο όπως επιβεβαιώθηκε και από τον ενδοστεφανιαίο υπέρηχο.
Υπάρχει δηλαδή μια υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα της αξονικής στεφανιογραφίας για την διάγνωση της αθηρωμάτωσης , εμφανίζει όμως χαμηλότερη ειδικότητα για την εκτίμηση της σημαντικής στένωσης.
Φαίνεται λοιπόν ότι η αξονική στεφανιογραφία είναι μια απεικονιστική μέθοδος εκτίμησης της ύπαρξης ή όχι στεφανιαίας νόσου και όχι για την εκτίμηση της σοβαρότητας της βλάβης.

Πηγή:
Van Velzen JE, Schuijf JD, de Graaf FR, et al. Diagnostic performance of non-invasive multidetector computed tomography coronary angiography to detect coronary artery disease using different endpoints: Detection of significant stenosis vs. detection of atherosclerosis. Eur Heart J. 2010;
Σύνδεσμος άρθρου

Επιμέλεια άρθρου:
Βασίλειος Κων. Ψήφος
Ειδ/μενος Καρδιολόγος