Η λειτουργία της αριστερής κοιλίας παρουσιάζει μεγαλύτερη βελτίωση μετά από διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας απ’ ότι μετά από χειρουργική επέμβαση

9/11/2010
Οι ασθενείς με σοβαρή στένωση της αορτής και με μείωση του κλάσματος εξώθησης της αριστερής κοιλίας (LVEF), έχουν κακή πρόγνωση με τη συντηρητική θεραπεία, αλλά και υψηλή διεγχειρητική θνητότητα, όταν αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Πρόσφατα, η διαδερμική εμφύτευση της αορτικής βαλβίδας (TAVI), έχει αναδειχθεί ως εναλλακτική λύση της χειρουργικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας (SAVR), για ασθενείς υψηλού ή απαγορευτικού χειρουργικού κινδύνου.
Στόχος μελέτης που παρουσιάσθηκε στο περιοδικό Circulation (Νοέμβριος 2010) ήταν να συγκρίνει TAVI και SAVR, όσον αφορά στη μετεγχειρητική αποκατάσταση του LVEF, σε ασθενείς με σοβαρή αορτική στένωση και μειωμένη συστολική λειτουργία της LV.
Ηχωκαρδιογραφικά δεδομένα, συλλέχθηκαν προοπτικά, πριν και μετά τη διαδικασία, σε 200 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε SAVR, και σε 83 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε TAVI, για σοβαρή αορτική στένωση (aortic valve area 2), με μειωμένη LV συστολική λειτουργία (LVEF Ρ<0,0001) και είχαν περισσότερα συνοδά νοσήματα σε σύγκριση με τους SAVR ασθενείς. Παρά την παρόμοια αρχική τιμή του LVEF (34±11% έναντι 34±10%), οι TAVI ασθενείς είχαν καλύτερη ανάκαμψη του LVEF, σε σύγκριση με τους SAVR ασθενείς ( P=0.005). Κατά το 1ο έτος παρακολούθησης, το 58% των ασθενών με TAVI είχαν μία εξομάλυνση του LVEF (>50%), σε αντίθεση με το 20% από την ομάδα SAVR. Στην πολυπαραγοντική ανάλυση, το γυναικείο φύλο (Ρ=0,004), το χαμηλότερο LVEF κατά την έναρξη (Ρ=0,005), η απουσία κολπικής μαρμαρυγής (Ρ=0.01), η TAVI (Ρ=0.007), και η μεγαλύτερη αύξηση της aortic valve area μετά από τη διαδικασία (Ρ=0,01), ήταν ανεξαρτήτως σχετιζόμενα με την καλύτερη ανάκαμψη του LVEF.

Συμπέρασμα
Σε ασθενείς με σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας και μειωμένη LV συστολική λειτουργία, η TAVI σχετίζεται με καλύτερη ανάκαμψη του LVEF σε σύγκριση με τη SAVR. Η TAVI μπορεί να παρέχει μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση για τη SAVR, σε ασθενείς με μειωμένη LV συστολική λειτουργία και υψηλού χειρουργικού κινδύνου.

Πηγή
Clavel et al.: Comparison Between Transcatheter and Surgical Prosthetic Valve Implantation in Patients With Severe Aortic Stenosis and Reduced Left Ventricular Ejection Fraction. Circulation. 2010;122:1928-1936
Σύνδεσμος άρθρου
  • Ο σχολιασμός του άρθρου έγινε από τον καρδιολόγο Βασίλειο Καρασαββίδη.